Δυο βιβλία για το Σαββατοκύριακο

biblia-ekdoseis-pataki
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2017

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν δυο βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στην πόλη ή στην παραλία αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που µένουν Η Τετραλογία της Νάπολης│Βιβλίο Τρίτο» 
Έλενα Φερράντε

Η Έλενα και η Λίλα, οι δύο υπέροχες φίλες, είναι πλέον γυναίκες. H Λίλα, που παντρεύτηκε στα δεκάξι της κι έχει έναν γιο, άφησε τον άντρα της και την εύπορη ζωή της και δουλεύει εργάτρια κάτω από δύσκολες συνθήκες.  Η Έλενα έχει φύγει από τη γειτονιά που µεγάλωσε, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήµιο της Πίζας κι έχει εκδώσει ένα πετυχηµένο µυθιστόρηµα, γεγονότα που την έχουν εντάξει στον κόσµο των γραµµάτων και των µεγαλοαστικών σαλονιών. Και οι δύο, η καθεµία µε τον δικό της τρόπο, έχουν γκρεµίσει τους τοίχους που τις κρατούσαν εγκλωβισµένες σε µια ζωή βουτηγµένη στη µιζέρια, στην άγνοια και στην υποταγή. Μπορούν τώρα να ανοιχτούν στην απέραντη θάλασσα των ευκαιριών που έφερε στον κόσµο η δεκαετία του 1970,  ενωµένες πάντα από αυτόν τον ισχυρό, τον άρρηκτο δεσµό µιας µοναδικής φιλίας...  
Έλενα Φερράντε είναι το ψευδώνυµο µιας διάσηµης Ιταλίδας συγγραφέως της οποίας η πραγµατική ταυτότητα παραµένει άγνωστη από το 1992 που κυκλοφόρησε το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο Βάναυση αγάπη, στο οποίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία του Μάριο Μαρτόνε. Το επόµενο µυθιστόρηµά της µε τίτλο Μέρες εγκατάλειψης (2002) έγινε ταινία από τον Ροµπέρτο Φαέντσα. Έχει γράψει µεταξύ άλλων το βιβλίο La frantumaglia, στο οποίο αφηγείται τη συγγραφική της εµπειρία, καθώς κι ένα διήγηµα για παιδιά. Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της Tετραλογίας της Νάπολης µε τίτλο Η υπέροχη φίλη µου (L’amica geniale) που κατέκτησε παγκοσµίως κοινό και κριτικούς. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα βιβλία της τετραλογίας, Το νέο όνοµα (Storia del nuovo cognome) τo 2012, Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που µένουν (Storia di chi fugge e di chi resta) το 2013 και Η ιστορία της χαµένης κόρης(Storia del la bambina perduta) το 2014.  


«Καινούργια πόλη »
Θεόδωρος Γρηγοριάδης  
 
Καινούργια πόλη, όµως πόσο καινούργια ζωή; ∆εκαετία του ενενήντα, ο Μανόλης και η µάνα του, η Μαργαρίτα, αναζητούν µια νέα αρχή και ένα καταφύγιο. Έρχονται από τα βόρεια για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε µια πρωτεύουσα που αλλάζει, που γιγαντώνεται µε εύκολο χρήµα και χρηµατιστήριο, µε εισαγόµενο lifestyle, προσφέροντάς τους αρκετές ευκαιρίες αλλά και απογοητεύσεις.  Η ελαφρόµυαλη µάνα και ο «πλατωνιστής» γιος, δεµένοι µε ένα σκοτεινό µυστικό, θα δώσουν τις µάχες άλλοτε µέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο και άλλοτε µέσα στο προσωπικό τους κελί, απόκοσµοι και απροσάρµοστοι, ώσπου να βρει ο καθένας την προσωπική του λύτρωση και τη θυσία.   Το µυθιστόρηµα, δραµατικό και κωµικό, προσπαθεί να ψυχογραφήσει την εσωτερική διαµάχη των ηρώων σε σχέση µε τους άλλους, αλλά και µε την ίδια την πόλη, που τους επιβάλλεται όχι µόνον ως δραµατικό παρόν, αλλά και ως ιστορικό παρελθόν.  Ένα µυθιστόρηµα που µεταφέρει το κλίµα και την ένταση µιας  δεκαετίας που θα καθορίσει και τις επόµενες.     
Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1956 στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, δίδαξε στη µέση εκπαίδευση και συνεργάστηκε µε τη ∆ηµόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεµινάρια. Έχει γράψει δέκα µυθιστορήµατα, δύο συλλογές διηγηµάτων, µία νουβέλα και έναν σκηνικό µονόλογο.  Το Παρτάλι µεταφράστηκε στα γαλλικά και παρουσιάστηκε ως θεατρικός µονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2011, η ∆εύτερη γέννα ανέβηκε ως θεατρικός µονόλογος από το ∆ΗΠΕΘΕ Σερρών το 2009 και ο Ξεχασµένος άγγελος των Φιλίππων παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Φιλίππων και Καβάλας το 2015. Το Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές µεταφράστηκε στα αραβικά. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.