«Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί» στην γκαλερί Σκουφά

gunaikes-kai-alloi-asterismoi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά ξεκινά την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την πρόσφατη δουλειά της ζωγράφου των τελευταίων 2 ετών, με θέμα τη γυναικεία φιγούρα. Οι γυναίκες της Κανά, οικείες και μυστηριώδεις ταυτόχρονα, ακροβατούν στον χωροχρόνο σαν σε όνειρο. Ενοικούν σε έναν τόπο-γέφυρα ανάμεσα στο γήινο και το υπερβατικό.

Με το γνωστό ζωγραφικό της ιδίωμα, η Κανά για άλλη μία φορά μας χαρίζει απλόχερα μια ειλικρινή και ασυμβίβαστη ζωγραφική. Με κυρίαρχο εκφραστικό της μέσο το χρώμα, ένα χρώμα πυκνό και λαμπερό, και με τη χειρονομιακή της πινελιά κατορθώνει να συναρπάσει και να ταξιδέψει το θεατή.

Δεν έχουν χρώμα τα όνειρα; Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς, ιδίως όταν αντικρίσει τη ζωγραφική της Ειρήνης Κανά. Εκεί, χρώμα και ύλη αναμειγνύονται επιδέξια και συνυπάρχουν αρμονικά, υποβάλλοντας το θεατή σε μια πηγαία, λυτρωτική συγκίνηση.

Η Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, αναφερόμενη στην πρόσφατη δουλειά της Κανά, γράφει μεταξύ αλλων: «…Οι χειρονομίες και τα βλέμματα των "παγανιστικών" γυναικείων αυτών μορφών, μεταφέρουν ακατοχύρωτα νεύματα και μετέωρες υποψίες, ανηλικίωτες χαρές κι ανεξίτηλες γητειές, αμφίσημα μηνύματα και ακαταμάχητες προσδοκίες, σ’ αυτά τα γεμάτα δύναμη, αλλά και τρυφερή αθωότητα, έργα της Ειρήνης Κανά. Κι ο κόσμος τους, ο κόσμος που παριστάνει και παριστάνεται στην συγκεκριμένη αυλαία της θέασης, δεν είναι άλλος από εκείνον τον καταγωγικό ή αρχετυπικό, που σιωπηλά συνδιαλέγεται με τον κυκλικό χρόνο των "επιτελεστικών" λειτουργιών του υποσυνειδήτου μας».

H Ειρήνη Κανά
Γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε ζωγραφική με τον Π. Τέτση στην ΑΣΚΤ απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1990. Έχει πραγματοποιήσει 21 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές, σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστραλία και Κίνα. Διακρίθηκε στους πανελλήνιους διαγωνισμούς, του Εικαστικού Επιμελητηρίου το 1998 , της BOSCH  1993, και έλαβε το Βραβείο των Δέκα 2006, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε προς τιμήν της έκθεση το 2003 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη(Πιλοποιείο). Έργα της υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, Βουλής των Ελλήνων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, στο Μουσείο Ύδρας, στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank, στον ΟΠΑΠ, στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην Interamerican και άλλες ιδιωτικές συλλογές  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info
Εγκαίνια: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, στις 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00