Πέθανε ο Walter Becker, ιδρυτικό μέλος των Steely Dan

walter-becker-steely-dan Gregory Pace
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Τελευταίος δίσκος του τζαζ ροκ συγκροτήματος ήταν το «Everything Must Go» του 2003.

Ο κιθαρίστας και μπασίστας των Steely Dan, Walter Becker, πέθανε στην ηλικία των 67 ετών. Η αιτία θανάτου του μουσικού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά τον περασμένο Ιούλιο είχε κάνει χειρουργική επέμβαση για μη ανακοινωθείσα ασθένεια, η οποία δεν του επέτρεψε να εμφανιστεί σε προγραμματισμένες συναυλίες.

Ο Becker γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης στις 20 Φεβρουαρίου του 1960 και φοίτησε στο Stuyvesant High School του Μανχάταν. Εκεί ξεκίνησε να ασχολείται με το σαξόφωνο, προτού το γυρίσει στην κιθάρα, μαθαίνοντας να παίζει μπλουζ από τον γείτονα του Randy Wolfe. Όταν σπούδαζε στο Bard College γνώρισε τον Donald Fagen, με τον οποίο θα συνεργαζόταν για πολλά χρόνια. Οι δυο φίλοι σχημάτισαν πολλά συγκροτήματα, όπως του Leather Canary, όπου ντραμς έπαιζε ο κωμικός ηθοποιός Chevy Chase.

Associated Press

Οι Steely Dan σχηματίστηκαν το 1971 από τους δυο φίλους.

Έχοντας παρατήσει τις σπουδές του το 1969, ο Becker μετακόμισε με τον Fagen στο Μπρούκλιν, για να εστιάσει στη μουσική, κυρίως με τους Jay and the Americans. Το 1971 οι δυο φίλοι μετακομίζουν στην Καλιφόρνια, όπου και σχημάτισαν τους Steely Dan, μαζί με τους κιθαρίστες Denny Dias και Jeff Baxter και τον ντράμερ Jim Hodder. Ο πρώτος δίσκους τους, «Can’t Buy A Thrill», κυκλοφόρησε μόλις ένα χρόνο αργότερα και περιλαμβάνει τις επιτυχίες «Do It Again» και «Reelin’ In The Years». Το «Countdown to Ecstacy» του 1973 δεν είχε την ίδια ανταπόκριση, αλλά το επόμενο έτος επέστρεψαν στις επιτυχίες με το «Pretzel Logic» και το μεγάλο τους σουξέ «Rikki Don’t Lose That Number».

Τα προβλήματα στο τζαζ ροκ συγκρότημα ξεκίνησαν αυτήν την περίοδο, τόσο μεταξύ των Becker και Fagen, όσο και με τους Baxter και Hodder, οι οποίο ήθελαν να δίνουν περισσότερες συναυλίες. Έτσι τα μέλη του συγκροτήματος άρχισαν να αποχωρούν, με τον Dias να παραμένει μέχρι το «Gaucho» του 1980, μαζί με τον νέο τραγουδιστή Michael McDonald.

Οι επιτυχίες συνέχισαν να έρχονται, τόσο με το «The Royal Scam» του 1976 και το «Aja» του 1977, αλλά ο Becker άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα εθισμού στα ναρκωτικά. Όταν οι Becker και Fagen επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη το 1978, η κοπέλα του Becker, Karen Roberta Stanley, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο διαμέρισμα του. Λίγο αργότερα ένα ταξί χτύπησε τον Becker, αναγκάζοντας τον μουσικό να περπατά με πατερίτσες. Το ατύχημα, η επαγγελματική πίεση και οι δυσκολίες στις ηχογραφήσεις του «Gaucho» συνετέλεσαν στη διάλυση των Steely Dan.

Reuters

O Walter Becker και ο Donald Fagen συνέχισαν να συνεργάζονται και μετά την (προσωρινή) διάλυση των Steely Dan.

Ο Becker επέστρεψε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Μάουι. Εκεί ξέκοψε από τα ναρκωτικά και άρχισε να εργάζεται ως μουσικός παραγωγός, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες όπως τους Rickie Lee Jones, Michael Franks, Fra Lippo Lippi και China Crisis. Παρά τη διάλυση των Steely Dan, ο Becker συνέχισε να συνεργάζεται με τον Fagen, αρχικά στο ντεμπούτο της Rosie Vela, «Zazu», το 1986 και αργότερα άρχισαν να παίζουν ζωντανά μαζί. Η επανένωση των Steely Dan δεν άργησε να έρθει και το 1993 πραγματοποιήθηκε η πρώτη τους περιοδεία μετά από 19 χρόνια.

Παράλληλα με τους solo δίσκους, οι Becker και Fagen κυκλοφόρησαν το «Two Against Nature» το 2000, το οποίο απέσπασε τέσσερα Grammys, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείο για τον δίσκο της χρονιάς. Δυο χρόνια αργότερα οι δυο μουσικοί μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame και έλαβαν τιμητικούς τίτλους από το Berklee College of Music. Το 2003 ακολούθησε άλλος ένας δίσκος των Steely Dan, το «Slang of Ages». Τα επόμενα χρόνια οι Steely Dan συνέχισαν να συνεργάζονται με άλλους καλλιτέχνες και εστίασαν στις ζωντανές εμφανίσεις τους.