Τα φεστιβάλ του φθινοπώρου

athina

Πέντε μεγάλα φεστιβάλ χρωματίζουν το φθινόπωρο στην Αθήνα. 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το φθινόπωρο είναι η πιο ωραία εποχή αν αγαπάς το σινεμά, την Αθήνα, τα πάρτυ και τις τέχνες. Με τις Νύχτες Πρεμιέρας να βρίσκονται σε εξέλιξη, εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις για να υποδεχτείτε τη νέα σεζόν και να αποχαιρετήσετε το καλοκαίρι, όσο πιο δημιουργικά γίνεται.

Νύχτες Πρεμιέρας (21/9-02/10) Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ή, αλλιώς, το κινηματογραφικό γεγονός της πόλης είναι και πάλι εδώ και θα μας κάνει να κατευθυνθούμε σε κάποια σκοτεινή αίθουσα του κέντρου από τις 22 Σεπτέμβρη μέχρι τις 2 Οκτώβρη. Υπό την εποπτεία του Λουκά Κατσίκα, του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και μιας ακούραστης ομάδας από νεαρούς κινηματογραφόφιλους και κριτικούς, η 22η διοργάνωση θα παρουσιάσει πάνω από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 50 ελληνικές μικρού μήκους δημιουργίες.

IN-EDIT (20-23/10) To μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για τέσσερις ημέρες, από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου. Φέτος, το φεστιβάλ ξεκινάει το παγκόσμιο ταξίδι του από την Αθήνα, και εμείς θα απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη αφιερώματα στους Leonard Cohen, Blur, Bob Dylan, National, Janis Joplin κ.ά.

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016 (6-16/10) Η γαλλική πρωτεύουσα έρχεται στην Αθήνα. Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και άλλα παιχνίδια, φιλοξενεί το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, με θέμα «Ομάδα και Τέχνες»  (“l'esprit d'équipe et les arts”). Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου 2016 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης. Πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμους, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλους εναλλακτικούς χώρους) θα εκθέσουν τις δημιουργίες τους και θα συζητήσουν για το έργο τους στα πλαίσια του φεστιβάλ. Επίσης, 50 συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, 11 θεατρικές παραστάσεις, 4 γκαλερί με ομαδικές εκθέσεις εικαστικών δημιουργών, 2 εκθέσεις φωτογραφίας, παραστάσεις τσίρκο, χοροθέατρο και θέατρο δρόμου, ανοιχτά πάρτυ, πολιτιστικές παρεμβάσεις και αξιοποιήσεις ελεύθερων χώρων, 7 διαλέξεις ή στρογγυλά τραπέζια, πολλές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα «ανοιχτά» σχολεία, θα ακολουθήσουν την πολυ-διαδραστική έναρξη του φεστιβάλ.

Nefele Festival (1-16/10) Tο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία θα πραγματοποιηθεί από την 1 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπουζιάνη, στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους. Πάνω από 600 καλλιτεχνικές συμμετοχές από 23 χώρες και 68 εκδηλώσεις από 15 ελληνικούς και ξένους συνεργαζόμενους φορείς θα λάβουν χώρα σε αυτό το πρωτοποριακό φεστιβάλ. Κινηματογράφος, μουσική, εκθέσεις, διαδραστικές performances, συζητήσεις και διαλέξεις με βασικό αντικείμενο τηn ψυχική υγεία, είναι μόνο μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που θα συμβούν και αξίζει να παρακολουθήσετε.