Ο κόσμος της τέχνης και της πολιτικής αποχαιρετά την Αρλέτα

arleta
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Η αγαπημένη τραγουδοποιός νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», καθώς είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα. Έφυγε χτες, Δευτέρα 8 Αυγούστου, στα 72 της χρόνια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, την ανακοίνωση του θανάτου της ακολούθησε καταιγισμός αποχαιρετηστήριων αναρτήσεων από πρόσωπα της δημόσιας σφαίρας.

Ο χώρος της πολιτικής θρηνεί την απώλεια της Αρλέτας

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μέσω Twitter λέγοντας: «Αποχαιρετούμε σήμερα μια σπουδαία δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο. Τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα. Καλό σου ταξίδι, Αρλέτα».

Με τη σειρά του, ο αρχηγός της αξωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχαιρέτησε την Αρλέτα «ποστάροντας» στο Twitter το τραγούδι της «Τα ήσυχα βραδιά» και συνοδεύτοντάς το με το ακόλουθο σχόλιο: «Πολλά τα όμορφα τραγούδια της με τα οποία μεγαλώσαμε. Αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου. Καλό ταξίδι #Αρλέτα», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Kαι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αρλέτας:. Η Αρλέτα υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, συνθέτρια, ερμηνεύτρια, ποιήτρια και ζωγράφος, που σφράγισε με την ευαισθησία, το λυρισμό, αλλά και την ανατρεπτικότητά της το ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η Αρλέτα μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού.

«Η Αρλέτα ήταν μια σημαντική τραγουδοποιός που σημάδεψε με το έργο της πολλές γενιές»,δήλωσε η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιαννη, ενώ πρόσθεσε: «Με πενήντα χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, κατάφερε να γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η Αρλέτα και ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα αποχαιρετηστήρια λόγια της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου: «Η Αρλέτα υπήρξε ένας φάρος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μια καλλιτέχνης μοναδικής τρυφερότητας, μια τραγουδοποιός που άγγιξε το κοινό με τους ευαίσθητους στίχους της και τη ζεστή φωνή της. Τα τραγούδια της, αλύγιστα στο χρόνο, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, θα μας κρατάνε συντροφιά, ακούραστα, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας.  “Τα ήσυχα βράδια...” μας, από δω και στο εξής, δεν θα είναι πια τα ίδια. Καλό ταξίδι. Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια». ​

Ο καλλιτεχικός χώρος αποχαιρετά την Αρλέτα

Συντετριμένος από την απώλεια της τραγουδοποιού είναι ο Γιάννης Σπανός. Ο δημιουργός της μεγάλης της επιτυχίας «Μία φορά θυμάμαι», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1966 σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Με την Αρλέτα ήμασταν ένα σώμα, μία ψυχή». Μιλώντας με σπασμένη φωνή, ο Γιάννης Σπανός τη χαρακτήρισε μοναδική: «Καμία άλλη δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει. Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς. Η Αρλέτα είχε αγαπηθεί και από τη νέα γενιά». Συγκλονισμένος εξομολογήθηκε: «Έμαθα για τον θάνατό της εδώ στο Κιάτο όπου βρίσκομαι. Είμαι συντετριμμένος. Πάλεψε μέχρι την τελευταία της στιγμή για να ξεπεράσει το πρόβλημά της. Είχε διαύγεια, είχε χιούμορ. Η Αρλέτα ήταν ένα πειραχτήρι, ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, και στη ζωγραφική. Ζούσε μόνη της. Στην αρχή ήταν Εξαρχιώτισσα, στη συνέχεια έγινε Κυψελιώτισσα».

Βαθιά συγκινημένος, ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε στο Facebook: «Τίποτα, μόνο τη μέρα που το'γραψε έκλαιγα πολύ. Ήταν το 89, Αγία. Στα ύψη αμέσως, Αρλέτα μου», «ανεβάζοντας» το τραγούδι «Τι τα θες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