Βιβλιοπροτάσεις για παιδιά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

biblia-gia-paidia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Δώδεκα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες που θα κάνουν πιο υποφερτά τα μεσημέρια της καλοκαιρινής ησυχίας...

Λώρη Κέζα
10 μέρες στην τρελογιαγιά

Πανικός! Οι γονείς πρέπει να φύγουν για 10 μέρες. Πού θα μείνουν τα κορίτσια;
Η Καρολίνα και η Βιργινία θέλουν να πάνε στη γιαγιά, οι γονείς ούτε που θέλουν να το σκέφτονται. Η γιαγιά είναι τρελοαμερικάνα, πρώην χίπισσα. Κάποτε έκανε τον γύρο της Ευρώπης με το μηχανάκι της. Ήταν μάλιστα στο Παρίσι τον Μάη του ’68. Παντρεύτηκε έναν Έλληνα που πλούτισε στο Βελγικό Κονγκό. Χήρα πια, ζει σε αγρόκτημα στα Βίλια, έχει κανόνα της ζωής της το «απαγορεύεται το απαγορεύεται» και μαθαίνει αραβικά.

Όμως οι γονείς αναγκάζονται να στείλουν τα κορίτσια στην τρελογιαγιά. Εκεί στο αγρόκτημα θα κάνουν μια ακίνητη βόλτα με το παλιό μηχανάκι, θα χορέψουν χορό της κοιλιάς, θα στήσουν ινδιάνικη σκηνή, θα βρουν παλιές φωτογραφίες και, ναι, θα οργανώσουν ληστεία σε ζαχαροπλαστείο.

Η συζήτηση με τη γιαγιά καταλήγει πάντα στο ίδιο θέμα. Γιατί οι Αμερικάνοι περιφρονούν τους Ινδιάνους; Γιατί οι Γάλλοι θεωρούν χαζούς τους Αμερικάνους; Γιατί οι Έλληνες φοβούνται τους μετανάστες; Γιατί οι Βέλγοι φέρθηκαν βάρβαρα στην Αφρική; Γιατί οι Ιάπωνες τα κάνουν όλα ανάποδα; Τελικά, γιατί όλοι νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους; 

Μαριέττα Κόντου
Φτου ξελύπη

Εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος

Το γενναίο ταξίδι της Νουρ από τη Συρία, που αγαπά το νερό τόσο που πιστεύει πως υπάρχει μια χώρα με κατοίκους νερένιους, που λέγεται Κολυμβησία. Η διαδρομή, γεμάτη νοσταλγία για τα παλιά και δύναμη για το άγνωστο μέλλον, με μοναδικά εφόδια τη γάτα της την Κιταμπάν, την αδελφή της και ένα σακούλι στον λαιμό με τα πιο «πολύτιμα». Τι θα γίνει όμως όταν η Κιταμπάν χαθεί στη Λέσβο; Πώς θα ανταμώσει ξανά με τους αγαπημένους της και πώς θα γίνει το κολύμπι οδηγός επιβίωσης και απροσδόκητο εισιτήριο για το μεγάλο της όνειρο; Μια ιστορία πείσματος και παιδικής αξιοπρέπειας, με φτερά στην πλάτη και σακίδιο στους ώμους, που ξορκίζει τη λύπη με ένα «Φτου»! Η σειρά «Ιστορίες που ζεις δυνατά» απευθύνεται σε όσους αποδέχονται τη δική τους διαφορετικότητα αλλά και των άλλων, σε όσους θέλουν να ανήκουν κάπου ή απλά να εκφραστούν, αλλά κυρίως σ’ εκείνους που θέλουν να ζουν δυνατά.

Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Άπαιχτοι ντετέκτιβ

Υπόθεση: Εξαφανισμένα (υπέροχα) αγόρια
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Μυστήρια! Πολλά μυστήρια! Χιλιάδες μυστήρια! Πόσα μυστήρια ν’ αντέξει πια κανείς; Οι ΑΠΑΙΧΤΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ όμως τα αντέχουν όλα, τα ερευνούν όλα, τα λύνουν όλα. Αγόρια! Κορίτσια! Τρεχαλητά! Αγωνίες! Αγάπες! Γέλια! Και… μυστήρια φυσικά!

Ένα πρωί, τα υπέροχα αγόρια της ομάδας μπάσκετ του σχολείου εξαφανίζονται χωρίς ν’ αφήσουν ίχνη. Οι Άπαιχτοι Ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την πρώτη τους υπόθεση και τα παίζουν όλα για όλα. Η σούπερ Μαίρη, η ντούπερ Νίκη, ο Μάκης ο Φούσκας κι ο απίθανος Μάνος τρέχουν και δε φτάνουν για να λύσουν το αίνιγμα της εξαφάνισης.

Νέα περιπετειώδης σειρά αστυνομικού μυστηρίου με ήρωες δύο αγόρια και δύο κορίτσια της πέμπτης δημοτικού, από τον γνωστό συγγραφέα Θοδωρή Παπαθεοδώρου, με ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση.

Κέιτ ΝτιΚαμίλο
Το σχέδιο της Ρέιμι

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Έχεις φτάσει ποτέ στο σημείο να νιώθεις πως τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα, εξαρτώνται από σένα; Πριν δυο μέρες ο πατέρας της δεκάχρονης Ρέιμι Κλαρκ έφυγε από το σπίτι. Αλλά η Ρέιμι έχει ένα σχέδιο. Εάν καταφέρει να κερδίσει τον διαγωνισμό Νεαρή Μις Λάστιχα Κεντρικής Φλόριντα, τότε ο πατέρας της θα δει τη φωτογραφία της στην εφημερίδα, θα καταλάβει τι καταπληκτική κόρη έχει και ίσως ξαναγυρίσει σπίτι. Ωστόσο, πρώτα από όλα πρέπει να διαγωνιστεί με την ντελικάτη αλλά αποφασισμένη Λουιζιάνα Ελεφάντε και τη δυναμική και πεισματάρα Μπέβερλι Ταπίνσκι. Καθώς όμως η επίμαχη ημερομηνία πλησιάζει, ένα σωρό αναπάντητα ερωτηματικά αλλά και η μοναξιά που νιώθουν τα τρία κορίτσια θα τις οδηγήσουν σ’ ένα αξέχαστο, περιπετειώδες καλοκαίρι.

Ιωάννα Μπαμπέτα
Βοήθεια, αχινός!

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Η Αλίκη λατρεύει το καλοκαίρι, τις διακοπές, τη θάλασσα. Ο μικρός αχινός τις μακρινές βόλτες, τα μύδια, τα κύματα. Η Αλίκη και ο αχινός θα συναντηθούν. Κι όταν γίνει αυτό, πέντε ολόκληρα αγκάθια θα τσιμπήσουν το πόδι της Αλίκης. Πέντε αγκάθια ξεκολλάνε από τον μικρό αχινό. Κι αμέσως θα σημάνει συναγερμός, μέσα κι έξω από τη θάλασσα.

Άλκη Ζέη
Ο ψεύτης παππούς

Μια τρυφερή σχέση παππού και εγγονού, όπου μέσα από τα γεγονότα αναδεικνύεται η προσπάθεια του αγοριού να κατανοήσει τον παππού και να τον κάνει να νιώθει περήφανος για κείνον. Ο δεκάχρονος Αντώνης και ο παππούς του ο Μάριος περνούν όλα σχεδόν τα απογεύματα μαζί. Ο παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, του διηγείται πολλές και απίθανες ιστορίες από όλα όσα έχει ζήσει. Ο Αντώνης όμως δεν τον πιστεύει, γιατί τις περισσότερες φορές οι ιστορίες που του αφηγείται ο «ψεύτης παππούς» τού φαίνονται υπερβολικές και απίστευτες. Για τη γιαγιά όμως ο παππούς δε λέει κουβέντα. Ένα οικογενειακό μυστικό θα έρθει σιγά σιγά στο φως κι έτσι ο Αντώνης θα ωριμάσει και θα καταλάβει τελικά την αλήθεια του «ψεύτη παππού».

