Μιλήσαμε με τον ιθύνοντα νου του Project210 και μάθαμε τί καθιστά την Αθήνα ξεχωριστή

project210
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο Creative Project Manager, Σπύρος Μαλτέζος, μάς μιλά για τα βιντεάκια που κατακλύζουν τα social media, δίνοντας την εικόνα της σύγχρονης Αθήνας μέσα από τα μάτια των κατοίκων της.

«Το Project210 είναι μια οπτικοακουστική δράση για την πόλη που ζούμε, την Αθήνα». Έτσι, μου περιγράφει ο Σπύρος το Project210 που μετρά μόλις δύο μήνες ζωής στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Για όποιον δεν έχει «σκοντάψει» ακόμα πάνω στο νεογνό αυτό πρότζεκτ, είτε στο Facebook είτε στο Ιnstagram, πρόκειται για τρίλεπτα βιντεάκια στα οποία «πρωταγωνιστούν» σύγχρονοι Αθηναίοι (αναγνωρίσημοι και μη) που κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν και μιλούν γι αυτό μπροστά στην κάμερα του Σπύρου και των συνεργατών του, σκιαγραφώντας έτσι το πρόσωπο της πόλης. Άλλωστε, η σχέση του Project210 με την Αθήνα είναι εμφανής ήδη από τον τίτλο, αφού το 210 είναι ο τηλεφωνικός κωδικός της. Εκτός από τα άρτια δομημένα πορτρέτα -και τις ατάκες- των συνεντευξιαζόμενων, το πρότζεκτ ξεχωρίζει για τη μίνιμαλ αισθητική και την παντελή έλλειψη μουσικής επένδυσης, μια επιλογή διόλου τυχαία αφού ο φυσικός ήχος είναι ένα είδος ντοκουμέντου των καθημερινών συνηθειών μιας πόλης, που θα μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο Σπύρος Μαλτέζος μάς συστήνεται και μας μιλά για την Αθήνα, τους Αθηναίους και το «ντοκουμεντάρισμα» της πόλης μέσα από το φακό του Project210.

Καταρχάς, πες μας λίγα λόγια για σένα… Με τι ασχολείσαι και πώς έφτασες στο Project210;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Τροιζηνία, σχολείο πήγα στον Γαλατά αλλά και στα Μέθανα απ’ όπου και κατάγομαι. Κι απ’ τα δύο μέρη έβλεπα από διαφορετική οπτική γωνία τον Πόρο. Ξεκίνησα να φτιάχνω βίντεο απ’ το Δημοτικό με την κάμερα του πατέρα μου, λάτρευα την δημιουργία της εικόνας και την μεταποίηση της πραγματικότητας. Μετά από προτροπή της μητέρας μου έφυγα στην Ιταλία, εκεί σπούδασα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στο τμήμα του Ουμπέρτο Έκο, Μιντιολογία και Παραγωγή Κινηματογράφου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γνώρισα τη δημιουργική ομάδα της Multitrab Productions, είχαμε κοινές ιδέες και έτσι τον Ιούλιο του 2016 ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το Project210.

Τι είναι το Project210 και ποιος ο στόχος του;

Το Project210 ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με σκοπό να καταγράψει ανθρώπους που έχουν καταφέρει να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν, όπως στην περίπτωση της Αγγέλικας Καραλή που άφησε την πολυεθνική για να ακολουθήσει το όνειρό της. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, αναγνωρίσιμοι ή μη, αφήνουμε την πόλη να επιλέξει για εμάς. 

Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό και πώς λειτουργεί η ομάδα;

Τον Οκτώβριο του 2016 συστάθηκε μια φανταστική ομάδα νέων ανθρώπων, σκηνοθετών και δημοσιογράφων οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους. Όλα αρχίζουν από την έρευνα, σας διαβεβαιώ υπάρχουν απίθανοι άνθρωποι που κάνουν υπέροχα πράγματα στην πόλη. Όταν η ομάδα του Project επιλέξει ένα πρόσωπο, επικοινωνεί μαζί του και αν η απάντηση είναι θετική κανονίζουμε πότε και πού θα γίνει το γύρισμα, πάντα σε ένα μέρος της πόλης που σημαίνει κάτι για εκείνον. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που ενώ δεν μας γνώριζαν, πριν καν ξεκινήσουμε μας εμπιστεύτηκαν, όπως ο Cacao Rocks και η Χρύσα Οικονομοπούλου.

