To διαδραστικό project του Γιώργου Τσακίρη στην Dépôt Art Gallery

tsakiris

Τρία από τα έργα του Γιώργου Τσακίρη που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΙΟΥ 2017

Η Dépôt Art Gallery εγκαινιάζει το διαδραστικό project του καθηγητή ζωγραφικής στο τμήμα Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσακίρη.

Στα εγκαίνια το κοινό θα συμμετέχει στη δράση «Ελάτε να πλέξουμε γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση», η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος της έκθεσης, ενώ στο χώρο της gallery θα εκτίθενται έργα του ζωγράφου Γιώργου Τσακίρη.

Με ένα εκτεταμένο κείμενο για τον καλλιτέχνη με τίτλο «Το σύστημα του Γιώργου Τσακίρη: ο κύκλος της ζωής»:

ο Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητή ιστορίας τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αναλύει τις τρεις διαδοχικές περιόδους του καλλιτεχνικού του έργου. Η πρώτη περίοδος και η δεύτερη συνδέονται με την αγροτική προέλευση του καλλιτέχνη και τις εμπειρίες του από το οργανικό αρχικά και το βιολογικό στη συνέχεια, περιβάλλον. Είναι οι εργασίες που πραγματοποίησε με το Θερμοκήπιο, το 1992, το Ενυδρείο, το 1994, το Εκτροφείο Σαλιγκαριών και τους Περιστερώνες το 1995, τους Βάτραχους-χειμερία νάρκη, το 1996, την  Κλωσσομηχανή, το 1997, το Σκόρο, την Αλευρόψειρα και το Σαράκι, το 1997 στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και έκτοτε σε μια σειρά εγκαταστάσεων και επεμβάσεων με αντικείμενο την ανάδειξη της ίδιας της οργανικής λειτουργίας της φύσης και της λειτουργίας της βιολογικής γονιμότητας.

Η τρίτη σύγχρονη περίοδος του έργου του που διανύεται τώρα, συνδέεται με το πέρασμα από την αγροτική οικονομία στην οικιακή οικονομία και από το αγροτικό περιβάλλον, στο περιβάλλον της πόλης. Μια μεγάλη και πολύ εύθυμη ομάδα εκατό περίπου ατόμων, καλλιτεχνών, φίλων, φοιτητών του, θα ξεκινήσει με τον Τσακίρη από την Πλατεία Κολωνακίου και θα κυκλοφορήσει στους γύρω δρόμους, θα μοιράζει ρακί, θα δίνει πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής και της οικιακής οικονομίας και σε ατμόσφαιρα χαλάρωσης και διασκέδασης θα καταλήξει στην γκαλερί όπου εκεί θα αναλάβει να επεξεργαστεί απλωμένες βελέντζες και να ασχοληθεί συστηματικά με το πλέξιμο. Όλα μαζί θα είναι μια γιορτή.

Επιμέλεια – Οργάνωση: Γιώργος Τσακίρης

Info
Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30
Σάββατο 12:00 –16:00 / Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Dépôt  Art Gallery
Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι - Αθήνα
Τηλ :+30 210 3648174                                                                           
e-mail: [email protected]