Τι θα δούμε (και θα ακούσουμε) τον Οκτώβριο στον Ιανό

ianos
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η νέα σεζόν ξεκινά και η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟS έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει πλήθος από εκδηλώσεις, συναυλίες, δράσεις και συνέργειες που θα κρατήσουν ζωντανή την πολιτιστική ζωή της οδού Σταδίου για ακόμα μία χρονιά.

Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
«Το τέλειο έγκλημα»

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος παρουσιάζει στη μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ «Το τέλειο έγκλημα». Τραγουδάει η Ειρήνη Τουμπάκη και η Νεφέλη Φασούλη. Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος συνθέτης μουσικής και τραγουδιών που έχουν “ντύσει” ιστορίες για το γυαλί και το πανί, εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του. Από τα 90's έως σήμερα, έγραψε μερικά από τα πιο μεστά κομμάτια της εποχής μας: «Με τα Μάτια Κλειστά», «Λευκό μου Γιασεμί», “Summertime in Prague”… H Eιρήνη Τουμπάκη φωνή θερμή και λαϊκή, η Νεφέλη Φασούλη φωνή, γοητευτική και διάφανη τραγουδάνε τραγούδια όπως «Τώρα πιά είν’ αργά»,  «Το Τέλειο Έγκλημα», «Aγαπάτε Απατάτε» «He Loves me Loves me Not». Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 20:30
Παναγής Παναγιωτόπουλος & Βασίλης Βαμβακάς
Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τους πανεπιστημιακούς Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, επιμελητές της πολυαναμενόμενης έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του '80 στην Τεχνόπολη».

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 20:30
Χρήστος Νικολόπουλος 
Ο Χρήστος Νικολόπουλος  γεννήθηκε στο Καψοχώρι της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Με τα πρώτα του ακούσματα να έχουν σαφέστατα ρίζες στην Ελληνική  μουσική παράδοση. Τυχαία βρέθηκε στο περιβάλλον του ένα μπουζούκι με το οποίο άρχισε να μελετάει ατελείωτες ώρες και πολύ σύντομα άρχισε να παίζει με κάποια μικρά συγκροτήματα της περιοχής. Πολύ γρήγορα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, με την ευχή του πατέρα του ως μόνο εφόδιο, έφτασε στην Αθήνα. Στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια υπήρχε το «Καφενείο των Μουσικών». Ο Στέλιος Ζαφειρίου, δεξιοτέχνης στο μπουζούκι τον άκουσε και του πρότεινε να παίζουν μαζί στις ηχογραφήσεις μεγαλύτερων εταιρειών. Σύντομα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται πιο γνωστός και πολλοί μιλούσαν για "μεγάλο μουσικό ταλέντο", εκθειάζοντας παράλληλα την σεμνότητα του. Η συνέχεια στη σκηνή του Ιανού με την Τασούλα Επτακοίλη να ξεδιπλώνει άγνωστες, επαγγελματικές και προσωπικές στιγμές από τη ζωή του σημαντικού Έλληνα δημιουργού.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 20:30
Στάθης Λιβαθινός
Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.

Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016
Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου & Γιώργος Τοσικιάν
«Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα…»

Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη και πετυχημένη τους συνεργασία, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, επιστρέφοντας με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα  της φωνής και της κλασικής κιθάρας η γνωστή τραγουδίστρια- τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης-κιθαριστής Νότης Μαυρουδής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν στην μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ, ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής.
Τραγούδια ερμηνευμένα με το φωνητικό πάθος που χαρακτηρίζει την Νένα Βενετσάνου, πλαισιωμένα από τη σύνθετη συνοδεία κιθάρας του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσικιάν, που έχουν διαμορφώσει με τις κιθάρες τους μια μικρή ορχήστρα, αλλά και ντουέτα με συνθέσεις και διασκευές, τόσο από το ελληνικό τραγούδι (σε τραγούδια Μαυρουδή, Βενετσάνου, Χατζιδάκι), όσο και από εκείνον τής Λατινικής Αμερικής. Στο πρόγραμμα των συναυλιών τους, οι τρεις καλλιτέχνες έρχονται να δράσουν, ως βάλσαμο για τον νου και την καρδιά στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, αλλά και για να αναδείξουν τη βαθύτερη ομορφιά τής μουσικής, του λόγου και των νοημάτων τους, θυμίζοντάς μας πως οι τέχνες μπορούν να γίνουν όπλα αντοχής κατά της ασχήμιας και της παρακμής. Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio. 