«Να δούµε τι δικαιολογία θα βρει πάλι, συλλογίστηκε ο Αντώνης. Πως ήταν µεγάλος ψεύτης ο παππούς, το ήξερε. Σαν τον βαρόνο Μινχάουζεν. Ο Μινχάουζεν είχε γίνει διάσηµος σ’ όλο τον κόσµο για τις ψευτιές του. Ο παππούς όµως ούτε βαρόνος ήταν, ούτε θα γινόταν γνωστός στα πέρατα της γης για τα ψέµατά του. Το περίεργο βέβαια ήταν πως οι ιστορίες που σκαρφιζόταν έβγαιναν πολλές φορές αληθινές...»

Αργυρώ Πιπίνη
Η Βιολέτα και ο ιππότης

Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Τα παραμύθια, τελικά, λένε πάντα την αλήθεια. Ακόμα κι αν μιλάνε για θαύματα. Όπως το θαύμα του έρωτα! Του έρωτα που, αν είσαι τυχερός, σου χαρίζει δώρα πολλά και σου γιατρεύει το σώμα και την ψυχή. Αυτή είναι η ιστορία της Βιολέτας και του Ρακμάν.

Ένα μεταφυσικό παραμύθι για την αγάπη, γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και εικόνες.

Ελένη Ανδρεάδη
Πράκτορες του πλανήτη
Τα τέρατα των ωκεανών

Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, οι αναγνώστες, παρέα με τους μυστικούς Πράκτορες του Πλανήτη Ιάσονα, Ανίτα, Μπεν και Μαρί-Λουίζ, πρέπει να σώσουν τη θάλασσα μέχρι την επόμενη πανσέληνο! Σε μονάχα 48 ώρες τα παιδιά θα πρέπει να βρουν και να αντιμετωπίσουν τα τέσσερα τέρατα που ο δαιμόνιος Ιβάν φον Βαμπάουερ έχει εξαπολύσει για να καταστρέψουν τους ωκεανούς της Γης. Σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, γεμάτο εκπλήξεις, νερο-βαμπιράκια, υποβρύχιες καταδύσεις και θαλασσινά βασίλεια, οι μικροί Πράκτορες της Περιβαλλοντοπόλ θα ταξιδέψουν τον κόσμο ολόκληρο, μαθαίνοντας τι πραγματικά απειλεί τη θάλασσα.

Ουλρίκε Ράιλανς

Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ
Εικονογράφηση: Λίζα Χενς
Μετάφραση: Δαρεία Τζαννετάκη

Κανένα πρόβλημα

Η Πένι είναι 10 χρονών και έχει τρεις µεγάλες επιθυµίες (και περίπου ένα εκατοµµύριο µικρότερες):

1. Να αποκτήσει έναν σκύλο.

2. Να γίνει ντετέκτιβ και να λύνει αστυνοµικές υποθέσεις.

3. Να µην πάει στο πάρτι γενεθλίων της Φλώρας, της καυχησιάρας παλιοκατσίκας.

Τελικά, όχι µόνο η επιθυµία νούµερο 3 δεν εκπληρώνεται, αλλά και το πάρτι της Φλώρας είναι τόσο χαζό όσο φοβόταν. Τότε όµως εξαφανίζεται το πιο αγαπηµένο δώρο της Φλώρας: ο Τζάστιν, ο πιο γλυκούλης σκυλάκος του κόσµου, και στο καλάθι του υπάρχει µόνο ένα απειλητικό σηµείωµα. Η Πένι αναλαµβάνει την πρώτη της υπόθεση κι έτσι εκπληρώνεται η επιθυµία νούµερο 2. Και ίσως και η νούµερο 1...

Συναγερμός στο λούνα παρκ

Τόπος του εγκλήµατος: Λούνα παρκ.

Και η πιο απίθανη ντετεκτιβοσυµµορία είναι εκεί: η Πένι, η κολλητή της η Ίντα, η δεύτερη κολλητή της η Μαρί και η Φλώρα, η πρώην εχθρός της. Και φυσικά ο Τζάστιν, το λαγωνικό. Όταν χάνεται το πορτοφόλι της Πένι, τα κορίτσια το θεωρούν ατύχηµα. Όµως το κινητό της Φλώρας και ένα σωρό άλλα κινητά, ρολόγια και πορτοφόλια σύντοµα έχουν την ίδια τύχη. Η Πένι και οι συνεργάτες της αποφασίζουν να εξιχνιάσουν το µυστήριο. Και ο Τζάστιν δεν αργεί να ανακαλύψει ένα ίχνος. Το οποίο τους οδηγεί µέσα στο τρενάκι του τρόµου…

Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ 3
Χάος στο σχολείο

Εικονογράφηση: Λίζα Χενς
Μετάφραση: Δαρεία Τζαννετάκη

Ποιος κλέβει απ’ την Πένι την παράσταση;

Οι Πένι και Σία είναι κατενθουσιασμένες. Στο σχολείο γίνεται ένα τάλεντ σόου με την παρουσία μάλιστα και της τηλεόρασης! Έχουν ετοιμάσει κάτι φανταστικά κόλπα με πρωταγωνιστή στον Τζάστιν, τον σκύλο της Φλώρας. Αλλά την ημέρα του διαγωνισμού όλα πάνε στραβά: Ο Ρούντι ο αρουραίος, άσος στην αριθμητική, δεν είναι πια στο κλουβί του, αντί για ανεβαστική ροκ μουσική ακούγονται λαϊκά τραγούδια, και πάνω που ο Τζάστιν είναι έτοιμος να αποδείξει τις ικανότητές του ως λαγωνικού, περνάει σαν αστραπή από τη σκηνή μια μαύρη γάτα. Δεν υπάρχει αμφιβολία: πρόκειται για σαμποτάζ!

Μαξ Μπράλιερ
Τα τελευταία παιδιά στη Γη

Εικονογράφηση: Ντάγκλας Χόλγκεϊτ
Μετάφραση: Ειρήνη Χριστοπούλου

Έχουν περάσει σαράντα δύο μέρες από τότε που τα τέρατα επιτέθηκαν στην πόλη. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν εξαφανιστεί – είτε έφυγαν είτε έγιναν ζόμπι. Ένα συνηθισμένο δεκατριάχρονο αγόρι όμως, ο Τζακ Σάλιβαν, κρύβεται στο δεντρόσπιτό του, που είναι εξοπλισμένο με καταπέλτες και περιβάλλεται από τάφρο. Διαθέτει επίσης βιντεοπαιχνίδια και ατελείωτα αποθέματα μπισκότων και αναψυκτικών, τα οποία έχει προμηθευτεί από τα εγκαταλειμμένα καταστήματα της πόλης.

Ωστόσο μόνος του ο Τζακ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ορδές των τεράτων και των ζόμπι που καραδοκούν και ειδικά την αδυσώπητη απειλή που ακούει στο όνομα Μπλαργκ. Πρέπει να βρει συμμάχους, άλλα παιδιά ή τέρατα που θα του δείξουν εμπιστοσύνη. Με τη βοήθειά τους θα παλέψει να συντρίψει τον Μπλαργκ και να γίνει ο απόλυτος Ήρωας της Εποχής της Αποκάλυψης! Θα τα καταφέρει;

Το Ημερολόγιο ενός σπασίκλα συναντάει το The walking dead. Ξεκαρδιστικό, αγωνιώδες, γρήγορο, ανατρεπτικό, μετα-αποκαλυπτικό, τερατώδες, περιπετειώδες, ευρηματικό, graphic novel.