Summer Nostos Festival: Οι συναυλίες που ξεχωρίσαμε από το πλούσιο πρόγραμμά του

lena-platonos
ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Το νέο φεστιβάλ της πόλης έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου, παντρεύοντας τις τέχνες και προτείνοντας μια ομαδική «επιστροφή» σε όλα όσα σημαίνει η λέξη καλοκαίρι.

Στο πλαίσιό του, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εντελώς δωρεάν μια σειρά από συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις από ένα ευρύ ηχητικό φάσμα για όλες τις μουσικές «φυλές» της πόλης. Με φόντο είτε το υπαίθριο Ξέφωτο είτε τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, το Summer Nostos έρχεται για να μας παρασύρει σε ένα οχταήμερο μουσικό ταξίδι με οδηγούς μερικά από τα σημαντικότερα εγχώρια και διεθνή ονόματα της σύγχρονης μουσικής. Ιδού αυτά που ξεχωρίσαμε:

Λένα Πλάτωνος & Guests
Τρίτη 20 Ιουνίου, 22:00, Ξέφωτο

Τι κοινό έχει η Λένα Πλάτωνος με την Έμιλυ Ντίκινσον; Η εισηγήτρια της ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα έρχεται στο Ξέφωτο του KΠΙΣΝ για να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά, που εμπνεύστηκε από τα ποιήματα της Αμερικανίδας ποιήτριας. Μαζί με μια πλειάδα ταλαντούχων μουσικών και guests, η Λένα Πλάτωνος θα μας παρασύρει σε ένα μουσικό ταξίδι με κύριους σταθμούς το συναίσθημα και τη νοσταλγία. Εκτός από νέο υλικό, στη συναυλία θα ακούσουμε και αγαπημένα μας τραγούδια από το Γκάλοπ, το Σαμποτάζ, τις Μάσκες Ηλίου, τα Λεπιδόπτερα και όλους εκείνους τους δίσκους που την εδραίωσαν στην εγχώρια (και διεθνή) μουσική σκηνή -αλλά και στις καρδιές μας. Την Πλάτωνος θα τιμήσουν με την παρουσία τους και μερικοί ακόμα γνώριμοι και αγαπημένοι καλλιτέχνες, όπως η Αθηνά Ρούτση, η Sissi Rada, ο Γιάννης Παλαμίδας, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Νατάσσα Μποφίλιου.

The Cinematic Orchestra
Τετάρτη 21 Ιουνίου, 22:00, Ξέφωτο

Μία από τις πιο ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις του Summer Nostos είναι αναμφίβολα η εμφάνιση των ατμοσφαιρικών Chinematic Orchestra, οι μελωδίες των οποίων δένουν αρμονικά με το ειδυλλιακό Ξέφωτο. Nu jazz, downtempo και ηλεκτρονική μουσική είναι το χαρμάνι των Βρετανών, που ξεκίνησαν το 2009 υπό την καθοδήγηση του Dj και συνθέτη Jason Swinscoe, κερδίζοντας αμέσως το κοινό. Στο πλαίσιο του Summer Nostos, οι Cinematic Orchestra θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων κομμάτια από την πιο πρόσφατη δουλειά τους με τίτλο «To Believe». Εκεί, θα ακούσουμε και όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια και τις χαρακτηριστικές διασκευές τους που θα μας ταξιδέψουν σε τοπία «κινηματογραφικά», όπως αυτό του πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Yo La Tengo
Σάββατο 24 Ιουνίου, 22:00, Ξέφωτο

Μια από τις πιο αγαπημένες μας indie-rock μπάντες έρχεται εξ Αμερικής για μια μοναδική συναυλία, όπου αναμένεται να γίνει το αδιαχώρητο. Tο βράδυ του Σαββάτου, o Ira Kaplan, η Georgia Hubley και ο James McNew θα μας κάνουν να χαθούμε στις μελαγχολικές, shoegaze μελωδίες τους (όπως Autumn Sweater, Stochkholm Syndrome, Damage, Summer) και θα μας ταξιδέψουν στο νοσταλγικό μουσικό παρελθόν τους, που με κάποιο τρόπο παραμένει πάντα σύγχρονο.

Charlotte Rampling - Sonia Wieder-Atherton: The Night Dances
Κυριακή 25 Ιουνίου, 19:30, Εναλλακτική Σκηνή, ΕΛΣ

Το Summer Nostos Festival και η Εναλλακτική Λυρική Σκηνή ΕΛΣ μάς δίνουν την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα ζωντανό θρύλο του διεθνούς κινηματογράφου. Ο λόγος για την Charlotte Rampling («45 Χρόνια», «Η Πισίνα», «Μεγάλες Προσδοκίες» κ.ά.) που θα βρεθεί στο ΚΠΙΣΝ για να παρουσιάσει την περφόρμανς «The Night Dances». Εκεί, η ηθοποιός θα απαγγείλει ποιήματα της Slyvia Plath, συνοδεία της μουσικού Sonia Wieder-Atherton που θα ντύσει την ποιητική ένταση της Plath μέσα από κομμάτια του Benjamin Britten σε solo τσέλο. Μια καλλιτεχνική σύμπραξη μεγατόνων που δεν πρέπει να χάσετε.

Λεωνίδας Καβάκος & Enrico Pace
Κυριακή 25 Ιουνίου, 20:30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΕΛΣ

Λίγο μετά τη βράβευσή του με το Leonie Sonning Music Prize ως «Καλύτερος Μουσικός του Κόσμου», ο κορυφαίος Έλληνας Βιολονίστας θα βρεθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε μια σπάνια συνάντηση με το ελληνικό κοινό. Ο εκφραστικός ήχος του, η μοναδική τεχνική του και το βάθος των ερμηνειών του τον έχουν εδραιώσει στο πάνθεον του είδους, με διεθνείς διακρίσεις και σπουδαίες συνεργασίες και παραγωγές. Μαζί του θα βρεθεί ο Ιταλός πιανίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Enrico Pace. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Janáček, Schubert, Debussy και Beethoven για βιολί και πιάνο, σε μια βραδιά γεμάτη μουσικές συγκινήσεις.

Μonika
Κυριακή 25 Ιουνίου, 22:00, Ξέφωτο

Το κορίτσι της ανεξάρτητης εγχώριας σκηνής που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε πριν από δέκα χρόνια, έρχεται την τελευατία μέρα του φεστιβάλ στο Ξέφωτο για να συναντηθεί με το κοινό που την ανέδειξε. Μετά από την επιτυχία των δύο πρώτων δίσκων της (2008, 2010), η Monika κυκλοφόρησε το 2014 την πρώτη της διεθνή δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Secret in the Dark». Συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Monika θα μας ξανασυστήσει όλα τα αγαπημένα μας κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας της, κάνοντάς μας να τα αγαπήσουμε από την αρχή.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]