Το Μουσείο Ηρακλειδών φέρνει κοντά τον πολιτισμό της μακρινής Κίνας

keramiki-koupa V.Tsonis

Κούπα. Πορσελάνη με διακόσμηση σμάλτων «famille rose». Κίνα, επαρχία Τζιανσί, Τζιντετζέν. Εποχή Τσιανλόνγκ. Διάμετρος 36 εκ. Δωρεά Γεώργιου Ευμορφόπουλου. Μουσείο Μπενάκη

ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2017

Με αφορμή την ανταλλαγή δύο εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας σε Αθήνα και Πεκίνο το 2017, Έτος φιλίας Ελλάδας-Κίνας, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων με τίτλο «Συζητώντας γύρω από τον κινεζικό πολιτισμό».

Ειδικότερα, την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 19.00 θα μιλήσει ο Γιώργης Μαγγίνης, Διδάκτωρ αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα «Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα».

Από την αυγή του πολιτισμού στην Κίνα, η τέχνη της κεραμικής υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πεδία δημιουργικότητας και τεχνικής καινοτομίας. Η πολιτική ενοποίηση των βασιλείων της χώρας υπό τον αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ κατά τον όψιμο 3ο αι. π.Χ., η οποία σημαίνει την απαρχή της αυτοκρατορικής Κίνας, αντιπροσωπεύεται από το αρχαιότερο παράδειγμα μαζικής παραγωγής κεραμικών στην ανθρώπινη ιστορία, τον περίφημο «πήλινο στρατό».

Οι φυσικοί πόροι, οι επενδύσεις της αυτοκρατορικής διοίκησης, η αδιάπτωτη συνέχεια παραγωγής αλλά και η προσαρμοστικότητα των κεραμέων επέτρεψαν στα προϊόντα εκατοντάδων εργαστηρίων να κατακτήσουν τις αγορές της Μέσης και Εγγύς Ανατολής από τον 8ο αιώνα μ.Χ., ενθαρρύνοντας την τεχνική εξειδίκευση και την αισθητική εκλέπτυνση των περιόδων Σουνγκ (10ος-13ος αι.), Τζιν (12ος-13ος αι.), Γιουάν (13ος-14ος αι.) και Μινγκ (14ος-17ος αι.). Η διάλεξη αυτή θα καλύψει θέματα τεχνολογικά (υλικά κεραμικών, εφυαλώσεις, τεχνικές διακόσμησης, όπτηση) και ιστορικά (κοινωνία και εμπόριο) μέσα από παραδείγματα της συλλογής κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο (ΜΕΤΚ), από το Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018, ενώ από τον Οκτώβριο 2017 έως και το Μάρτιο 2018, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο την έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο.