Η Πατρίσια Χάισμιθ και οι Εκδόσεις Άγρα μάς φέρνουν την «κραυγή της κουκουβάγιας»

patricia-highsmith
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η Αμερικανίδα συγγραφέας έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας, με πολλά βιβλία από αυτά να έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο από μεγάλους σκηνοθέτες.

Σύνοψη
Ο Ρόμπερτ Φόρεστερ δεν έμοιαζε άνθρωπος που θα κινούσε υποψίες. Η πρώην γυναίκα του είχε πει στην αστυνομία ότι ήταν αλλοπρόσαλλος, ότι είχε βίαιες τάσεις και μάλιστα ότι την είχε πυροβολήσει. Ίσως να ήταν ψυχοπαθής δολοφόνος.

Μετάφραση βιβλίου: Ανδρέας Αποστολίδης

Η Πατρίσια Χάισμιθ
Γεννήθηκε στο Τέξας των HΠA το 1921. Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ελβετίας, όπου και πέθανε το 1995. Εκπατρισμένη, υιοθέτησε μια οριακή γραφή, που αρχικά συνάντησε μέτρια αποδοχή από τους συμπατριώτες της αλλά κατέκτησε μεμιάς το ευρωπαϊκό κοινό. Σήμερα θεωρείται ομόφωνα μεγάλη συγγραφέας, η οποία με το πλούσιο έργο της αφοσιώθηκε στην αστυνομική λογοτεχνία και άνοιξε νέους δρόμους στο είδος αυτό. Η Πατρίσια Χάισμιθ παίζει με τα παραδοσιακά σχήματα του είδους, εξερευνώντας στο υπόβαθρο τους δαίμονες της διαστροφής που κατατρύχουν τους ήρωές της, υπάρξεις φαινομενικά ισορροπημένες, που κινούνται σε μια ατμόσφαιρα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την οποία αριστοτεχνικά υφαίνει η συγγραφέας. Έχει τιμηθεί με τα σπουδαιότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Πολλά βιβλία της γυρίστηκαν στον κινηματογράφο από σπουδαίους σκηνοθέτες (Alfred Hitchcock, Claude Chabrol, René Clément, Wim Wenders κ.ά.).

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν, ακόμα, τα βιβλία της «Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για ζωόφιλους», «Το γυάλινο κελί», «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», «Γάτες – Τρία διηγήματα, τρία ποιήματα, ένα δοκίμιο και επτά σχέδι», «Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών», καθώς και η πενταλογία του Ρίπλεϋ: «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ», «Ο Ρίπλεϋ σε βαθιά νερά», «Ο Ρίπλεϋ κάτω απ’ το χώμα», «Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ», «Το αγόρι που ακολουθούσε τον Ρίπλεϋ» – όλα σε μετάφραση του Ανδρέα Αποστολίδη.