Τα ανορθόδοξα Χριστούγεννα του Κ.Ν. Πάτσιου

patsios
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο χαρισματικός εικαστικός θυμάται μια χριστουγεννιάτικη ιστορία χωρίς ίχνος Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα στην Πόλη του 2015, του Ιουστινιανού και του Σελίμ του Β', που για να διασκεδάσει την ανία του σκότωνε περαστικούς με το τόξο του έξω απ' το Τοπκαπί. Έμενα με την Ελένη στο Hotel Londra, παλαιάς κοπής ξενοδοχείο με βρυκόλακες και κιλίμια περσικά. Στους διαδρόμους του θαρρούσα θα πετύχω τον Κοκτώ να βολτάρει με τον ναργιλέ του. 

Όλο αυτό στο Πέρα με χιόνι άφθονο, μπουλντόζες να σκάβουν και τους μιναρέδες να ξύνουν τον πορτοκαλί ουρανό της άλλοτε βυζαντινής νύχτας. Ίχνος Χριστουγέννων στην Πόλη. Το μόνο που τα θύμιζε ήταν τα φορτωμένα δέντρα με τις χρυσές μπάλες στα πεντάστερα ξενοδοχεία του Μπεσικτάς. 

Είχα πάει να συναντήσω την Gulcin, να οργανώσω την έκθεσή μας και να μιλήσω με τον πρόξενο. Η έκθεση ευτυχώς ακυρώθηκε. Λίγες μέρες μετά την αναχώρησή μας, μια γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Σουλταναχμέτ, ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. 

Τη δεύτερη μέρα της διαμονής μας αποκλειστήκαμε. Χιονοθύελλα και τα σχετικά. Η  Πόλη άσπρισε. Οι τρούλοι χρυσίζουν στο αχνό φως, ενώ η φωνή του μουεζίνη διαλαλεί τη δόξα του Αλλάχ. Στην Ιστικλάλ, πολύχρωμες μαντήλες και καλοθρεμμένες γάτες. Ο Βόσπορος, συμπαγής σαν γκρίζα λίμνη. Στα κομμάτια πάγου που πλέουν στον Κεράτιο καθρεφτίζεται ιστορία δέκα και πλέον αιώνων. Γλάροι και παγερές ριπές αέρος μάς χάιδευαν στο βαπόρι καθώς πηγαίναμε στο  Kadıköy, την αρχαία Χαλκηδόνα, να συναντήσουμε την Gulcin.

O Kωνσταντίνος Πάτσιος αυτή την περίοδο παρουσιάζει την έκθεση «Παιχνίδι αιών παις εστί παίζων» στην gallery Alma, ενώ συμμετέχει και στην έκθεση «We could be heroes» στην Blender Gallery.