Κακόγουστη «τιμή» της Deutsche Bahn στην Anne Frank

anne-frank
ΤΡΙΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Μεγάλη κατακραυγή για την απόφαση να δοθεί το όνομα της Anne Frank σε ένα τρένο.

Τα σχέδια της Deutsche Bahn να ονομάσει ένα από τα νέα τρένα της «Anne Frank» έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Ο συνδυασμός της Anne Frank και ενός τρένου φέρνει κατά νου την εικόνα της δίωξης των Εβραίων και των απελάσεων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» σχολίασε το ίδρυμα Anne Frank για τα σχέδια της γερμανικής εταιρείας.

Η Anne Frank και η οικογένειά της είχε κρυφτεί όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία. Όσο βρισκόταν κρυμμένη, η μικρή Frank διατήρησε ημερολόγιο το οποίο αποτελεί μια τις πιο σπουδαιότερες μαρτυρίες της ναζιστικής κατοχής. Η οικογένεια προδόθηκε τον Αύγουστο του 1944, με αποτέλεσμα η Anne και η αδερφή της να απελαθούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen όπου και πέθαναν στις αρχές του 1945.

EPA / Sven Hoppe

Ένα από τα νέα τρένα της Deutsche Bahn.

Μια επιτροπή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δυο ιστορικοί, επέλεξε το όνομα της Frank από μια βραχεία λίστα 25 προτάσεων, από ένα σύνολο 19.000 προτάσεων που έλαβε η εταιρεία. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν τα ονόματα του πρώην Γερμανού καγκελάριου Konrad Adenauer, καθώς και των Hans και Sophie Scholl – δύο Γερμανών φοιτητών που εκτελέστηκαν από τους Ναζί για τον ρόλο τους στην αντίσταση.

Η βουλευτής Iris Eberl του CSU δήλωσε μέσω Twitter πως η πρόθεση να δοθεί το όνομα της Anne Frank σε ένα τρένο είναι απερίσκεπτη, αλλά η Deutsche Bahn ισχυρίζεται πως «δεν επιθυμεί να βλάψει την μνήμη της Anne Frank». Αντιθέτως, η εταιρεία θεωρεί πως κατά αυτόν τον τρόπο κρατάει το όνομά της ζωντανό.

Παρά τους ισχυρισμούς της, πάντως, η εταιρεία απολογήθηκε εάν πλήγωσε κανέναν, προσθέτοντας πως «οι προτάσεις ήρθαν από πελάτες και ευσυνείδητους πολίτες». Παράλληλα σημείωσε πως θα λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις και θα συζητήσει το θέμα, με την ευχή εβραϊκών οργανώσεων.