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 22:00
ΚουARTέτο
 «Εν τη ρύμη των ήχων»
Τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικοί, γνωστοί από τις πολλές και σημαντικές συνεργασίες τους, ενώνουν τις μουσικές τους αγωνίες, εμπειρίες και  επιθυμίες δημιουργώντας το ΚουARTέτο. Ένα μουσικό πρόγραμμα με συνθέσεις των Astor Piazzolla, Richard Galliano, Nicola Piovani, Loui Bacallov, Mάνου Χατζιδάκι,  Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου κ.ά. Συνθέσεις που πραγματεύονται την αγάπη, την έρωτα, το θάνατο και το μυστήριο γεννώντας εικόνες «εν τη ρύμη των ήχων». Το ΚουARTέτο αποτελούν οι: Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Βασιλική Μαζαράκη (βιολί), Κώστας Παπακωστόπουλος (κιθάρα), Μαρί Χασάπη (κοντραμπάσο). Επιμέλεια προγράμματος - ενορχήστρωση: Βασίλης Δρογκάρης. Παραγωγή: Μετρονόμος. Είσοδος: 8€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 5€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio.

Φωτο: Θωμάς Δασκαλάκης
Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Οκτωβρίου
Ο Κώστας Μακεδόνας στον Ιανό
«Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση»
Δύο βράδια μελοποιημένης ποίησης. Δύο μεγάλες βόλτες σε ποιήματα που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε από τον Κώστα Μακεδόνα. Από το "Άξιον εστί" του Ελύτη και την "Άρνηση" του Σεφέρη μέχρι το "Σταυρό του Νότου" του Καββαδία και τον "Επιτάφιο" του Ρίτσου και από την "Αθανασία" του Γκάτσου  και το "Βρέχει στη φτωχογειτονιά" του Λειβαδίτη στη "Θητεία" του Μάνου Ελευθερίου. Όλα διαλεκτά και διαλεγμένα, όπως τα μελοποίησαν μοναδικά οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Παπαδημητρίου, Σπανός και πολλοί άλλοι. Μεγάλη η λίστα. Τέσσερις εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί και υπέροχοι καλεσμένοι κάθε βραδιά από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου. Είσοδος: 15€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio. 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 20:00
Νεφέλη Μούσουρα
Μοτσαρτ, Τσαρτ, Σούμαν, Ντέμπισι από τη Νεφέλη Μουσούρα στον Ιανό
Η βραβευμένη πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα παρουσιάζει έργα του κλασσικού ρεπερτορίου για πιάνο, μέσα από τη φρέσκια και σύγχρονη ματιά της. Η Ελληνίδα σολίστ που διαμένει στην Αυστρία, απόφοιτη του περίφημου πανεπιστημίου Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ, έρχεται για μια βραδιά στην Αθήνα για να μας μυήσει στον ονειρικό κόσμο του Μότσαρτ, του Σούμαν και του Ντεμπισύ. Μια σπάνια βραδιά και μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε κλασσικά έργα από μία διακεκριμένη νέα πιανίστα. Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio. 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου
Τάκης Κωνσταντακόπουλος
"Απόψε Φθινοπώριασε"
Η μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ παρουσιάζει μια φθινοπωρινή μουσική παράσταση του Τάκη Κωνσταντακόπουλου με τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφία του, καθώς και επιλεγμένα διαχρονικά τραγούδια μεγάλων δημιουργών με τη συνοδεία τετραμελούς λαϊκής ορχήστρας.
Τα τελευταία χρόνια ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, έδωσε το παρόν στην δισκογραφία και έχει κυκλοφορήσει 2 συλλογές με 45 συνολικά τραγούδια που ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση, καθώς και συμμετέχοντας στους δίσκους δημιουργών, όπως του  Βασίλη Ανδρικόπουλου (Στη μοναξιά της εξορίας)  συμμετέχει με 3 τραγούδια, του Τάσου Θωμαϊδη "Της Αλήθειας άνθη" και ακόμα δίσκους και τραγούδια των Γιώργου Κουμπανάκη, Γιάννη Δημητρά, Γιώργου Μπρατσή, Γιάννη Σκαρή, Κώστα Άγα κ.ά. Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo Ianos Radio. 

Οκτώβριος 2016: Animalia
Από τα κατοικίδια που αγαπάμε και τα αδέσποτα που φροντίζουμε, από τις πάπιες στον εθνικό κήπο ή ένα πουλί πάνω σε ένα αθηναϊκό δέντρο μέχρι έναν φανταστικό μονόκερο ή ένα άγριο ζώο υπό εξαφάνιση, πραγματικά και φανταστικά ζώα συνθέτουν ένα πανόραμα της έμβιας ζωής που κατοικεί γύρω μας και εντός μας. Εγκαίνια: 11 Οκτωβρίου. 

Δείτε όλα τα events του Ιανού εδώ