Προς πώληση το θρυλικό περιοδικό «Rolling Stone»

rolling-stone-logo
ΤΡΙΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Τέλος εποχής για το μουσικό περιοδικό που επηρέασε την αμερικάνικη πολιτική και τις τέχνες όσο κανένα άλλο.

Ένα από τα πιο εμβληματικά περιοδικά μουσικής, το Rolling Stone, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έτσι οι ιδιοκτήτες έχουν αποφασίσει να το πουλήσουν. Η ανακοίνωση των διαθέσεων της οικογένειας έγινε την Κυριακή, μέσω συνέντευξης που έδωσαν στους New York Times.

Το περιοδικό ιδρύθηκε το 1967 από τον 21 χρόνων τότε Jann Wenner, φοιτητή στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια, μαζί με τον αρθρογράφο και κριτικό της τζαζ των San Francisco Chronicle, Ralph J. Gleason. Τα τελευταία χρόνια ο Wenner διοικούσε με τον 27χρονο γιο του, Gus, ο οποίος είναι πρόεδρος της οικογενειακής εκδοτικής επιχείρησης. Παίρνοντας μια ξεκάθαρη φιλελεύθερη θέση, το περιοδικό έχει χαρακτηρίσει την Goldman Sachs ως «ένα τεράστιο βαμπιρικό καλαμάρι τυλιγμένο στο πρόσωπο της ανθρωπότητας» και τον George W Bush ως «τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία».

Rolling Stone

Η φωτογραφία του John Lennon για το πρώτο τεύχος του Rolling Stone πάρθηκε λίγες ώρες πριν την δολοφονία του.

Μέσω του Rolling Stone έλαβαν μεγάλες ευκαιρίες μεγάλες καλλιτεχνικές και δημοσιογραφικές μορφές, όπως η φωτογράφος Annie Leibovitz και ο gonzo δημοσιογράφος Hunter S. Thompson, ενώ το περιοδικό έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τα προκλητικά εξώφυλλα και τις φωτογραφήσεις ορόσημο, όπως με τον John Lennon και την Yoko Ono.

EPA / Tracey Nearmy

Ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού, Jann Wenner.

«Είναι φιλοδοξίες τις οποίες δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας» δήλωσε στους New York Times ο Gus Wenner αναφορικά με την πρόθεση να βρεθεί αγοραστής για το περιοδικό. Πέραν του τεράστιου ανταγωνισμού από το διαδίκτυο, το έντυπο περιοδικό είχε εμπλακεί σε μια πολύκροτη (και κοστοβόρα) δικαστική περιπέτεια για δυσφήμιση, ενώ μια σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών απέτυχαν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

AP / Tony Dejak

Εξώφυλλα του Rolling Stone στο Rock and Roll Hall of Fame.

Η φήμη του περιοδικού δέχτηκε ισχυρό πλήγμα το 2014, όταν εξέδωσε (και αργότερα απέσυρε) ένα άρθρο αναφορικά με έναν υποτιθέμενο βιασμό στους χώρους του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης που ακολούθησε, έγινε ξεκάθαρο πως δεν ακολουθήθηκαν βασικές δημοσιογραφικές πρακτικές για να επιβεβαιωθούν τα «γεγονότα» του άρθρου. Τελικά οι Wenner έχασαν στο δικαστήριο και το περιοδικό αναγκάστηκε να πληρώσει τρία εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το δυσφημιστικό του άρθρο.

Στη συνέντευξή του, ο 71χρονος ιδρυτής του περιοδικού τόνισε πως θέλει να βρει έναν αγοραστή που να καταλαβαίνει την φύση του Rolling Stone, αλλά και να έχει τις κατάλληλες οικονομικές δυνατότητες. «Το Rolling Stone έχει παίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία των καιρών μας, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη θέση» είπε χαρακτηριστικά ο Jann Wenner. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο γιος του, έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να συνεχίσουν να έχουν ενασχόληση με το περιοδικό και μετά την πώληση.

Rolling Stone

Ο Barack Obama έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό.

Πέραν της μουσικής, το περιοδικό καλύπτει τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ τα τελευταία χρόνια η φιλελεύθερη πολιτική γραμμή έχει γίνει ακόμα πιο έντονη. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με πολιτικούς όπως ο Bill Clinton και ο Barack Obama – τις οποίες πήρε ο ίδιος ο Jann Wenner – ενώ δεν έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για προέδρους που προήλθαν από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, όπως ο George W. Bush και ο Donald Trump.

Οι κύριοι μνηστήρες για το περιοδικό φέρονται να είναι η American Media – η οποία εκδίδει πολλές tabloid εφημερίδες – και η BandLab από την Σιγκαπούρη. Στην περίπτωση που το περιοδικό καταλήξει στα χέρια της American Media ενδέχεται να αλλάξει η πολιτική κατεύθυνσή του, αφού ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού κολοσσού David Pecker είναι ένθερμος υποστηρικτής του Donald Trump. Από την πλευρά της η BandLab έχει ήδη αγοράσει το 49% των μετοχών του περιοδικού από το προηγούμενο έτος.