O Roald Dahl προτιμούσε ο «Τσάρλι» να είναι μαύρος

charlie-bucket-1971
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο ατζέντης του όμως θεώρησε πως θα ήταν «κακή ιδέα» να έχει μαύρο ήρωα στον «Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας».

Η χήρα του Roald Dahl αποκάλυψε πως ο σύζυγός της ήθελε τον Τσάρλι Μπάκετ, τον ήρωα του «Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», να είναι μαύρος. Το κλασσικό παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε το 1964 και αφηγείται τις περιπέτειες του φτωχού Τσάρλι Μπάκετ, ο οποίος κερδίζει μια ξεχωριστή περιήγηση στο εργοστάσιο σοκολάτας του απόμακρου Γουίλι Γουόνκα. Έχοντας συναρπάσει το αναγνωστικό κοινό, το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, σημειώνοντας αντίστοιχη επιτυχία.

Αρχικά, όμως, ο Dahl είχε γράψει το βιβλίο έχοντας στον νου πως ο Τσάρλι είναι μαύρος και όχι λευκός. Η αποκάλυψη για τις προτιμήσεις του συγγραφέα έγιναν από τη χήρα του, Liccy Dahl, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Today» του βρετανικού Radio 4. «Ο πρώτος Τσάρλι για τον οποίο έγραψε, ξέρετε, ήταν ένα μαύρο αγοράκι. Είμαι σίγουρη πως είχε επηρεαστεί από την Αμερική», δήλωσε η Dahl. Η συνέντευξη, την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ανήμερα των 101ων γενεθλίων του συγγραφέα.

Ο Gene Wilder ενσάρκωσε τον Γουίλι Γουάνκα στην πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Dahl.

Ο βιογράφος του συγγραφέα, Donald Sturrock, εξήγησε πως ο ατζέντης του Dahl θεώρησε «κακή ιδέα» να έχει έναν μαύρο ήρωα. Από την πλευρά της, η χήρα του συγγραφέα σχολίασε πως ήταν «μεγάλο κρίμα» που έγιναν οι σχετικές αλλαγές στο πρωτότυπο βιβλίο του Dahl, συμπληρώνοντας πως «θα ήταν υπέροχο» να κυκλοφορήσει το έργο του, όπως το είχε οραματιστεί αρχικά ο ίδιος.

Στη συνέχεια, η Dahl είπε πως ο σύζυγός της δεν ήταν «ιδιαίτερα χαρούμενος» με την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του έργου του, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει ο Gene Wilder το 1971. Καταλήγοντας, η Dahl εξήγησε πως η πρώτη συνάντηση του συζύγου της με τον επί χρόνια συνεργάτη του, τον καλλιτέχνη Quentin Blake, ήταν φιλική, με την ίδια να τονίζει πως από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι μεταξύ τους έβλεπε τη γένεση μιας «εξαιρετικά απίστευτης» συνεργασίας.