Athens Digital Arts Festival 2017: Ένα πανόραμα περφόρμανς μάς εξοικειώνει με το μέλλον

adaf-2017-performance Waves_Electromoon
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΙΟΥ 2017

Οι περφόρμανς θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε τις οπτικοακουστικές περφόρμανς που διοργανώνει στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσής του, με στόχο την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό πολιτισμό.

Υπό τη θεματική #PostFuture, το πρόγραμμα των οπτικοακουστικών περφόρμανς του ADAF 2017 πλαισιώνεται από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες που μέσω των παραστάσεων που θα παρουσιάσουν θα μας ταξιδέψουν στο μετα-μέλλον. Το πρόγραμμα των οπτικοακουστικών περφόρμανς περιλαμβάνει:

Color Field Immersion | Doron Sadja | Είσοδος Ελεύθερη | Πέμπτη 18 Μαΐου (US)

Η περφόρμανς Color Field Immersion του Doron Sadja, είναι εμπνευσμένη από τα πειράματα του Ganzfeld (μια τεχνική τηλεπάθειας που χρησιμοποιούσαν στην παραψυχολογία τη δεκαετία του '70) και περιλαμβάνει την κάλυψη του ακροατηρίου με ημι-διαφανείς μάσκες πάνω στις οποίες χαρτογραφούνται οι φωτεινές προβολές. Παρόμοια με την αισθητηριακή στέρηση, το Color Field Immersion παρέχει αντιληπτική στέρηση, αντικαθιστώντας ολόκληρο το οπτικό πεδίο του ακροατηρίου με εξάρσεις χρώματος, γραμμών και κινήσεων -προκαλώντας συχνά ψευδαισθήσεις καθώς ο εγκέφαλος επιδιώκει να αντικαταστήσει τα χαμένα ερεθίσματα. Ανατρέποντας την παραδοσιακή σχέση περφόρμερ - κοινού, η προσωπική εμπειρία των θεατών γίνεται η ίδια η περφόρμανς. Συνδυασμένο με πλούσιο ήχο, το Color Field Immersion δημιουργεί μια εντυπωσιακή αντιληπτική αρχιτεκτονική ήχου και οράματος.

Field Immersion
«NOS LIVE» | NOHLAB,  Audiofil, Osman Koç | Είσοδος Ελεύθερη | Πέμπτη 18 Μαΐου (TU)

Το πολυβραβευμένο στούντιο NOHLAB, η ηλεκτροακουστική ομάδα AudioFill και ο καλλιτέχνης Osman Koç θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την περφόρμανς NOS “LIVE”, μια οπτικοακουστική εμπειρία μέσα από το real-time visual generator εργαλείο που ονομάζεται «NOS», που αναπτύχθηκε από τους (Deniz Kader – Candaş Şişman ) και Osman Koç. Το NOS αναλύει τον ήχο κατά την διάρκεια της περφόρμανς και χρησιμοποιεί τα δεδομένα του σαν παραμέτρους για να παράγει το οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο ενώνει τον ήχο με την εικόνα σε μια μοναδική οντότητα. Μέσω τις καλλιτεχνικής και πειραματικής προσέγγισης των AudioFil στον ήχο, το κοινό θα μπορέσει να  ακούσει συνθέσεις η οποίες χτίζονται από το δικό τους λογισμικό, αλλά και μέσω τεχνικών generative sound processing για ενσωμάτωση ήχων στις συνθέσεις τους.

Corpus Nil | Marco Donnarumma | Είσοδος Ελεύθερη | Παρασκευή 19 Μαΐου (IT)

Το Corpus Nil του Marco Donnarumma είναι μια παράσταση που παρουσιάζει ένα γυμνό σώμα, εν μέρει ανθρώπινο και εν μέρει μηχανή. Πρόκειται για ένα άμορφο σύμπλεγμα δέρματος, μυών, υλικού και λογισμικού. Οι βιοφυσικοί αισθητήρες που συνδέονται με τα άκρα του ερμηνευτή αποτυπώνουν σωματικές ηλεκτρικές τάσεις και σωματικούς ήχους και τις τροφοδοτούν με το μηχάνημα. Μέσα από ηχητικές και οπτικές ψευδαισθήσεις φωτός, η φυσική μετάλλαξη του σώματος κατακλύζει το κοινό, προκαλώντας μια εκστατική εμπειρία. Ο Donnarumna, που έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία, χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύνολο αλγορίθμων έτσι ώστε κάθε απόχρωση της κίνησης του σώματος να δημιουργεί ένα συναισθηματικό παιχνίδι ήχου και φωτός που κατευθύνεται από τη μηχανή.

