Τι θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης τη νέα σεζόν

biblio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Προτάσεις για όλα τα αναγνωστικά γούστα από τις εκδόσεις Γαρβιηλίδης.

«Η Πέμπτη Δεκάδα των Κάντο»
Ezra Pound

«Η Πέμπτη Δεκάδα των Κάντο» ή Λεοπολδινά Κάντο (όπως συχνά αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία) γράφτηκε στο Ραπάλο της Ιταλίας μεταξύ 1935 και 1937 και εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Faber&Faber.

«Μια προσεκτική (δημιουργική, αυτεξούσια δηλαδή) ανάγνωση καθιστά προφανές πως αντικείμενο της Πέμπτης Δεκάδας είναι η αναζήτηση από τον ποιητή “εκείνου του παρελθόντος που αξίζει να ζήσει στο μέλλον”, στη δίνη που δημιουργεί η ύπαρξη της Monte de Paschi (της πρώτης στον κόσμο, σύμφωνα με τον Πάουντ, μη τοκογλυφικής, συνεταιριστικής τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε στη Σιένα το 1624. Ήρωας των Κάντο είναι ο ίδιος ο ποιητής, ο οποίος “κατεβαίνει στον κόσμο των σκιών, των μεταμορφώσεων, των παραλληλισμών, για να ανασύρει υλικό για διάβασμα, υλικό για τραγούδια, υλικό για κραυγές, την ιστορία μιας φυλής”», όπως γράφει στην Εισαγωγή του ο Γιώργος Μπλάνας.

Faust Πρώτη γραφή
Goethe

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, μετά την πολύχρονη μελέτη του γύρω από το έργο του Γκαίτε, επανέρχεται με τη μετάφραση της πρώτης γραφής του «Φάουστ», αφού έχει ήδη μεταφράσει την τελική του μορφή, η οποία βρήκε μεγάλη απήχηση στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Έρημη Χώρα
T.S. Eliot

Πρόκειται για το πιο διαβασμένο και το πιο μελετημένο ποίημα του 20ού αιώνα και όχι αδίκως. Εκδόθηκε το 1922, αφού πρώτα πέρασε από τα χέρια ενός άλλου μεγάλου ποιητή, του Έζρα Πάουντ, ο οποίος αφαίρεσε το μισό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Έλιοτ. Η μετάφραση του Γιάννη Αντιόχου αποτελεί μια νέα πρόταση για την προσέγγιση του μεγάλου αυτού έργου. Στο εκτενές Επίμετρό του τα σκοτεινά σημεία φωτίζονται και ερμηνεύονται διαφορετικά.

Octavio Paz Ποιήματα

Θαυμαστής του Οκτάβιο Παζ, ενός από τους πιο σημαντικούς Λατονοαμερικάνους ποιητές, ο Αργύρης Χιόνης μετέφραζε και δημοσίευε κατά καιρούς ποιήματά του, εποχή που ακόμα ήταν άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Τα ποιήματα συγκεντρώθηκαν σ’ αυτόν τον τόμο με ένα σημείωμα του Αργύρη Χιόνη.

Καφενείον «Το Βυζάντιο» Ποιήματα
Κώστας Ταχτσής

Έργο του μεγάλου μας λογοτέχνη, σε νέα έκδοση. Περιέχει και κάποια από τα αποκυρηγμένα από τον Ταχτσή ποιήματα. Σε οριστική επιμέλεια του Δημήτρη Παπανικολάου.

Συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα
Τηλέμαχος Χυτήρης

Η συγκεντρωτική συλλογή ποιημάτων του Τηλέμαχου Χυτήρη από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Ετοιμάζονται ακόμη οι καινούριες ποιητικές συλλογές των: 

Πάνου Κυπαρίσση
Χάρις Κοντού
Δήμητρας Αγγέλου
Νίκου Παπανικολάου
Αλκιβιάδη Μαλλίδη

Ο μεγάλος δρόμος
Χριστόφορος Λιοντάκης

Ο ποιητής γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δικαίου στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Το τέλος του τοπίου. Η συλλογή του Με το φως, 1999, τιμήθηκε ταυτόχρονα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω, το 2000. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Harvard Review, στα τεύχη 50, 1998 και 80, 2000.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη.

Ετοιμάζονται στην Ελληνική Πεζογραφία

Φρίντα Λιάππα
«Η μυστηριώδης ασθένεια»

Θωμάς Συμεωνίδης
«Μυθιστόρημα»

Στοιχεία για την ψυχική μορφοποίηση-Η δυναμική του τραύματος
Βασίλης Δημόπουλος

Ο συγγραφέας είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

Συνεκδόσεις

«Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης», Εισαγωγή-Ανθολόγηση Ηλίας Κεφάλας
«Ο ποιητής Ρώμος Φιλύρας», Εισαγωγή-Ανθολόγηση Άντεια Φραντζή
«Ο ποιητής Νίκος Καρούζος», Εισαγωγή-Ανθολόγηση Γιάννης Πατίλης
«Ο ποιητής Δημήτρης Παπαδίτσας», Εισαγωγή-Ανθολόγηση Τάσος Πορφύρης
«Ο ποιητής Νίκος Φωκάς», Εισαγωγή-Ανθολόγηση Τάσος Αναστασίου