Το 210 μαρτυρά τη σχέση του project με την Αθήνα. Ποια είναι αυτή η σχέση λοιπόν;

Η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του Project, θα μπορούσα να πω ότι προσπαθούμε να κάνουμε μια οπτικοακουστική χαρτογράφηση της πόλης μέσα απ’ τους κατοίκους της. Στην ουσία θέλουμε να γνωριστούμε μεταξύ μας και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις μια πόλη, από την απλότητα και τη φυσικότητα της συγκεκριμένης καταγραφής. Οι φυσικοί ήχοι είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος των βίντεο, ήμουν αντίθετος στο να χρησιμοποιηθεί μουσική επένδυση. Σκεφτείτε μετά από τριάντα χρόνια ένα παιδί να δει ένα τέτοιο βίντεο και να ακούσει ένα αυτοκίνητο να αγκομαχάει στους δρόμους της πόλης, δεν ξέρω τον ήχο που θα κάνουν τα αυτοκίνητα μετά από τριάντα χρόνια αλλά σίγουρα θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να το ανακαλύπτουν οι μελλοντικές γενιές της πόλης. Ένα ντοκουμεντάρισμα δηλαδή καθημερινών συνηθειών που τώρα δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε. 

Τι κοινό έχουν όσοι στέκονται μπροστά στην κάμερα του Project210; 

Το μόνο κοινό είναι ότι ζουν στην ίδια πόλη. Η επιλογή της σκηνοθεσίας, το να κοιτάς δηλαδή την κάμερα και κατά συνέπεια τους θεατές στα μάτια θα μπορούσε να είναι σαν προσωπικό βήμα του καθένα από εμάς, να πούμε αυτό που πιστεύουμε και αυτό που θέλουμε να κάνουμε όσο διαφορετικοί και να είμαστε μεταξύ μας, να συστηθούμε στους γύρω μας. Είμαι από τους οπαδούς της φράσης «έχει πλάκα να κάνεις κάτι που δεν μπορεί να γίνει» του Walt Disney, έτσι το να επιλέξουμε για ένα πρόσωπο σαν την DaNi την ίδια στιγμή γίνεται παράδειγμα για άλλους ανθρώπους να επιμείνουν σε αυτό που ονειρεύονται.

Υπάρχει κανένα ευτράπελο που να θυμάσαι από τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Όσοι άνθρωποι ασχολούνται με την παραγωγή βίντεο θα σου πουν για πολυάριθμά προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Ό,τι και να συμβεί η ομάδα θα πρέπει να μιλήσει με τα μάτια για να μην επηρεάσει τον συμμετέχοντα, σίγουρα δεν είναι εύκολο να έχεις μια κάμερα μπροστά στο πρόσωπο σου. Έχει τύχει σε συνέντευξη να μην εγγραφεί ο ήχος, καταλαβαίνεις τι πάθαμε όταν το ανακαλύψαμε στο μοντάζ.

Πώς βλέπεις εσύ την Αθήνα; Τι βρίσκεις ξεχωριστό σε αυτήν και τους ανθρώπους της;

Το ευτράπελο βρίσκεται σε αυτή την ερώτηση. Στην Ιταλία ήμουν από μικρός, έτσι δεν γνωρίζω καθόλου την Αθήνα, μπορεί να θέλω να πάω στον Πειραιά και να βρεθώ στην Κηφισιά. Το γοητευτικό της υπόθεσης είναι ότι την ανακαλύπτω από το Project210. Η Αθήνα μου δημιουργεί αντίθετα συνθήματα, δηλαδή είναι σαν μια σκήνη θεάτρου που όταν αλλάζει το φως αλλάζει και το επίκεντρο. Το ξεχωριστό που βρίσκω σε αυτήν είναι η εσωτερική πολυπολιτισμική της ταυτότητα, όλοι μέσα σε αυτή την πόλη είναι διαφορετικοί. Αυτή η πολυμορφία δημιουργεί πράγματα που θα ζήλευαν πολλές πόλης της Ευρώπης.

Ποιους θα ήθελες πολύ να φιλοξενήσεις στο Project210;

Το Project210 δεν έχει κλείσει ούτε δυο μήνες λειτουργείας, παρ’ όλα αυτά είχαμε τη χαρά να γίνει μέρος του η Λίνα Νικολακοπούλου με την οποία φτιάξαμε ένα βίντεο για την τεχνολογική εξέλιξη του τραγουδιού, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο όταν ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Ένα άλλο πρόσωπο που θα ήθελα πολύ είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς. Γενικά με μαγνητίζουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν απρόβλεπτες λέξεις για να σου περιγράψουν ακόμα και το πιο απλό.

Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί το Project210;

Η πιο ωραία εξέλιξη θα ήταν να δημιουργηθεί ένα πραγματικό δίκτυο ανθρώπων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, τεχνικών οι οποίοι θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Θα μου άρεσε πολύ για παράδειγμα να δω στο μέλλον μια κοινή έκθεση εικαστικών που θα έχουν γνωριστεί μέσα απ’ τα βίντεο του Project. Θέλω να πω δηλαδή ότι η φυσική παρουσία των ανθρώπων που δρουν στην πόλη είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα για την συνολική εξέλιξη της κάθε πόλης, ας γνωριστούμε λοιπόν!

Για να παρακολουθείτε τα βίντεο του Project210 μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του και κάντε like στα social media: facebook και instagram

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]