THÆTA
THÆTA | StratoFyzika | Είσοδος Ελεύθερη | Παρασκευή 19 Μαΐου (IT, CZ, US)

Η εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία THÆTA μέρος της τριλογίας StratoFyzika’s Shadows Trilogy από την ομάδα StratoFyzika, ασχολείται με το υποσυνείδητο και το «Εγώ»: με τις σκοτεινές και φωτεινές πτυχές του εαυτού, με τη λογική αλλά και την αθέατη πλευρά της συνείδησης. Η περφόρμανς παρουσιάζει την κατάσταση  ανάμεσα στις δύο αυτές ζώνες που είναι γνωστή ως Hypnogogia. Οι StratoFyzika ενσωματώνουν αυτή την κατάσταση. Όλα συγχωνεύονται στη σκηνή διαδραστικά. Η δυναμική του σώματος, οι ακουστικές αισθήσεις και οι οπτικές λειτουργίες ενώνονται σε μια μοναδική παράσταση.

Tanukis | François Zajéga, Loïc Reboursière | Είσοδος Ελεύθερη | Σάββατο 20 Μαΐου (FR)

Η περφόρμανς Tanukis είναι ένα μακροχρόνιο και πολύμορφο πρότζεκτ. Εστιάζει στην ψηφιακή μαριονέτα Tanukis, μέσω της οποίας ο François Zajéga διερευνά την ανατομία ενός 3D avatar και τις τεχνολογίες βιντεοπαιχνιδιών ως ένα νέο έδαφος για καλλιτεχνική έκφραση. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ένας κουκλοπαίκτης και ένας μουσικός συνεργάζονται στη σκηνή δίνοντας ζωή σε ένα avatar. Οι κινήσεις, το σχήμα και οι υφές του μεταλάσσουν τη μορφή του σε αφηρημένα σχήματα, τοπία και γραφικά. Η ψηφιακή μαριονέτα διαθέτει ισχυρές μαγικές ικανότητες που όπως τα kitsune της Ιαπωνικής μυθολογίας, αλλάζει εύκολα σχήματα και μορφή.

False Awakenings | Pandelis Diamantides | Είσοδος Ελεύθερη | Σάββατο 20 Μαΐου (CY)

Το «False Awakenings» είναι μια οπτικοακουστική παράσταση από τον Pandelis Diamantides με βάση το άλμπουμ "False Awakenings" του καλλιτέχνη, Microseq. Το ‘False Awakenings’ είναι ένα μείγμα από αφαιρετικά ρυθμικά μοτίβα τα οποία εξελίσσονται σε ambient τοπία και λεπτομερές sound design. Ηχητικά παραγωγικές δομές προσφέρουν έναν καμβά για μια οπτική αντίληψη του χρόνου - της κίνησης και των αναμνήσεων. Ένας καθηλωτικός οπτικοακουστικός κόσμος, μια προσωρινή δομή από μπάσα, φώς και χρώμα. Συστήματα σύνθεσής με βασικό μέσo τον υπολογιστή προσφέρουν εκτεταμένο έλεγχο των ιδιοτήτων του ήχου και των πτυχών της μουσικής δομής, παρουσιάζοντας μια ευκαιρία για τη συνένωση των δυο σε μια νέα μουσική φόρμα.

Corpus Nil
FIELD | Martin Messier | Είσοδος Ελεύθερη | Κυριακή 21 Μαΐου (CA)

Με το FIELD ο Martin Messier δημιουργεί ήχους χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά πεδία του περιβάλλοντός μας. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα συλλέγονται με ηλεκτρομαγνητικά μικρόφωνα και στην ουσία γίνονται οι «δημιουργοί» της περφόρμανς. Ο σύγχρονος εξοπλισμός που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, του δίνει τη δυνατότητα να ενώνει πολλές συνδέσεις. Με τη συνεχή κίνηση σύνδεσης και αποσύνδεσης, ο Messier αλληλεπιδρά με τους ήχους και προκύπτει η σύνθεση θορύβου και φωτός. Έτσι, καταφέρνει να κάνει ορατή τη δύναμη της ηχητικής ροής. Με άλλα λόγια, οπτικοποιεί τον ήχο.

Vector Field | Fraction | Είσοδος Ελεύθερη | Κυριακή 21 Μαΐου (FR)

Ο καλλιτέχνης Eric Raynaud, γνωστός και ως Fraction, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη νέα οπτικοακουστική παράσταση, το Vector Field,  όπου εξερευνά τη χειραγώγηση σε πραγματικό χρόνο ενός διανυσματικού ρεύματος που δημιουργείται από τον ήχο. Πρόκειται για μια ωδή στην τέχνη της Μεταμόρφωσης. Ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται στη τεχνολογία των συνεργιστικών δομών ως κύρια γλώσσα για να υιοθετήσει θέματα μεταφυσικής, να αμφισβητήσει τη σχέση μεταξύ φυσικής και διαστήματος,καθώς και τη θέση του ανθρώπου σε ένα φαινομενικά χαοτικό σύμπαν. Το παρελθόν και το μέλλον είναι μια αυταπάτη.

Info
Διάρκεια: 18 - 21 Μαΐου 2017
Κεντρικός Χώρος: Μητροπόλεως 23, Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
www.adaf.gr