Ο εμπνευστής του πρώτου Fraternity of Sound μας μιλά για το πρωτοποριακό φεστιβάλ

3-shades-of-black-shades-of-black

Η 3 Shades of Black στην πρώτη της φωτογραφία μέσα στο Temple (τραβηγμένη από τον Sean Ragon των Αμερικανών Cult of Youth).

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο Στάθης Ταμβίσκος μάς συστήνει το φεστιβάλ που για τέσσερις μέρες θα κάνει την Αθήνα λίγο πιο «underground».

Από την πρώτη κιόλας edition, το Fraternity of Sound (FOS) έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, καθώς στο τολμηρό line up του έχει χωρέσει ετερόκλητα μουσικά είδη και ονόματα. Έτσι, στις δύο σκηνές του (στο Fuzz και στο νεόδμητο Temple), θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά αγαπημένους καλλιτέχνες και σχήματα όπως τον Thurston Moore και τους Soft Moon – που επισκέπτονται για πολλοστή φορά την Ελλάδα – δίπλα σε επιδραστικά ονόματα που ωστόσο έχουν αγνοηθεί από την εγχώρια συναυλιακή σκηνή (πχ. Godflesh, Unsane, Nurse with Wound κ.ά.). Ταυτόχρονα, το φεστιβάλ θα μας συστήσει το «νέο αίμα» του underground ήχου, προσκαλώντας μας έτσι σε μια ολιστική ηχητική εξερεύνηση, που δεν εξαντλείται στους δυνατούς headliners. Εδώ έγκειται άλλωστε και το όραμα του Fraternity of Sound: στην «αδερφοποίηση» ήχων, καλλιτεχνών και θεατών, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τη μουσική.

Μία ημέρα πριν το φεστιβάλ υποδεχτεί το αθηναϊκό κοινό, ο Στάθης Ταμβίσκος, ιδρυτής και ιθύνων νους της 3 Shades of Black (διοργανώτρια εταιρεία), αλλά και εμπνευστής του πρώτου Fraternity of Sound, μάς μιλά για τη διοργάνωση, το ελληνικό κοινό, τα μελλοντικά σχέδια του FOS και πολλά άλλα.

Στο γραφείο της 3 Shades of Black.

Σε μια εποχή που τα φεστιβάλ ξεφυτρώνουν «σαν τα μανιτάρια», τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το FOS από άλλα;

Το φεστιβάλ για τα κριτήρια μου είναι αρκετά μοναδικό (φυσικά δεν υπάρχει απόλυτη μοναδικότητα) για την Ελλάδα, αλλά αυτό θα γίνει κυρίως αντιληπτό στη δεύτερη ή καλύτερα στην τρίτη του χρονιά. Ο βασικός κορμός της δεύτερης χρονιάς έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη ολοκληρωθεί.

Με τι κριτήριο έγινε η επιλογή των ονομάτων που θα ακούσουμε;

Το βασικότερο κριτήριο όλων ήταν να παρουσιαστούν καλλιτέχνες και σχήματα που έχουν αγνοηθεί απ' τη συναυλιακή ιστορία της χώρας,καθώς και άλλα που είναι ιστορικά και που επηρέασαν την παγκόσμια μουσική ιστορία. Αναφορικά, έχουμε πρώτη φορά στην Ελλάδα Godflesh, Unsane, Nurse with Wound, Zonal, Circle/Pharaoh Overlord και νεότερα σχήματα όπως, Ghold, Maggot Heart, Croatian Amor.

Ο Michael Gira των θρυλικών Swans μαζί με τον Ψαραντώνη, μετά τη κοινή τους εμφάνιση στο Gagarin 205. (φωτό: Στάμος Αμπάτης)

Για ποιο όνομα του line-up νιώθετε περισσότερο περήφανοι;

Πραγματικά δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση χωρίς απλά να αναφερθώ σε όλο το line-up που λέει μια συνολική μουσική ιστορία και που αν κανείς την ακολουθήσει θα ζήσει και την επίδρασή της. Η κάθε μέρα έχει και ένα άλλο χρώμα.

Πώς βλέπετε τα συναυλιακά πράγματα στην Ελλάδα;

Ειδικά στον πιο underground ήχο, πολύ δύσκολα. Είναι μια δουλειά που, αν την κάνει κάποιος, την κάνει μόνο γιατί δεν θέλει να κάνει κάτι άλλο. Επιπλέον, πρέπει να έχει τις δυνατότητες αλλά και το στομάχι για ν' αντιμετωπίσει μια αδύνατη συνθήκη. Από την άλλη, το συναυλιακό κοινό, ανεξαρτήτως του αν έχει περιοριστεί οικονομικά και έχει γίνει πιο συντηρητικό στις επιλογές του, είναι ίσως από τα καλύτερα στον κόσμο. Το πάθος για τη μουσική και η ενέργεια που βγαίνει στα λάιβ είναι συγκλονιστική.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο στήσιμο του φεστιβάλ;

Υπερβολικά πολλές μιας και είναι το πρώτο πολυήμερο φεστιβάλ που διαχειρίζομαι και σε μεγάλο βαθμό ήταν και κάτι καινούριο. Βέβαια, το γεγονός ότι πλαισιωνόμαστε από πολύ έμπειρους και πρόθυμους συνεργάτες και δύο εξαιρετικά venues βοήθησε και βοηθάει πολύ.

Ο Στάθης και ο Στάμος της 3 Shades of Black, στο αμάξι με την παγκοσμίου φήμης σοπράνο Diamanda Galas.

Πείτε μας δυο λόγια τον χώρο. Τι θα βλέπουμε εκεί που θα φιλοξενήσει το πρώτο FOS;

Το Temple προϋπήρχε και ως επιθυμία αλλά και ως αναγκαιότητα για την εξέλιξη αυτού που κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια με τη 3 Shades of Black. Ο χώρος βρέθηκε, και μάλιστα την πλέον κατάλληλη στιγμή, μετά από διάφορες προσπάθειες που δεν ευδοκίμησαν. Βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Ιάκχου 17, ένα λεπτό απ' το μετρό του Γκαζιού, στην καρδιά της παλιάς Αθήνας δηλαδή. Ως Ναός, είναι ανοιχτός σε όλους όσοι ακολουθούν τους βασικούς του κανόνες και, μολονότι είναι ανοιχτός σε πολλά μουσικά είδη, αυτά πρέπει να πλησιάζουν ή να ταυτίζονται με την αισθητική του.

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Το επόμενο FOS, οι στιγμές που θα ζήσουμε στο Temple, τα υπέροχα λάιβ του '18 που έρχονται, διακοπές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η ζωή μετά.

Ευχαριστούμε για την ωραία συνέντευξη. Ελάτε να ζήσουμε τις συγκλονιστικές μέρες που έρχονται, θα βρισκόμαστε σε κάποια γωνία συγκινημένοι. 

Το Fraternity of Sound θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου. Πληροφορίες και εισιτήρια θα βρείτε στο viva.gr

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]