Το «sanatorioproject» ξυπνά στο κέντρο της Αθήνας

«Χωρίς Τίτλο», 2012, έργο των Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου- Νίκου Ποδιά

Οι πόρτες του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανοίγουν τη Δευτέρα 1η Οκτώβρη για να φιλοξενήσουν την ιδιαίτερη δράση «sanatorioproject», μία ιδέα των εικαστικών Μαρία Ανδρομάχη - Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά.

Μετά από επιτόπια έρευνα που έκαναν οι δύο εικαστικοί τόσο στο κτήριο, όσο και στα αρχεία μιας ολόκληρης εποχής, προσκάλεσαν και άλλους δεκαοχτώ καλλιτέχνες για να πραγματοποιήσουν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σανατορίου.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εικαστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε in situ στο πρώτο Σανατόριο ύψους (1909-1966) στα Χάνια του Πηλίου, που ίδρυσε ο ιατρός Γιώργος Καραμάνης (1873-1964), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τώρα, υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, η συλλογική αυτή βιωματική εμπειρία μεταφέρεται από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ως την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι καλλιτέχνες επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ειδικά για το Μουσείο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της εικαστικής δράσης «sanatorioproject».

Ο άμεσος και συχνά ποιητικός διάλογος των έργων των καλλιτεχνών με τα εκθέματα προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια πολύπλευρη εμπειρία, η οποία ελπίζουμε να φέρει ξανά στην επιφάνεια την ουσιαστική έννοια της ψυχαγωγίας : «αγωγή της ψυχής».

Εκτός από τη Μαρία Ανδρομάχη - Χατζηνικολάου και το Νίκο Ποδιά συμμετέχουν ακόμα οι: Γεροδήμος Βασίλης, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Ζαφειρόπουλος Βαγγέλης, Καπέλλος Γιάννης, Λύρα Ελένη, Μαντίκου Λίνα, Μπελημπασάκης Γιάννης, Μπουρίκα Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Σταυράκη Μαργαρίτα, Τοπτσίδου Ολυμπία και Χριστόπουλος Κώστας. Στην όλη δράση παίρνουν μέρος και η μεσόφωνος, Σοφία Καγιά, ο Σάλεμ Πέπο στο φλάουτο και η Μαρίνη Καγιά στην ερμηνεία.

«Fragments Ⅱ», 2012, έργο των Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου- Νίκου Ποδιά

Πληροφορίες: Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα, τηλ: 210 3689502-5, http://www.history-museum.uoa.gr , http://www.interel.uoa.gr/dpt-museum.html , εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στις 8μ.μ, διάρκεια έκθεσης: 1η Οκτωβρίου- 23 Νοεμβρίου, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή : 9:30-14.30, (Δευτέρα & Παρασκευή και το απόγευμα 18:00-21:00), Κυριακή 7 Οκτ. & Κυριακή 4 Νοεμ. 11:00-16:00, ξεναγήσεις για το κοινό: Κυριακή 7 Οκτ. & Κυριακή 4 Νοεμ. 13.00.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • CULTURE