Αβέβαιο το μέλλον των ακυκλοφόρητων τραγουδιών του Prince

prince Kevin Mazur
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους κληρονόμους και τις δισκογραφικές εταιρείες.

Μετά τον θάνατό του, αποκαλύφθηκε πως ο Prince είχε ηχογραφήσει τεράστιο αριθμό τραγουδιών, τα οποία παρέμειναν ακυκλοφόρητα. Κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να κυκλοφορήσουν ορισμένα από αυτά, αλλά αρκετές έχουν πέσει στο κενό λόγω της δικαστικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει για τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου υλικού.

Reuters / Chris Pizzello

Θα πρέπει να κάνουν αρκετή ακόμα υπομονή οι φαν του Prince.

Η Universal είχε πληρώσει 31 εκατομμύρια δολάρια για το σύνολο των ακυκλοφόρητων τραγουδιών και ορισμένα άλμπουμ, και ετοιμαζόταν για να μια σειρά κυκλοφοριών, όταν θα έληγαν τα συμβόλαια που είχε συνάψει ο Prince με την Warner Bros. Τελικά όμως το πακέτο πνευματικών δικαιωμάτων που απέκτησε η Universal ήταν μικρότερο από αυτό που υπολόγιζε. Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά της δισκογραφικής εταιρείας, η Bremer Trust (η οποία ανέλαβε την πώληση εκ μέρους των κληρονόμων του Prince) «παραπλάνησε και πιθανότατα εξαπάτησε» την Universal. Το πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί από μια μυστική συμφωνία που είχε υπογράψει ο Prince με την Warner  το 2014.

Το σπίτι του Prince, στο Paisley Park, έχει επαγγελματικό στούντιο, όπου ηχογραφήθηκε ένας τεράστιος όγκος ακυκλοφόρητων τραγουδιών.

Εφόσον η Universal δικαιωθεί και ακυρωθεί η συμφωνία – κάτι εξαιρετικά σπάνιο, όπως τονίζουν στους New York Times παράγοντες της βιομηχανίας του θεάματος – θα της επιστραφεί το ποσό που κατέβαλε για το πακέτο των πνευματικών δικαιωμάτων, βάζοντας στον πάγο τα όποια σχέδια για μελλοντικές κυκλοφορίες. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πνευματικά δικαιώματα θα ξαναβγούν στο σφυρί, αλλά η ακύρωση της συμφωνίας ενδέχεται να κάνει πιο διστακτικές τις ενδιαφερόμενες δισκογραφικές. Μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο, το «θησαυροφυλάκιο» του Prince θα παραμείνει σφραγισμένο.