Jack Burton και Σοφία Τούμπουρα «συνομιλούν» καλλιτεχνικά στην Elika Gallery

jack-burton

Tα έργα του Jack Burton, ελεύθερα και πειραματικά, μοιάζουν σαν να συντάσουν ένα τρελό όνειρο.

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κολάζ σε αλουμίνιο, με ποπ αναφορές, καθώς και μια εγκατάσταση με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία, από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Elika με τίτλο «Long Journey, Fever-Dream», ο Jack Burton επανεξετάζει τον τρόπο που βλέπει κανείς τη σύγχρονη φωτογραφία. Ξεκινώντας πάντα από φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος, δημιουργεί κολάζ πάνω σε αλουμίνιο, ένα υλικό καθαρό και ψυχρό που δεν αφήνει τη σύνθεση να «ηρεμήσει».

Έχοντας αφομοιώσει τους κανόνες της φωτογραφίας αλλά και των διαφόρων ρευμάτων της τέχνης (ποπ, εξπρεσιονισμό, αφαίρεση, street art, κλπ) επιχειρεί μία δημιουργική «διαταραχή» που στόχο έχει να κάνει το θεατή να ξεπεράσει τα στερεότυπα με τα οποία έρχεται να δει το έργο, να «διαβάσει» πέρα από αυτά και να εστιάσει στη λεπτομέρεια.

Σε πολλές περιπτώσεις τα έργα του μοιάζουν ελεύθερα και πειραματικά, φτιαγμένα με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις, σαν να προέρχονται από το υποσυνείδητο του καλλιτέχνη και να συντάσουν ένα τρελό όνειρο. Ένα όνειρο που η συμβατική φωτογραφία δεν μπορεί να απεικονίσει και επικοινωνήσει.

Ερεθίσματα και ιδέες που αιωρούνται στο μυαλό του καλλιτέχνη βρίσκουν μία εκρηκτική διέξοδο στο έργο, σαν ένα μακρύ και προσωπικό ταξίδι με ένα γρήγορο τρένο που περνάει μέσα από το αστικό τοπίο, βιομηχανικές ζώνες, λιβάδια με ζώα, διαφημιστικά πόστερ και επιγραφές, οτιδήποτε μπορεί ακούσια να εντυπωθεί μέσα μας σε μία σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία που μας βομαρδίζει καθημερινά με εικόνες.

Η Σοφία Τούμπουρα «παρεμβαίνει» στον κήπο της γκαλερί, δημιουργώντας πολλαπλούς συχετισμούς με το αστικό τοπίο.

Παράλληλα με την έκθεση του Jack Burton, η Σοφία Τούμπουρα παρουσιάζει την εγκατάσταση με τίτλο «(I died so many times that I became) Immortal» στον κήπο της γκαλερί με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία, χρησιμοποιώντας τους συμβολισμούς και τα νοήματα που αποδίδονται σε αυτή, αλλά με μία θετική προσέγγιση: θερισμός, τέλος, θάνατος, έναρξη εσωτερικής φάσης του κύκλου ζωής, εσωτερικότητα, ενδοσκόπηση, σπορά, σύλληψη.

Μεγάλες εκτυπώσεις σε ύφασμα, πλέξιγκλας, μικρά και μεγάλα γλυπτά πήλινα και μπρούτζινα δημιουργούν ένα περιβάλλον πολύχρωμο που καλεί τον επισκέπτη να οικειοποιηθεί τον κήπο και να βρει το σημείο επαφής ή τομής της φύσης και στου αστικού βιομηχανικού πολιτισμού.

Στα εγκαίνια και κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Τούμπουρα θα πραγματοποιήσει ένα live ambient electronica με μουσική της.

Info
Εγκαίνια Πέμπτη 29.09.17, 8μμ
Διάρκεια έκθεσης 29.06.17 – 04.10.17
Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 12-8μμ, Σάββατο 12-4μμ