Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ έφερε στην Αθήνα την πρώτη μονογραφική έκθεση του Mike Kelley

mike-kelley1 PANOS KOKKINIAS
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η έκθεση «Fortress of Solitude» παρουσιάζει 17 εμβληματικά έργα, μαζί με video και βιογραφικό υλικό από τα αρχεία του Mike Kelley Foundation στο Λος Άντζελες.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την πρώτη μονογραφική έκθεση του Mike Kelley (1954-2012) στην Αθήνα, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της εποχής μας, σε επιμέλεια του Douglas Fogle.

Με το βλέμμα στραμμένο στο παιχνίδι της μνήμης και της λησμονιάς, η έκθεση Fortress of Solitude συγκεντρώνει μια σειρά από εμβληματικά έργα από τη σταδιοδρομία του Kelley για να καταδείξει την αλλόκοτη αίσθηση ψυχολογικής απατρίας που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο. 

PANOS KOKKINIAS

Η μυθολογία γύρω από τον Σούπερμαν -που αποτέλεσε εμμονή για τον καλλιτέχνη- αντικατοπτρίζει το θέμα της νοσταλγίας. Το πρόβλημα του Σούπερμαν ήταν ότι δεν μπορούσε να γυρίσει σπίτι και, παρά τις υπερφυσικές του ικανότητες, παρέμενε ανυπεράσπιστος μπροστά στην αρρώστια της νοσταλγίας. Ο πλανήτης του ο Κρύπτον είχε καταστραφεί, ενώ τα θραύσματα του κρυπτονίτη μπορούσαν να του στερήσουν τις δυνάμεις του. Στον κόσμο του Σούπερμαν, το σπίτι σκοτώνει.

Ο Mike Kelley, είτε χρησιμοποιώντας πάνινες κούκλες ως συναισθηματικά ομοιώματα μιας χαμένης παιδικότητας, είτε επικαλούμενος την ψυχική απατρία του Σούπερμαν –όπως ο ίδιος ερμήνευσε την αδυναμία του υπερήρωα να επιστρέψει στην γενέθλια πόλη του το Kandor– μέσα από την έκθεση Fortress of Solitude μας υπενθυμίζει ότι όσο και να προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να γυρίσουμε σπίτι.

PANOS KOKKINIAS

Ο Kelley μεγάλωσε στις εργατικές συνοικίες του Ντιτρόιτ, όπου μετείχε στις εναλλακτικές σκηνές του noise και του punk rock. Φτάνοντας από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες στην Καλιφόρνια για σπουδές στο CalArts, ο Kelley έφερε την τραχιά και μαχητική ενέργεια εκείνης της μουσικής στην καλλιτεχνική σκηνή του Λος Άντζελες και συνέβαλε στη διαμόρφωσή της κατά τη δεκαετία του 1980, μαζί με τους Paul McCarthy, Raymond Pettibon και πολλούς άλλους. Κατά τον Kelley, όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό που ο Bruce Springsteen αποκαλεί ειρωνικά «glory days».

PANOS KOKKINIAS

Ο Douglas Fogle είναι ανεξάρτητος επιμελητής και συγγραφέας που ζει στο Λος Άντζελες. Η πιο πρόσφατη έκθεσή του «Andy Warhol: Dark Star» εγκαινιάστηκε στο Museo Jumex τον Ιούνιο του 2017 και αποτελεί μια σημαντική έρευνα για τα πρώτα δέκα χρόνια της καριέρας του Warhol από τα πρώτα του έργα ζωγραφισμένα στο χέρι μέχρι τη Mao σειρά έργων του. Από το 2009 έως το 2012 εργάστηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εκθέσεων και Προγραμμάτων και Επικεφαλής Επιμελητής στο Μουσείο Hammer στο Λος Άντζελες, όπου διοργάνωσε διάφορες εκθέσεις, όπως το Ed Ruscha: On the Road (2011), τη διεθνή ομαδική έκθεση All of this and nothing (επιμέλεια με την Anne Ellegood, 2011), Mark Manders: Parallel Occurrences/Documented Assignments (επιμέλεια με τον Heidi Zuckerman Jacobson, 2010) και Luisa Lambri: Being there (2010).

Προηγουμένως, εργάστηκε ως επιμελητής σύγχρονης τέχνης στο Carnegie Museum of Art στο Πίτσμπουργκ από το 2005 έως το 2009, όπου οργάνωσε την έκθεση Life on Mars, στην 55th Carnegie International το 2008. Πριν από αυτό, ο Fogle ήταν επιμελητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Walker Art Center στη Μινεάπολη από το 1994 έως το 2005, όπου διοργάνωσε ένα ευρύ φάσμα εκθέσεων όπως Painting at the Edge of the World (2001), The Last Picture Show: Artists Using Photography 1960-1982 (2003), Andy Warhol/Supernova: Stars, Deaths, and Disasters 1962-1964 (2005) και ατομικές εκθέσεις με την Catherine Opie και τη Julie Mehretu. Ως συγγραφέας επίσης, έχει δημοσιεύσει ευρέως σε καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά όπως Artforum, Flash Art, Parkett και frieze.

PANOS KOKKINIAS

Με την συνεργασία της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα Ο ΝΕΟΝ ευχαριστεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Info
Εγκαίνια: 16 Νοεμβρίου 2017, 7μμ
Διάρκεια: 16 Νοεμβρίου 2017 – 25 Φεβρουαρίου 2018
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο: 10:00 – 17:00
Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Κυριακή: 11:00 – 17:00, Τρίτη: κλειστά
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr