«Τρεις συνθέτες σε μια έκθεση» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

treis-sunthetes-se-mia-ekthesi
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Στις 18 και 19 Μαρτίου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, τρεις συνθέτες, μετά την περιήγησή τους σε μια υποθετική έκθεση ζωγραφικής με πληθώρα έργων από διάφορες εποχές, δημιουργούν συμφωνικά έργα. Στεκόμαστε μαζί τους «απέναντι» στους πίνακες που επέλεξαν και «ακούμε» την ενατένισή τους.

Η ιδέα για τη διάδραση Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών –ενταγμένη στον Κύκλο «Δημιουργία Ρεπερτορίου»– προέκυψε από μια συζήτηση μεταξύ του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Σημείο εκκίνησης της συζήτησης αποτέλεσε ο ζωγραφικός πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη, «Παιδική συναυλία». Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η σκέψη ανάθεσης δημιουργίας έργων συμφωνικής μουσικής σε τρεις δημιουργούς. Η ανάθεση δεν έγινε με πρόταγμα την ακαδημαϊκή προσέγγιση, αλλά κυρίως με την προσμονή αποκάλυψης μουσικών κόσμων και αισθητικών από τη συνάντηση των τριών συνθετών με έργα εικαστικών τεχνών και, ειδικότερα, ζωγραφικής. Πίνακες της επιλογής των συνθετών θα αποτελέσουν το υλικό έμπνευσης –την αφορμή– για τη σύνθεση νέων μουσικών έργων. Οι συνθέτες είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν και να προσεγγίσουν με το δικό τους τρόπο τα έργα ζωγραφικής, τη φόρμα, το χρώμα ή, ίσως, τις τεχνικές ή το περιεχόμενο.

Ο διακεκριμένος διευθυντής ορχήστρας Μιχάλης Οικονόμου συνθέτει το ένα από τα τρία έργα που θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση στη συναυλία. Ο τίτλος του έργου είναι Ελεγείες στα Οράματα Επτά Αγγέλων ΙΙΙ, Δραματική Καντάτα για Μέτζο Σοπράνο και Συμφωνική Ορχήστρα. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του έργου υπήρξε ο πίνακας του Βρετανού ζωγράφου της εποχής του Ρομαντισμού, John Martin, με τίτλο «The Great Day of His Wrath» (Η μεγάλη μέρα της οργής Του).

Ο Τάσος Ρωσόπουλος, συνθέτης και συνεργάτης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, με έμπνευση το έργο του Γιώργου Ρόρρη, «Η επίσκεψη», θα παρουσιάσει το έργο «Η Επίσκεψη, Μουσική σε Τέσσερις Λεπτομέρειες και Τέσσερις Λέξεις για Ορχήστρα και Μέτζο Σοπράνο».

Nicholas Mastoras

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνθέτης και ιδρυτής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ θα παρουσιάσει συμφωνικό έργο του οποίου κάθε μέρος αντιστοιχεί σε διαφορετικό καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα σε έργα των ζωγράφων Γιώργου Ιακωβίδη, Τζάκσον Πόλλοκ και Κλωντ Μονέ.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου:
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή
Συνθέτες: Μιχάλης Οικονόμου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος
Διεύθυνση Ορχήστρας: Λουκάς Καρυτινός
Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Σολίστ: Θεοδώρα Μπάκα, Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Info
Στέγη Ιδρύματος ΩνάσηΣυγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
18 & 19 Μαρτίου, 20:30
Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια
Κανονικό: 7 - 15 - 18 - 25 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 6 - 12 - 14 - 20 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 5 - 11 - 13 - 18 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]