Κακά τα νέα για την «κόρη» του Salvador Dali μετά την εκταφή του

dali
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το πόρισμα του τεστ πατρότητας διέψευσε τους ισχυρισμούς της φερόμενης «κόρης» του μεγάλου ζωγράφου.

Η επιστήμη τελικά απέδειξε πως ο Salvador Dali δεν είναι ο βιολογικός πατέρας της Maria Pilar Abel. Η Ισπανίδα είχε ισχυριστεί πως είναι κόρη του δημοφιλούς σουρεαλιστή καλλιτέχνη και το δικαστήριο της Μαδρίτης είχε διατάξει την εκταφή της σωρού του Dali για να διεξαχθεί τεστ πατρότητας.

Reuters / Juan Medina

Πριν την έκδοση του ιατροδικαστικού πορίσματος, η Pilar Abel δήλωσε πως το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να μάθει οριστικά την καταγωγή της.

Tο ίδρυμα Gala-Salvador Dali σχολίασε πως το πόρισμα θα αποδείξει μια και καλή τους «παράλογους και ψεύτικους» ισχυρισμούς της Abel. Μέσω του τεστ πατρότητας, η 62χρονη Ισπανίδα θα είχε νόμιμα δικαιώματα στη περιουσία που ο Dali άφησε στο Ισπανικό κράτος, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Abel, η οποία εργάζεται ως χαρτορίχτρα, κινήθηκε δικαστικά εναντίον του ιδρύματος και του Ισπανικού κράτους το 2015, ισχυριζόμενη πως η μητέρα της είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον Dali την δεκαετία του 1950.

Στο πλαίσιο της δικαστικής υπόθεσης, αποφασίστηκε πως έπρεπε να γίνει εκταφή της σωρού του Dali, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο γενετικό υλικό για να γίνει το κατάλληλο τεστ. Στις 20 Ιουλίου οι ιατροδικαστικές αρχές έκαναν την εκταφή και διαπίστωσαν έκπληκτοι πως το χαρακτηριστικό μουστάκι του Dali είχε διατηρήσει το σχήμα του όλα αυτά τα χρόνια. Η Abel απέφυγε να σχολιάσει το ιατροδικαστικό πόρισμα, ενώ το ίδρυμα Gala-Dali δήλωσε πως τα λείψανα του καλλιτέχνη θα επιστραφούν σύντομα.

Reuters / Albert Gea

Η εκταφή της σωρού του Dali έγινε τον Ιούλιο.

Ο Dali πέθανε το 1989 στην ηλικία των 84 ετών, επτά χρόνια μετά τη σύζυγό του, Gala, με την οποία είχε μια ασυνήθιστη σχέση. Η Gala μετακόμισε σε ένα κάστρο σε κάποιο ύψωμα πάνω από το καταλανικό χωριό Πουμπόλ. Ο Dali επισκεπτόταν την σύζυγό του μονάχα κατόπιν πρόσκλησης.