Neighbour-hook στην Πεντέλη

penteli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η Μάτα Λίτου ανακαλύπτει την Πεντέλη και μας εξηγεί γιατί είναι ο ιδανικός προορισμός για τα κρύα πρωινά της Κυριακής που βρήκες το θάρρος να περάσεις εκτός σπιτιού.

Πλησιάζοντας στην καρδιά του χειμώνα απογοητευόμαστε όταν συνειδητοποιούμε ότι το bugdet μας δεν ακολουθεί το πρόγραμμά μας. Το τριήμερο-απόδραση σε κάποιον από τους αμέτρητους χειμερινούς προορισμούς στις επαρχίες της χώρας αναβάλλεται συνεχώς. Όμως λίγο πιο έξω από την πόλη, μέσα στο νομό Αττικής, υπάρχει ένα μέρος που δε διαφέρει καθόλου από τα γραφικά χωριουδάκια που κρύβονται στο χάρτη της Ελλάδας.

Η Πεντέλη είναι ο ιδανικός προορισμός για τα κρύα πρωινά της Κυριακής που βρήκες το θάρρος να περάσεις εκτός σπιτιού. Χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα, χωρίς να πρέπει να κανονίσεις τι ώρα θα φύγεις από τη δουλειά και πότε θα προλάβεις να ετοιμάσεις βαλίτσα, μπορείς να εξερευνήσεις, να δεις νέα πράγματα, να απολαύσεις έναν αναζωογονητικό περίπατο, ένα καλό καφέ με φίλους και ακόμη καλύτερο φαγητό λίγα χιλιόμετρα πιο έξω από το κέντρο της Αθήνας. Ό,τι ακριβώς θα έκανες εγκαταλείποντας την πόλη.

Η πρώτη σου βόλτα, η αναγνωριστική στην περιοχή, σίγουρα θα έχει αφετηρία και στάση την πλατεία της Αγίας Τριάδας. Αν η Πεντέλη ήταν όντως κάποιο ορεινό χωριό, η συγκεκριμένη πλατεία θα ήταν η «χώρα», όπως λέμε συνήθως στα νησιά. Στην περίμετρό της βρίσκονται φιλόξενα καφέ, μερικά από αυτά διαθέτουν και τζάκι για να ζεσταθείς μετά την πεζοπορία. Τις περισσότερες από τις φορές που θα πάμε, θα προτιμήσουμε τον «Παλιάτσο», όχι μόνο για τον εξαιρετικό καφέ και για το φιλικό προσωπικό, αλλά για το ρετρό θεατρικό ύφος του, τα υπέροχα dj sets, τα lives που στήνει στο σαλόνι του και, κυρίως, γιατί όποια ώρα της μέρας αποφασίσεις να το επισκεφτείς θα βρει τον τρόπο να σου φτιάξει τη διάθεση. Φυσικά και βγάζουμε το καπέλο στον ιδιοκτήτη, που στη θέση των συνηθισμένων μανιταριών που χρησιμοποιούν για σόμπες, έβγαλε στην αυλή του τζάκι.

Waffles House

Αν πάλι θέλετε να συνοδεύσετε τοn καφέ σας με γλυκό, στο σχετικά πρόσφατο Waffles house μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει ανάμεσα σε αμέτρητες γεύσεις παγωτού και να δημιουργήσετε τον ιδανικό συνδυασμό που θα σας κάνει να γλύφετε και τα δάχτυλα σας.

Κρυστάλλης

Λίγο πιο δίπλα από τον «Παλιάτσο» βρίσκεται μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της Αττικής και αυτή δεν είναι άλλη από τον «Κρυστάλλη». Αν ο δρόμος σάς οδήγησε κάποια στιγμή στην Πεντέλη, έχετε σίγουρα περιμένει και εσείς ανυπόμονα να αδειάσει κάποιο τραπέζι για να καθίσετε να γευτείτε την πηγή της μυρωδιάς που από την είσοδο σας έχει πάσει τη μύτη. Αν σταθήκατε τυχεροί και έφυγε κάποια παρέα πριν χάσετε την υπομονή σας, σίγουρα θα το προτείνετε και εσείς. Η κουζίνα του είναι παραδοσιακή χωρίς να αφήνει παραπονεμένους εκείνους που ψάχνουν λίγο πιο ιδιαίτερες γεύσεις, ξεφεύγοντας έστω και λίγο από το πατροπαράδοτο συνδυασμό τζατζίκι-κρέας.

