Γιατί η εμφάνιση της Diamanda Galás θα είναι η συναυλιακή εμπειρία που δεν πρέπει να χάσουμε

diamanda-galas
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2017

Η εμβληματική καλλιτέχνιδα έρχεται στην αγαπημένη της χώρα για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, το Σάββατο 20 Μαΐου.

Όσοι βρεθείτε εκει, θα την παρακολουθήσετε να ξεδιπλώνει επί σκηνής όλες τις πλευρές του σπάνιου ταλέντου της, τις ετερόκλητες επιρροές της και το μοναδικό μπόλιασμα μουσικών στυλ που έχει στιγματίσει τον χώρο της avant garde. Μια συναυλιακή εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Εξηγούμε γιατί:

1. Φέτος, η Galás επέστρεψε δισκογραφικά με δύο νέα άλμπουμ: τα «All the Way» και «In Concert at Saint Thomas The Apostle Harlem». Εκεί, διακευάζει με τον μοναδικό της τρόπο διάσημα τραγούδια, τα οποία και θα μας παρουσιάσει ζωντανά στη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής. Η Galás αγαπάει πολύ τις διασκευές. Έχει τραγουδήσει από Μαρινέλλα, μέχρι B.B. King και Bob Dylan, δείχνοντας κάθε φορά περίτρανα πως δε διστάζει να...βουτάει στα βαθιά και να προσδίδει νέα μαγεία σε κομμάτια που έχουμε αγαπήσει από άλλους.

2. Επί σκηνής θα βρίσκεται μόνο η ίδια και το πιάνο της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ωστόσο δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω όταν μιλάμε για ένα «ζωντανό θρύλο» της avant garde. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά, η ερμηνεία της μπορεί να θεωρηθεί ως μια «πράξη βίας» όπως αναφέρει η ίδια, ενώ οι κριτικοί κάνουν λόγο για «εισαγωγή σε μια νέα γλώσσα».

3. Στην τεράστια καριέρα της έχει συνεργαστεί με τον Ιάννη Ξενάκη, τον John Zorn και τον John Paul Jones, έχει επηρεαστεί από τα blues της Νέας Ορλεάνης μέχρι τα ρεμπέτικα και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δισκογραφίας της στις ψυχικές και σωματικές νόσους (όπως στα album «The Divine Punishment» και «Saint of the Pit», «You Must Be Certain of the Devil», την περίφημη «Τριλογία του AIDS»).

4. Όπως δηλώνει και η ίδια: «Δεν είμαι Γκοθ, είμαι Ελληνίδα. Γκοθ σημαίνει Γερμανός. Το να είσαι Ελληνίδα δεν είναι ένα απλό γεωγραφικό γεγονός, είναι ένα πνευματικό γεγονός. Οι Έλληνες μιλάνε πάντα δυνατά και ουρλιάζουν συνεχώς, είναι μέρος της κουλτούρας που ακολούθησε την αρχαία τραγωδία. Γι' αυτό και λατρεύω αυτό το ψυχωτικό είδος τέχνης». Μια τέχνη και μια παράδοση που έχει εντάξει στη δική της περσόνα, γι αυτό και σε κάθε της ζωντανή εμφάνιση δεν αμελεί να ερμηνεύσει κάποιο αγαπημένο της ελληνικό τραγούδι, προκαλώντας ανατριχίλες στο κοινό.

5. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις μια γυναίκα σαν αυτή σε απόσταση αναπνοής και να αναλογίζεσαι την ταραχώδη ζωή της. Από την αυστηρή ελληνική οικογένεια που μεγάλωσε και τις τραγωδίες που βίωσε, στην αγάπη της για την avant garde και την εξερεύνηση των πιο ενδόμυχων πτυχών της ανθρώπινης ψυχής, μέχρι τη μεταμόρφωση σε σκοτεινή ιέρεια που, όσα χρόνια κι αν αν περάσουν, παραμένει σαγηνευτική.

Info
Σάββατο 20 Μαΐου, στις 20.00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη)
Εισιτήρια: Φοιτητικό: 20€, Γ’ Ζώνη: 35€, Β’ Ζώνη: 50€, A’ Ζώνη: 80€, Διακεκριμένη: 100€
Προπώληση: megaron.grviva.gr