Σταύρος Λάντσιας: «Δεν μετρούνται όλα με χρήματα και μηδενικά»

Η κινηματογραφική μουσική του Σταύρου Λάντσια θα συναντήσει τη «Μπλε Σελήνη» του Αυγούστου, στις 31 του μηνός, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι και ο ίδιος μιλά στο click@Life.

Ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας διάλεξε –διόλου τυχαία- την «μπλε» πανσέληνο του Αυγούστου για να παρουσιάσει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «Ημερολόγιο Ονείρων», μαζί με εκλεκτούς μουσικούς και συνεργάτες.

Την ιδιαίτερη αυτή βραδιά, όπου το ασυνήθιστο φαινόμενο των δύο πανσελήνων μέσα στον ίδιο μήνα θα τραβήξει όλα τα βλέμματα στον ουρανό, το καταπράσινο ανοιχτό θέατρο της Ρεματιάς θα γεμίσει με τις μελωδίες του πιάνου, του βιολιού και του σαξοφώνου. Σε συνδυασμό με τον λυρισμό και τη δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζουν τον γνωστό συνθέτη, θα ταξιδέψουμε σε μελωδικά μονοπάτια που λειτουργούν, όπως ο ίδιος λέει, σαν ανάμνηση ονείρων...

Ο Σταύρος Λάντσιας μίλησε στο click@Life για την παράσταση που θα παρουσιάσει, για τον νέο του δίσκο, τον Χατζιδάκι και το μέλλον.

Ο τίτλος της μουσικής σας παράστασης είναι «Ημερολόγιο Ονείρων», από την τελευταία σας δισκογραφική δουλειά. Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο; Ποια όνειρα θέλετε να καταγράψετε στο ημερολόγιό σας;

Ο τίτλος προέκυψε από τη προσπάθεια μου να συνθέσω ακολουθώντας αποκλειστικά το ένστικτό μου χωρίς εγκεφαλική κριτική σκέψη. Η μουσική μου νομίζω περιγράφει ένα παράλληλο σύμπαν που όλοι μας ζούμε μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία μας.

Αναφέρετε ότι θα μας ταξιδέψετε σε «μελωδικά μονοπάτια που λειτουργούν σαν ανάμνηση ονείρων». Ποιες είναι αυτές οι μελωδίες που σας ξυπνούν παλιά όνειρα;

Όταν κάθομαι στο πιάνο και αυτοσχεδιάζω μπορεί να «κολλήσω» σε κάποια μελωδία, σαν να τη γνωρίζω από πριν. Τότε παίρνω τη απόφαση να την εξερευνήσω και να δημιουργήσω κάτι με αυτή την πρώτη ιδέα.

Tι περιλαμβάνει ο καινούργιος σας δίσκος;

Περιλαμβάνει 10 καινούργιες μου συνθέσεις και 2 διασκευές σε μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

Γιατί επιλέξατε τις συγκεκριμένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι για να διασκευάσετε; Τι ρόλο έχει ο Χατζιδάκις στη μουσική σας πορεία;

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο αγαπημένος μου Έλληνας μουσικός. Στις συναυλίες μου πάντα παίζω κάποια μελωδία του. Η καλλιτεχνική του συνέπεια και το πάντα δημιουργικό του πνεύμα με έχει εμπνεύσει και με καθοδηγεί.

Πώς αισθάνεστε που θα παίξετε τη μουσική σας στο καταπράσινο θέατρο Ρεματιάς;

Είναι πιστεύω το ιδανικό περιβάλλον (ειδικά με την πανσέληνο) για μια συναυλία με τη δική μου μουσική. Ελπίζω πως θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά για τους μουσικούς και τους ακροατές.

Γεννηθήκατε στην Κύπρο. Πώς νιώθετε που ο δρόμος σας σάς έφερε στην Ελλάδα;

Το πιο σημαντικό είναι ότι γνώρισα καλύτερα τη «μητέρα» πατρίδα και εκτίμησα την πολυσυλλεκτικότητα των επιρροών σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Με βοήθησε να αποδεχθώ τις ρίζες μου και να εμπιστευτώ το ένστικτό μου.

Ποιος ο ρόλος σας ως μουσικού -αλλά και της τέχνης γενικότερα- στη σημερινή κατάσταση;

Εγώ προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος και να μη χάνω το δρόμο μου. Έτσι και αλλιώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει, να δημιουργήσει ερωτήματα. Όταν βλέπω ένα σπουδαίο έργο τέχνης, μια καλή συναυλία ή θεατρική παράσταση, μπορεί να με κάνει να αμφισβητήσω τον εαυτό μου και να ανεβάσει το πήχυ και στη δική μου δημιουργία. Πιστεύω δηλαδή ότι η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο και τελικά τον κόσμο.

Βλέπετε φως στο τέλος του σύγχρονου σκοτεινού τούνελ;

Αισιοδοξώ ότι οι σημερινές μας δυσκολίες θα μας μάθουν πολλά, κυρίως για τα δικά μας λάθη. Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας και να εκτιμήσουμε καλύτερα αυτά που ήδη έχουμε. Δεν μετρούνται όλα με χρήματα και μηδενικά!

Πληροφορίες: Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία, Χαλάνδρι, είσοδος 15 ευρώ, http://www.stavroslantsias.com .

Βάλια Κανελλοπούλου

vkanel@clickatlife.gr

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • CULTURE