Διεθνής συνάντηση για την προσφυγική κρίση στη Στέγη

refugees-and-migrants-arrive-at-piraeus-port
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Mια τριήμερη διεθνή συνάντηση με τίτλο «Διασπορές σε διάλογο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία» με τρεις μουσικές εκδηλώσεις και ένα συνέδριο, όπου καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί μοιράζονται τις ιδέες τους με το κοινό, πάνω στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Με ποιον τρόπο μπορεί η τέχνη και η θεωρία του αυτοσχεδιασμού να συνεισφέρουν πρακτικές για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης; Από 7 έως 9 Οκτωβρίου στη Στέγη, σε μια τριήμερη διεθνή συνάντηση με τρεις μουσικές εκδηλώσεις και ένα συνέδριο, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί μοιράζονται τις ιδέες τους με το κοινό, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν ενεργό διάλογο και ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων κλάδων για την προσφυγική κρίση.

Ως αφετηρία χρησιμοποιείται η αυτοσχεδιαστική μουσική, η οποία θεωρείται ένα δραστικό πεδίο για διαπροσωπικό διάλογο, που επιτρέπει την παρουσίαση και τη διαμόρφωση ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων και, συνεπώς, καλλιεργεί τη γνωριμία με τους άλλους και την ένταξη σε μια κοινότητα μαζί τους. Μπορεί η κατανόηση του αυτοσχεδιασμού να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πολυπολιτισμικό εγχείρημα όσο και τις δυνατές νέες διαμορφώσεις του;

Το πρόγραμμα

7.10.2016 | Μουσική | 20:00 Medea Electronique Koumaria Residency
7.10.2016 | Μουσική | 21:30 Wasl
8-9.10.2016 | Λέξεις & Σκέψεις| Συνέδριο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία
9.10.2016 | Μουσική | 21:00 The Dwarfs of East Agouza
Επιμέλεια: Eric Lewis, Χρήστος Καρράς

Koumaria Residency Medea Electronique
7.10.2016 | 20:00 – Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη
Η Medea Electronique συνεχίζει για έβδομη χρονιά τη συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κριτική Έρευνα στον Αυτοσχεδιασμό (IICSI: International Institute for the Critical Study of Improvisation). Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2009 και σε ετήσια βάση, διοργανώνει δεκαήμερο ερευνητικό residency καλλιτεχνών στην Κουμαριά (Σελλασία), μια περιοχή κοντά στη Σπάρτη, εστιάζοντας στον cross-media αυτοσχεδιασμό και τις πρακτικές των νέων μέσων. Τα παραγόμενα έργα ποικίλλουν αξιοσημείωτα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υβριδικών μορφών τέχνης: site specific εγκαταστάσεις, χορός, sound art και μουσική, video και άλλες τέχνες της εικόνας. Όμως, ενοποιητικά στοιχεία όλων των έργων είναι πως δημιουργούνται με πνεύμα εξερευνητικού αυτοσχεδιασμού και ότι κάθε καλλιτέχνης είναι ανοιχτός σε συνεργατικές ανταλλαγές με τους υπόλοιπους residents.

Στον απόηχο του προσφυγικού κύματος, η θεματική του εργαστηρίου για τη φετινή του έκδοση (25 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου 2016) αφορά τις διαπολιτισμικές συνεργασίες, τη μετανάστευση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τα σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο, περφόρμερ, καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας, συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής και προγραμματιστές καλούνται να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν συλλογικά έργα τέχνης, τα οποία θα παρουσιαστούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Medea Electronique
Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: Akiko Nakayama (Ιαπωνία), Rah (Ιράν), Gabriella Catalano (Ιταλία), Lucia Jeesun Lee (Κορέα), Nadav Heyman (Ισραήλ / ΗΠΑ), Rasmus Zschoch (Γερμανία), Hossam Dirar (Αίγυπτος), Victoria Guy (Αγγλία), Fawn Qiu (Κίνα / ΗΠΑ), Eduardo Band Ferreira (Βραζιλία)

Wasl
7.10.2016 | 21:30 – Μικρή Σκηνή
Εισιτήρια – Κανονικό: 12 € / Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 € / Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 € / ΑμεΑ & Άνεργοι: 5 € / Συνοδός ΑμεΑ: 7 €
Με όχημα τη σύγχρονη αραβική ποίηση, το νέο σχήμα της Παλαιστίνιας Kamilya Jubran διασχίζει γέφυρες για να συνδέσει πολιτισμούς, αντιλήψεις και συναισθήματα.

Με δύο εκλεκτούς μουσικούς συνοδοιπόρους της, μας επισκέπτεται η Καμίλυα Τζουμπράν, μια από τις πλέον εμβληματικές και εκφραστικές φωνές της Μέσης Ανατολής και δεξιοτέχνισσα του ούτι. Η Sarah Murcia στο κοντραμπάσο και ο Werner Hasler στην τρομπέτα και στα electronics συγκροτούν μαζί της ένα σύνολο, στο οποίο ο ασυνήθιστος συνδυασμός των οργάνων και η χημεία ανάμεσα στα μέλη του υπόσχονται μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Έχοντας κατά το παρελθόν συνεργαστεί μεταξύ τους σε κάθε πιθανό συνδυασμό ντουέτων, αλλά για πρώτη φορά όλοι μαζί, οι τρεις μουσικοί ανοίγουν ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην κλασική αραβική μουσική, τη σύγχρονη Δυτική κλασική, την ευρωπαϊκή τζαζ, την electronica και ακόμη παραπέρα. «Οδηγοί» τους είναι οι στίχοι του Παλαιστίνιου Salman Masalha και του Μαροκινού Hassan Najmi. οι οποίοι είναι βαθιά επηρεασμένοι από την παράδοση της κλασικής αραβικής ποίησης, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στο σύγχρονο αραβικό κόσμο.

