Η Ράνια Παπαδάτου πιάνει βότσαλα και τα κάνει μενταγιόν

rania-papadatou-2
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Πέτρες, βότσαλα και πολύ πάθος μάς κάνουν 100% χειροποίητες δημιουργίες διακοσμητικές και «χρηστικές». Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό μας μέσω Facebook και φορέστε κομψοτεχνήματα που μυρίζουν καλοκαίρι.

Ξεκίνησα περίπου πριν από 4-5 χρόνια να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά, όπως το χαρτί, το ξύλο, τον καμβά και φυσικά τις πέτρες και τα βότσαλα. Έχουμε ένα σπίτι στην Αγία Άννα, στο Λαγονήσι και υπάρχουν υπέροχες πέτρες σε όλη την περιοχή. Έτσι άρχισα να μαζεύω πέτρες από την ακρογιαλιά και τις ζωγράφιζα αρχικά με μαρκαδόρους.

Μετά από έναν περίπου χρόνο, ήθελα να δοκιμάσω να ζωγραφίζω και με πινέλο. Τα αποτελέσματα ήταν κάθε φορά μια καινούρια έκπληξη για μένα. Εξακολουθούσα να ζωγραφίζω και με τα υλικά που προανέφερα, αλλά οι πέτρες και τα βότσαλα έγιναν σιγά σιγά το πάθος μου. Έχοντας ζωγραφίσει άπειρες διακοσμητικές πέτρες επί δυο χρόνια, σκέφτηκα ότι θα ήθελα να φτιάχνω κάτι το οποίο να είναι και «χρηστικό». Έτσι, κατέληξα στα μενταγιόν/κρεμαστά.

Μάζευα και μαζεύω λοιπόν μικρά βότσαλα σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας και τα ζωγραφίζω με πινέλο, ακρυλικά χρώματα και ακρυλικά μελάνια. Προσθέτω και πολλές λεπτομέρειες με ένα τεχνικό στυλό Isograph/ Rapidograph. Όλες οι δουλειές μου είναι 100% χειροποίητες. Κάνω τις τρύπες μόνη μου, ύστερα κολλάω θηλιές από ανοξείδωτο αταάλι για το κορδόνι και στο τέλος βερνικώνω τα βότσαλα με υψηλής ποιότητας, αδιάβροχο βερνίκι.

Η δημιουργός, Ράνια Παπαδάτου.

Εμπνέομαι από τη φύση και από άλλους καλλιτέχνες, από βιβλία και από το διαδίκτυο. Οι δημιουργίες μου είναι έντονα επηρεασμένες από ανατολικές χώρες, όπως η Ινδία, το Ιράν, η Τουρκία αλλά και το Μαρόκο. Τα mandala που υπάρχουν σχεδόν σε όλα μου τα έργα, για μένα συμβολίζουν την ηρεμία, τον βαθύ διαλογισμό, την ομορφιά, την ψυχική αρμονία και το χρώμα. Είναι αφηρημένα και εκφράζουν την ψυχική μου διάθεση. Κάποιες φορές πειραματίζομαι και με θέματα, όπως πουλιά, αλλά και γυναικεία πρόσωπα σε ρεαλιστική μορφή.

Θα ήθελα στο μέλλον να μάθω να ζωγραφίζω πορτραίτα και ζώα, αλλά και να εξειδικευτώ ακόμη περισσότερο στο κόσμημα με βότσαλο για να κατασκευάζω σκουλαρίκια και βραχιόλια. Για όλα αυτά θα χρειαζόμουν μια δεύτερη ζωή!

Δείτε περισσότερα στη σελίδα της Ράνιας Παπαδάτου