Προς πώληση οι χειρόγραφες διορθώσεις του Δαρβίνου

charles-darwin-darbinos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μια μοναδική έκδοση της «Καταγωγής των ειδών» με χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις από τον ίδιο τον Κάρολο Δαρβίνο θα δημοπρατηθεί τον Δεκέμβριο.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού ρίχνει φως στον τρόπο σκέψης, την μεθοδολογία και την εξέλιξη των ιδεών του. Ο οίκος Christie’s εκτιμά πως το βιβλίο θα πουληθεί για 300.000 με 500.000 λίρες.

Οι αλλαγές και διορθώσεις του Δαρβίνου έγιναν πάνω σε ένα αντίγραφο της τρίτης έκδοσης του αριστουργήματός τους, οι οποίες στη συνέχεια εστάλησαν στον μεταφραστή του για να συμπεριληφθούν στην δεύτερη γερμανική έκδοση του έργου του. Οι αλλαγές αυτές στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν στην τέταρτη έκδοση στα αγγλικά και σε όλες τις μετέπειτα εκδοχές του βιβλίου.

Christie’s

Σύμφωνα με τον οίκο Cristie’s, οι σελίδες με τις χειρόγραφες διορθώσεις παρέμειναν στην κατοχή του μεταφραστή HG Bronn, μέχρι τον θάνατό του. Αργότερα τις απέκτησε ο Γερμανός παλαιοντολόγος και φίλος του Δαρβίνου Melchior Neumayr, ο οποίος τις έδεσε μαζί. Ο τόμος παρέμεινε στην οικογένεια του Neumayr έως σήμερα.

Μελετητές του Δαρβίνου γνώριζαν για την ύπαρξη των χειρόγραφων διορθώσεων για πολλά χρόνια, αφού ο ίδιος είχε αναφέρει την ύπαρξή τους στην αλληλογραφία του. Τον Μάρτιο του 1862 ανέφερε πως θα κάνει «λίγες ακόμα διορθώσεις σε καθαρά φύλλα της τελευταίας αγγλικής έκδοσης» και ένα μήνα αργότερα γράφει πως έχει συγκρίνει και υπογραμμίσει με μολύβι τις διορθώσεις του για τις επικείμενες εκδόσεις στα αγγλικά και γερμανικά.

Η αξία του συγκεκριμένου τόμου, του οποίου η τύχη αγνοείτο για πολλά χρόνια, έγκειται στο ότι αντανακλά τη συνεχιζόμενη εξέλιξη και διαμόρφωση της επιστημονικής έρευνας και σκέψης του Δαρβίνου. Αρκετές από τις χειρόγραφες σημειώσεις στα περιθώρια συμπεριλαμβάνουν επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν μετά την αρχική έκδοση του έργου, καθώς και τις αλλαγές που επιφέρουν στην γενικότερα θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο οίκος δημοπρασιών πούλησε ένα «καθαρό» αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του βιβλίο για 269.000 λίρες. Αν και κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στην αγορά μεμονωμένες χειρόγραφες σελίδες από το προσχέδιο του βιβλίου, δεν υπάρχουν άλλα γνωστά παραδείγματα με χειρόγραφες διορθώσεις από τον ίδιο τον Δαρβίνο.