Αν έχετε τον χρόνο και τη διάθεση σύμμαχο, φεύγοντας από την πλατεία της Αγίας Τριάδας για να βολιδοσκοπήσετε την περιοχή οι επιλογές παραμένουν εξίσου πολλές. Είναι όμως τόσες που προτείνουμε να τις αφήσετε ως αφορμή για μία δεύτερη επίσκεψη. Αν είστε αρκετά θαρραλέοι και λάτρεις του φυσικού τοπίου μπορείτε να ξεκινήσετε μία πεζοπορία στο βουνό φτάνοντας ως τη σπηλιά του Νταβέλη. Σίγουρα όμως μία από τις πρώτες κιόλας στάσεις πρέπει να είναι το μοναστήρι Νταού Πεντέλης, ένας από τους τους πιο όμορφους χριστιανικούς χώρους της πρωτεύουσας που μας έρχονται από τα βάθη της Τουρκοκρατίας από τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε φυσικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιες οι καλόγριες. Επιπλέον, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης βρίσκεται ίσως το πιο διάσημο αξιοθέατο της περιοχής που δεν είναι άλλο από το Κρυφό Σχολειό. Δυστυχώς, τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν είναι ανοιχτό στο κοινό, καθώς αντικαθιστούν τα κέρινα ομοιώματα που ήταν τοποθετημένα για τις αναπαραστάσεις με προγράμματα εικονικής πραγματικότητας, όπου θα κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο έντονη και αληθινή για τον επισκέπτη.

Η γωνιά του Τόρβα

Κινούμενοι στη συγκεκριμένη πλευρά της Πεντέλης το μεσημέρι είναι αναπόφευκτη η στάση στη «Γωνιά του Τόρβα» με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, σούπες, καλό κρέας και ακόμη καλύτερο πατσά. Όταν το ρολόι δείξει οκτώ, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το φημισμένο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης για να κλείσετε την μίνι-εκδρομή σας που κάθε Κυριακή βράδυ διοργανώνει βραδινές ξεναγήσεις φέρνοντας μας λίγο πιο κοντά στα αστέρια.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την περιοχή είναι το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας ή αλλιώς το Μέγαρο της Σοφίας Ντεμπαρμπουά, ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός που, όταν τον κοιτάς, μόνο δέος μπορείς να νιώσεις και σε ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, πίσω, σε εποχές σχεδόν ανύπαρκτες. Το Μέγαρο είναι η καρδιά της πόλης, ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει πολιτισμό και μπορείτε να το γνωρίσετε μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει. Οι παλαιότεροι σίγουρα το έχουν επισκεφθεί σε κάποιο από τα φεστιβάλ «Κρυστάλλια» που ξεκίνησαν το 1975 και έκαναν τον κύκλο τους το 1998, ενώ οι νεότεροι από το Πολιτιστικό Σεπτέμβρη που διοργανώνει από το 2008 και φτάνει στο σήμερα. Στη βιβλιοθήκη του Μεγάρου που μέχρι στιγμής μετράει 2000 κωδικούς, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, πραγματοποιούνται εβδομαδιαία εργαστήρια εικαστικών, Photoshop και μαθήματα σκάκι. Κάθε Σαββατοκύριακο, οι ντόπιοι και όχι μόνο απολαμβάνουν ταινίες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου, ενώ επί εικοσιτέσσερις ώρες καθημερινά εκπέμπει τη δική του συχνότητα μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου Plakentia Web Radio. Μια συχνότητα που συχνά προσκαλεί ανθρώπους της τέχνης και όχι μόνο για δίωρες συζητήσεις στην εκπομπή «Μίλα μου για σένα».

Ο αστικός μύθος λέει πως τα πεύκα περιμετρικά του κτιρίου ήταν τόσο ψηλά και ογκώδη, που δύσκολα μπορούσε παλαιότερα κάποιος να διακρίνει το Μέγαρο, με αποτέλεσμα, όταν αυτά τα δέντρα κάηκαν σε κάποια από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν, ένας κάτοικος έδειξε στον άλλο το οίκημα λέγοντας: «Ρε, κοίτα ένα αυθαίρετο που χτίσανε!»

Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να περιορίσεις την Κυριακή σου στο σαλόνι και τον καναπέ σου, απελπισμένος που δεν μπορείς να ξεφύγεις από το αστικό τοπίο που σε έχουν πετάξει, θυμήσου πως οι γωνιές της Αθήνας που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη και μπορούν να σε εκπλήξουν -ευτυχώς- δεν τελειώνουν ποτέ και οι τρόποι να ταξιδέψεις, ακόμη και μέσα στην ίδια την πόλη είναι αμέτρητοι. Μάζεψε τους καλύτερους φίλους σου, μπείτε στο αμάξι και ξεκίνα με την Πεντέλη. Το ατελείωτο πράσινο μέχρι εκεί που τελειώνει το μάτι, η παγωμένη πέτρα, η φιλόξενη ατμόσφαιρα, όλη η όμορφα επαρχιακή φυσιογνωμία της και το γεγονός πως όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους και χαιρετιούνται στον δρόμο με το μικρό τους θα σε κάνουν να νιώσεις εσένα πιο τουρίστα και την ίδια σου την πρωτεύουσα πιο χωριό από ποτέ.

Ευχαριστούμε τον Δημοτικό Σύμβουλο, Κοντουλάκο Ελευθέριο, για τις πολύτιμες πληροφορίες του σχετικά με το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, την ιστορία και τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται σε αυτό. 

ΜΑΤΑ ΛΙΤΟΥ / [email protected]