Wasl είναι η αραβική λέξη για τη διασταύρωση, την ένωση, το συνδυασμό και το τρίο της Τζουμπράν έχει απόλυτη συνάφεια με αυτές τις έννοιες. Αποστολή του είναι να ενώσει το Μαγκρέμπ της Δύσης με το Μασρέκ της Ανατολής (δηλαδή τον αραβικούς κόσμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής), να αναδείξει τη διαφωτισμένη, σύγχρονη όψη του αραβικού κόσμου και, στη συνέχεια, να τη συνδέσει με το πειραματικό ευρωπαϊκό πνεύμα. Την ίδια στιγμή που η μουσική των Wasl γεφυρώνει με φυσικότητα το μακάμ της Ανατολής με το δωδεκατονικό σύστημα της Δυτικής μουσικής, αναδύεται ένας μελαγχολικός και διεγερτικός για το πνεύμα ήχος που δημιουργεί χώρο για αναστοχασμό και πρωτόγνωρα συναισθήματα

Συνέδριο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία
8-9.10.2016 – Μικρή Σκηνή |
Σάββατο 10:00 – 17:45 / Κυριακή 10:00 – 13:15
Είσοδος ελεύθερη
Υπάρχει άραγε θέση σε βασισμένες στην τέχνη πρακτικές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης;
Καθώς διάφοροι παράγοντες –εθνικοί, υπερεθνικοί, τοπικοί, μη-κυβερνητικοί, ad-hoc και τόσοι άλλοι– εμπλέκονται σε κατεξοχήν αυτοσχεδιαστικές απαντήσεις ως προς την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, και καθώς οι ταχύτατα μεταβαλλόμενες καταστάσεις απαιτούν ευέλικτες και γρήγορες απαντήσεις, τι θα μπορούσε να φέρει στο τραπέζι η αυτοσχεδιαστική θεωρία; Απέναντι στα πρωτοφανή δεινά που εκτυλίσσονται ενώπιόν μας, υπάρχει άραγε θέση σε βασισμένες στην τέχνη πρακτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;
Επιμέλεια: Eric Lewis, Χρήστος Καρράς
Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά
Ομιλητές: Αμαλία Ζέπου, Νέλλη Καμπούρη, Θωμάς Μαλούτας, Valerie Amiraux, Ajay Heble, George Lipsitz, Christine Straehle, Daniel Weinstock, Deborah Wong, μαζί με συμμετέχοντες στο Koumaria Residency

Τhe Dwarfs of East Agouza
9.10.2016 | 21:00 – Μικρή Σκηνή
Εισιτήρια – Κανονικό: 12 € / Μειωμένο ή Μικρή Παρέα: (5-9 άτομα): 10 € / Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 € / ΑμεΑ & Άνεργοι: 5 € / Συνοδός ΑμεΑ: 7 €
Τρεις ακούραστοι ταξιδιώτες του μουσικού underground διασταυρώνουν τις εμπειρίες τους σε ευφορικά ψυχεδελικά μάντρα με φόντο τις πυραμίδες της Γκίζας. Πολύπειροι μουσικοί, ο καθένας με μεγάλη και ξεχωριστή προσωπική διαδρομή στο απέραντο τοπίο του underground, ο Αμερικανός Alan Bishop, ο Καναδός Sam Shalabi και ο Αιγύπτιος Maurice Louca συναντήθηκαν στην ίδια πολυκατοικία της συνοικίας της Ανατολικής Αγκούζα στο Κάιρο, όπου και ζουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια. Τα νυχτερινά τους jam sessions είναι το περιβάλλον στο οποίο τα μουσικά τους ένστικτα αφήνονται ελεύθερα να ξετυλίξουν τον εύπλαστο ήχο των Dwarfs of East Agouza.

Με δεδομένη την κοινή τους αγάπη για τη μουσική του αραβικού κόσμου και με αφετηρία τους τον αυτοσχεδιασμό, οι τρεις μουσικοί επιδίδονται σε ένα υπνωτιστικό και απρόβλεπτο ταξίδι, που ελίσσεται αβίαστα ανάμεσα σε γεωγραφικές και χρονικές ζώνες. Βορειοαφρικανικά μοτίβα στα κρουστά περιπλέκονται με το επαναληπτικό γκρουβ του μπάσου και τις free form αναζητήσεις της κιθάρας, επιτυγχάνοντας μια σπάνια μουσική ώσμωση, από το κέντρο του αραβικού κόσμου στο γερμανικό kraut rock της δεκαετίας του ‘70, από την Αίγυπτο στο διάστημα και από το σήμερα στα βάθη του αρχέγονου ρυθμού. Ο μυσταγωγικός τους ήχος καταγράφεται στο ντεμπούτο τους άλμπουμ, Bes (Nawa Recordings), το οποίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2016 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από σημαντικά μέσα του διεθνούς μουσικού Τύπου.
Maurice Louca: electronics
Alan Bishop: φωνητικά, σαξόφωνο, ακουστική κιθάρα
Sam Shalabi: ηλεκτρική κιθάρα

Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
Μικρή Σκηνή
7 – 9 Οκτωβρίου 2016