Πίνακας για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πωλείται προς ένα εκατομμύριο λίρες

crw-nevinson-1
ΤΡΙΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Το φουτουριστικό έργο του CRW Nevinson απεικονίζει τον ρεαλισμό του πολέμου χωρίς την παραδοσιακή γοητεία, δόξα και ηρωισμούς.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Άγγλου καλλιτέχνη Christopher R. W. Nevinson, το «A Dawn», με θέμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s και έχει εκτιμηθεί στο ένα εκατομμύριο λίρες. Την τελευταία φορά που πουλήθηκε, το 1964, το κόστος ήταν μόλις 300 λίρες.

Ο πίνακας του Nevinson απεικονίζει μια θάλασσα ταλαιπωρημένων Γάλλων στρατιωτών να οδεύουν προς το μέτωπο το 1914 και θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα και πιο χαρακτηριστικά έργα για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον Simon Hucker, ειδικό του οίκου στην βρετανική τέχνη του 20ού αιώνα, το έργο έχει αποκατασταθεί πλήρως, αναδεικνύοντας  τις μικρές λεπτομέρειες, όπως το πώς οι στρατιώτες αποδομούνται σε γεωμετρικά σχήματα στο βάθος του πίνακα.

Sotheby's

«Ο φουτουρισμός, η τέχνη της μηχανικής εποχής, αφοσιώθηκε τέλεια στον μηχανισμό του πολέμου, με τους ανθρώπους να γίνονται, στην κυριολεξία, βορά στα όπλα. Υπήρχαν ουρές στις εκθέσεις αυτών των έργων το 1916. Πραγματικά άγγιξαν κάτι στον κόσμο» εξήγησε σε συνέντευξή του o Hucker.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος πέθανε το 1946, είχε σχολιάσει πως έτυχε να είναι ο πρώτος που απεικόνισε τον πόλεμο χωρίς την γοητεία, τη δόξα και τους ηρωισμούς που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν έργα με θέμα τον πόλεμο. Ο Nevinson έγινε μάρτυρας της φρίκης του πολέμου καθώς ήταν εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου στη Γαλλία από τις πρώτες εβδομάδες που ξεκίνησε ο «Μεγάλος Πόλεμος», το φθινόπωρο του 1914. «Ήταν εκεί τόσο νωρίς, που δεν είχαν φτάσει ακόμα πολλοί Βρετανοί στρατιώτες. Αυτοί οι άτυχοι Γάλλοι στρατιώτες ήταν κληρωτοί, χωρίς επιλογή για το πού οδεύουν» εξήγησε ο Hucker.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα έργα του Nevinson. Το περασμένο έτος ένας μικρός πίνακας του καλλιτέχνη, το «Troops Resting» πουλήθηκε για 473.000 λίρες. Η δημοπρασία του «A Dawn” θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Hucker, θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο.