Η «Σκοτεινή Ύλη» είναι ένα αδυσώπητα ανατρεπτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας

skoteini-uli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Παναγιώτης Δεληγιάννης διαβάζει το μυθιστόρημα του Blake Crouch που ταιριάζει στο μουντό κλίμα του φθινοπώρου που ήρθε πρόωρα.

Το βιβλίο

«Είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου;»
Αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις που ακούει ο Τζέισον Ντέσεν πριν ο μασκοφόρος απαγωγέας του τον αφήσει αναίσθητο. Πριν ξυπνήσει και ανακαλύψει πως είναι δεμένος σε ένα φορείο και περιτριγυρίζεται από άγνωστους ανθρώπους με στολές βιολογικής προστασίας. Πριν ένας άνθρωπος, που ο Τζέισον δεν είχε ποτέ ξανά συναντήσει, του πει χαμογελώντας: «Καλώς ήρθες πίσω, φίλε μου».
Στον κόσμο όπου ξυπνά, η ζωή του Τζέισον δεν είναι αυτή που γνωρίζει.
Η γυναίκα του δεν είναι η γυναίκα του. Ο γιος του δεν γεννήθηκε ποτέ. Κι εκείνος δεν είναι πια ένας συνηθισμένος καθηγητής Φυσικής, αλλά μια βραβευμένη ιδιοφυΐα με αξιόλογα επιτεύγματα. Επιτεύγματα του ακατόρθωτου.
Τελικά ποιος είναι ο πραγματικός κόσμος, αυτός που θυμάται ή αυτός που ζει τώρα; Πώς μπορεί να γυρίσει πίσω στους ανθρώπους που αγαπάει;
Η απάντηση βρίσκεται σε μια διαδρομή πιο εξωφρενική και τρομακτική απ’ οτιδήποτε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μια διαδρομή που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει το βαθύτερο έρεβος του εαυτού του σαν να έπρεπε να πολεμήσει έναν
τρομερό, φαινομενικά ανίκητο εχθρό.
Η Σκοτεινή Ύλη είναι μια ιστορία με αριστοτεχνική πλοκή, καθηλωτική αλλά και τρυφερή, πνευματικά απαιτητική αλλά και βαθιά ανθρώπινη. Ένα αδυσώπητα ανατρεπτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που μιλάει για τις επιλογές, τους δρόμους που δεν πήραμε και το πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε.

Το σχόλιο

Διάβασα πρόσφα τη Σκοτεινή Ύλη. Στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτικός και με ξένισε η ανορθόδοξη γραφή του συγγραφέα. Μετά το πρώτο τρίτο του βιβλίου άρχισα να μπαίνω τόσο πολύ στην ιστορία, που δεν μπορούσα να το αφήσω στιγμή.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας καθημερινός συνηθισμένος άνθρωπος που άφησε πολλά χρόνια πριν το λαμπρό του επιστημονικό μέλλον για να δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η καθημερινότητα μπορεί να είναι μονότονη και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά η ανταμοιβή είναι η οικογενειακή γαλήνη.

Ο άλλος πρωταγωνιστής έκανε ακριβώς το αντίθετο. Αφιερώθηκε στην έρευνα, αφήνοντας πίσω την προσωπική του ζωή και τελικά διακρίθηκε πάνω στην επιστήμη του. Ζούσε μέρες δόξας και φήμης, αλλά κάτι του έλειπε πολύ. Εκείνο το μακρινό πλέον παρελθόν, τότε που πήρε την απόφαση να χωρίσει από την αγαπημένη του, για να προχωρήσει την έρευνά του.

Οι δρόμοι τους, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, θα διασταυρωθούν. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καθένας για να σώσει την οικογένειά του;

Σκεφτείτε μόνο να είχατε την ευκαιρία να διορθώσετε μια κομβική απόφαση που πήρατε στο παρελθόν, για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε στο παρόν. 

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο μυθιστόρημα, όπου ανακατεύονται σε ισόποσες δόσεις η φαντασία, το μυστήριο και η περιπέτεια, με την ηθική της επιστήμης και το παράδοξο.

Τα πνευματικά δικαιώματα έχουν ήδη πουληθεί σε μεγάλο στούντιο και μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε την αριστουργηματική Σκοτεινή Ύλη του Blake Crouch και στην μεγάλη οθόνη.          

Παναγιώτης Δεληγιάννης
Συγγραφέας – Αρθρογράφος