H Γαλλίδα εικαστικός Cléo Robine σκιαγραφεί ένα μέλλον σε επανεφεύρεση

cleo-robine
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η έκθεση «Ο Κόσμος δομείται και αποδομείται» («Le Monde se fait et se défait») παρουσιάζεται στην Dépôt Art Gallery από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Η διακεκριμένη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Cléo Robine σε αυτή την ενότητα έργων της χρησιμοποιεί χρωματιστά νήματα από PVC. Όπως σημειώνει η συντάκτρια θεμάτων τέχνης Isabelle Diacre σε άρθρο της για τη δουλειά της καλλιτέχνιδας με τίτλο «Ο Κόσμος δομείται και αποδομείται», «Ο Κόσμος, στην αέναη κίνησή του, δομείται και αποδομείται σύμφωνα με τις δυστυχίες των ανθρώπων και τις άτακτες αλλαγές του πλανήτη. Σ’ αυτές τις μεταναστεύσεις ανθρώπων και ζώων υπάρχει μερίδιο από τον πόνο και τις ελπίδες, αφήνοντας στο διάβα τους ίχνη από ζωές σε ανασυγκρότηση».

Cléo Robine

Η Cléo Robine αναπτύσσει εδώ μια έννοια «νημάτινης» αρχιτεκτονικής, που αποτελείται από πολύχρωμα καλώδια με διαφορετικά μεγέθη και διατομές, συναρμολογημένα σε όγκο σε κάθετο επίπεδο. Τα έργα που παρουσιάζονται εδώ μαρτυρούν μετακινήσεις των ζωντανών όντων και τα ίχνη που αυτά αφήνουν στο περιβάλλον. Κάποια αλλοιώνουν ενώ άλλα τροφοδοτούν.

Διασπορές, ανασχηματισμοί, περιπλανήσεις, οι δρόμοι που διανύθηκαν δημιουργούν ρυτίδες στην επιφάνεια της μάνας γης και αλλάζουν βαθιά τις εκφράσεις της. Οι διαδρομές αυτές, κάποιες φορές χαοτικά, απεικονίζονται μέσα από το μπλέξιμο που σχηματίζεται από τα καλώδια και το μέγεθός τους, κατ’ εικόνα αυτών των πεδίων των τεμαχισμένων χρωμάτων, εναλλάσσοντας κενό και υπερπληθυσμό. Στη συνέχεια, η βαρύτητα των έργων, μας κάνει να αισθανόμαστε τις δυσκολίες που συναντήθηκαν, ενώ το φως, ανάλογα με το πού πέφτει το βλέμμα, εντείνει τους παλμούς αυτού του κόσμου καταγράφοντας τις δονήσεις του.

Cléo Robine

Μέσα από αυτό το εντυπωσιακά ζωντανό patchwork, δουλεμένο σαν ταπισερί, η καλλιτέχνις σκιαγραφεί ένα μέλλον σε επανεφεύρεση».

Info
Εγκαίνια: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017, ώρες 20:00 – 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30
Σάββατο 12:00 –16:00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά