«A Puppet Sun»: Ο Κωστής Βελώνης δίνει ζωή σε ένα ιστορικό νεοκλασικό της οδού Καπλανών

belonis-oikonomopoulos PANOS KOKKINIAS

Ο Κωστής Βελώνης (αριστερά) και ο Βασίλης Οικονομόπουλος, επιμελητής της έκθεσης και Βοηθός Επιμελητής στις Συλλογές Διεθνούς Τέχνης στο Tate Modern.

ΤΡΙΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Στο πλαίσιο του «City Project/Έργο στην Πόλη 2017», ο ΝΕΟΝ ανέθεσε στον εικαστικό μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση στο κτίριο που κάποτε αποτελούσε πυρήνα της εγχώριας πολιτικής και αστικής κουλτούρας

Με αφετηρία την ιστορική κατοικία της οδού Καπλανών, ο εικαστικός Κωστής Βελώνης «επανακατοικεί» με τα έργα του το εντυπωσιακό νεοκλασικό του αριθμού 11, στους ορόφους και τα δωμάτια του οποίου εγγράφεται όλη η σύγχρονη ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά το 1892, όταν και πρωτοκατοικήθηκε από τον ναύαρχο του πολεμικού ναυτικού και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πάνο Κουντουριώτη. Από το σαλόνι του πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής, που όρισαν με τη δράση τους το παρόν και το μέλλον του τόπου, κάτι που συνεχίστηκε και κατά την επόμενη λειτουργία του, ως κεντρικού γραφείου του Λαϊκού Κόμματος του βουλευτή Απόστολου Ζούζουλα, μεταξύ 1910-920. Την ίδια περίοδο, μέσα στο νεοκλασικό της Καπλανών, εγκαταστάθηκε το λογοτεχνικό σαλόνι της Ελένης Ζούζουλα-Κανελλοπούλου, της πρώτης συγγραφέως παιδικών βιβλίων στη χώρα. Εκεί, επιφανείς λογοτέχνες, ζωγράφοι και διανοούμενοι της εποχής άφησαν, μέσα από τις συναντήσεις τους, το στίγμα τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

PANOS KOKKINIAS

H είσοδος της ιστορικής Καπλανών 11, ευγενική παραχώρηση: NEON και Kalfayan Galleries

Η ιστορία όμως της Καπλανών 11 δεν τελειώνει εδώ, καθώς κατά τα επόμενα χρόνια, όταν και επεβλήθη η δικτατορία του Μεταξά στην Ελλάδα, το κτίριο μετατράπηκε στη φοιτητική εστία αδύναμων γυναικών «Ο Οίκος της Φοιτήτριας», μια χρήση που συνεχίστηκε μέχρι το 1980, όταν το οίκημα έπαψε τη λειτουργία του, σφραγίζοντας έτσι μαζί με τις πόρτες του και την κληρονομιά της νεότερης ιστορίας του τόπου.

PANOS KOKKINIAS

Κωστής Βελώνης, Weathered, 2017 (Άποψη εγκατάστασης), ευγενική παραχώρηση: NEON και Kalfayan Galleries

35 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία του γοητευτικού αρχοντικού, ο Κωστής Βελώνης επεμβαίνει στον χώρο και δημιουργεί την εικαστική εγκατάσταση «A Puppet Sun», ξαναζωντανεύοντας τον χώρο που κάποτε αποτελούσε τον πυρήνα της εγχώριας πολιτικής και αστικής κουλτούρας. Τα 25 γλυπτά που δημιούργησε στο πλαίσιο του «Έργο στην Πόλη 2017» καταλαμβάνουν όλα τα επίπεδα του κτιρίου, ενεργοποιώντας τόσο το ίδιο το οίκημα όσο και τις πολλαπλές αναγνώσεις που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης περιπλανώμενος στους χώρους του ξεχωριστού αυτού νεοκλασικού.

PANOS KOKKINIAS

Κωστής Βελώνης, Puppet Sun, 2017 (Άποψη εγκατάστασης), ευγενική παραχώρηση: NEON και Kalfayan Galleries

Μέσα από τα έργα του, ο καλλιτέχνης εξερευνά την εκατονταετή πορεία του κτιρίου και δημιουργεί άμεσους συσχετισμούς με το πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό οδοιπορικό της χώρας, από το 1891 μέχρι και το 1980. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί άλλωστε και η επιλογή των υλικών για τα έργα της έκθεσης, όπως το ξύλο και το τσιμέντο, που στόχο έχουν να προκαλέσουν τον διάλογο για τη στάση του ανθρώπου ως προς την τέχνη, την κοινωνία και την πολιτική. Όπως θα μας πει άλλωστε και ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Οικονομόπουλος: «Είναι ο διάλογος μέσα από τις διαφορές που θα δημιουργήσει τη συνθήκη για τη συνομιλία».

PANOS KOKKINIAS

Κωστής Βελώνης, Killing Me Softly, 2017 (Άποψη εγκατάστασης), ευγενική παραχώρηση: NEON και Kalfayan Galleries

Διόλου τυχαίο που η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση του Βελώνη, «παντρεύει» πολλά και διαφορετικά ζητήματα, που απασχολούν τον ανθρώπινο νου από τις απαρχές της ύπαρξης μέχρι και σήμερα: ο έρωτας, ο θάνατος, η μητρότητα, η χριστιανικότητα «συνδιαλλέγονται» με καίρια θέματα του παρόντος όπως η ταυτότητα, η ολοκλήρωση και ο εγκλεισμός, σχηματίζοντας έτσι ένα πολυεπίπεδο «πείραμα», που δεν εξαντλείται στην καλλιτεχνική πρακτική αλλά αποκτά προεκτάσεις πολιτικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, θρησκευτικές, οντολογικές.

PANOS KOKKINIAS

Κωστής Βελώνης, Days Left, 201, (Άποψη εγκατάστασης), ευγενική παραχώρηση: NEON και Kalfayan Galleries

Info
Έργο στην Πόλη 2017: «Α Puppet Sun»
Καπλανών 11, Κολωνάκι
11 Οκτωβρίου - 14 Ιανουαρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή 12.00-20.00
Κλειστά: 17 Νοεμβρίου 2017, 31 Δεκεμβρίου 2017
Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην Πόλη, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν καλλιτέχνη τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός του ΝΕΟΝ είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη χρονιά, μετά τις αναθέσεις από τον ΝΕΟΝ στους Ζάφο Ξαγοράρη το 2016, Μαρία Λοϊζίδου στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Κεραμεικού το 2015 και Αιμιλία Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά το 2014.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]