«Ο χιονάνθρωπος» του Jo Nesbo γοήτευσε τον Σκορσέζε

o-xionanthropos-tou-Jo-nesbo-goiteuse-ton-skorseze

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Ο Jo Nesbo, θεωρείται ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και έχει αποκτήσει και στην Ελλάδα φανατικούς αναγνώστες.

Ο διάσημος επιθεωρητής των μυθιστορημάτων του, ο Χάρι Χόλε ετοιμάζεται για την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, καθώς ο Μάρτιν Σκορσέζε θα μεταφέρει το μπεστ σέλερ του «Ο χιονάνθρωπος».

Πρόκειται για την τέταρτη περιπέτεια της σειράς με πρωταγωνιστή τον ιδιόρρυθμο Χόλε που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδ. Μεταίχμιο. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον διάσημο συγγραφέα, την περασμένη Πέμπτη, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όταν μίλησε για τα μυθιστορήματά του και την αστυνομική λογοτεχνία.

Ο Nesbo τόνισε ότι δουλεύει από την αρχή την πολυεπίπεδη πλοκή κάθε βιβλίου και στο τέλος αποφασίζει τον τίτλο, με εξαίρεση τον «Χιονάνθρωπο» όπου έστησε όλη την ιστορία με βάση τον ευρηματικό κατά τη γνώμη του τίτλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική ιδέα κάθε αστυνομικής ιστορίας είναι η σύγκρουση (αφού υπάρχει ο φόνος και η εξιχνίασή του), αλλά και η εσωτερική σύγκρουση του ήρωα.

Δεν είναι τυχαίο που ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς είναι ο Ίψεν στα βιβλία του οποίου, ενώ όλα φαντάζουν στην αρχή φυσιολογικά, στη συνέχεια αποκαλύπτονται σταδιακά τα σκοτεινά μυστικά. Επηρεασμένος από το αμερικανικό hardboiled νουάρ, εκμυστηρεύτηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο πως οι ιστορίες του είναι τόσο σκοτεινές που συχνά απορεί και ο ίδιος για τη δουλειά του και αμφισβητεί το έργο του. Τότε καταφεύγει στο παιδικό βιβλίο που τον κάνει να νιώθει και πάλι φυσιολογικός και υγιής και να κοιμάται ήσυχος τα βράδια…Στον «Χιονάνθρωπο», ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά στην καριέρα του με έναν κατά συρροή δολοφόνο. Στο βιβλίο, ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του. Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται…Ανάμεσα στους διάσημους θαυμαστές του Nesbo συμπεριλαμβάνεται και η Patti Smith, η οποία είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο χιονάνθρωπος του Jo Nesbo είναι ένα ανελέητο βιβλίο. Η τρομακτική μεταμόρφωση μιας αθώας παιδικής εικόνας σε φονικό σύμβολο στοίχειωσε τον ύπνο μου. Όλοι στο συγκρότημά μου έχουν εθιστεί στα βιβλία του Nesbo, αλλά εγώ φοβάμαι έστω και να ανοίξω το επόμενο βιβλίο του...»

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κυκλοφορούν και τα υπόλοιπα βιβλία του Jo Nesbo, όπως τα «Νέμεσις», «Το αστέρι του διαβόλου», «Ο λυτρωτής» (σειρά Χάρι Χόλερ) αλλά και το θρίλερ του «Κυνηγοί κεφαλών» που μεταφέρθηκε πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη από τον Μόρτεν Τίλντουμ (στην Ελλάδα προβάλλεται από την Odeon).

Πληροφορίες: «Ο χιονάνθρωπος» του Jo Nesbo, μετάφραση:Γωγώ Αρβανίτη, εκδ. Μεταίχμιο.