Οχτώ μικρές και μεγάλες εκθέσεις για τις γιορτές

van-gogh-alive-2
ΤΡΙΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε οχτώ μικρής και μεγάλης κλίμας εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

Η μεγαλειώδης έκθεση Van Gogh Alive που αποτελεί τον απόλυτο εικαστικό προορισμό αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, αλλά και ο Van Gogh «αλλιώς» μέσα από τα μάτια 18 σύγχρονων δημιουργών. Το Ταξίδι στο Άγνωστο με οδηγό τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ένα ταξίδι στο οικείο παρελθόν μας και στο ανοίκειο μέλλον. Η πρώτη μονογραφική έκθεση μιας ιδιαίτερης περσόνας της σύγχρονης τέχνης, του Αμερικανού Mike Kelley. Τα Χριστούεγεννα 50 σύγχρονων δημιουργών αλλά και οι χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μερικών άλλων, τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε (σε προσιτές τιμές) και να δωρίσουμε στους αγαπημένους μας. Τα 150 νέα έργα που εμπλουτίζουν τη συλλογή του ΕΜΣΤ, αλλά και 20 μαρτυρίες «ξεριζωμού» σε ένα διαδραστικό πρόγραμμα του Μουσείου που φωτίζει το προσφυγικό. Τις φετινές γιορτές, τις περνάμε στις γκαλερί και τα μουσεία!

Van Gogh Alive
Όσοι δεν την έχετε ήδη επισκεφθεί, οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η ιδανική ευκαιρία. Το ίδιο ισχύει και για εσάς που η μία φορά δεν σας ήταν αρκετή. Η μεγαλειώδης έκθεση που μάγεψε καθηλώνοντας περισσότερους από 10.000.000 θεατές ανά τον κόσμο θα βρίσκεται στο -1 του Μεγάρου Μουσικής μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2018. Εκεί, θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να κάνετε μια ολιστική εξερεύνηση στο προσωπικό και καλλιτεχνικό σύμπαν του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου, μέσα από 3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες που προβάλλονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ κυριολεκτικά παντού: στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές, το πάτωμα! Η έκθεση Van Gogh Alive – Τhe experience είναι αυτό που υπονοεί ο τίτλος της: εμπειρία. Η απόλυτη βιωματική εμπειρία, ένα διαδραστικό οδοιπορικό, όχι με τον καθιερωμένο, συνήθη τρόπο, αλλά με μία μέθοδο που αναδεικνύει νέες οπτικές γωνίες και προοπτικές, που αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία του δημιουργού τους, περιγράφει το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε, καταγράφει και αναλύει τις δημιουργικές του περιόδους και αλληλοεπιρροές, διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, προβάλει δηλαδή ολόκληρο τον κόσμο του. Μία πολλαπλά υποσχόμενη οπτική αλλά και αλληλεπιδραστική εμπειρία.

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση: ΛΑΒΡΥΣ
Έως τις 4 Μαρτίου 2018

Van Gogh Revisited
Η πολυτάραχη ζωή καθώς και το εντυπωσιακό έργο του Van Gogh ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν πολλούς καλλιτέχνες, όπως αποδεικνύει και η πληθώρα εκθέσεων που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο διάστημα. Στην έκθεση Van Gogh Revisited, 18 από τους 125 ζωγράφους που συμμετείχαν στην ταινία Loving Vincent «ξαναεπισκέπτονται» το εικαστικό σύμπαν του ζωγράφου και παραθέτουν το δικό τους καλλιτεχνικό σχόλιο για όσα αποκόμισαν από την εμπειρία της ταινίας. Τα έργα της έκθεσης κινούνται γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του, Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή πηγή μελέτης της ζωής του. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκθεσης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μέσα από την πρόσφατη εργασία τους για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation με 65.000 καρέ-ελαιογραφίες, ζωγραφισμένες στο χέρι, πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας την τεχνική του σπουδαίου ζωγράφου. Ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου, τη βιογραφία του και το τραγικό του τέλος.

Info
My Art Box (Λεμπέση 12, Ακρόπολη)
Έως τις 29 Δεκεμβρίου 2017 

PANOS KOKKINIAS
Mike Kelley: Fortress of Solitude
Ακόμια μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε καθώς μιλάμε για την πρώτη φορά που το έργο του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη Mike Kelley παρουσιάζεται σε ατομική έκθεση στην Ελλάδα. Εδώ και ένα μήνα, το Μέγαρο Σταθάτου φιλοξενεί μια σειρά από χαρακτηριστικά έργα ολόκληρης της σταδιοδρομίας του Kelley, με απώτερο σκοπό να καταδείξει την αλλόκοτη αίσθηση ψυχολογικής απατρίας που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο. Μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το βίντεο και την performance, ο Kelley αποπειράθηκε να διερευνήσει και να κινητοποιήσει κριτικά διάφορες ενσαρκώσεις της καταπιεσμένης πλευράς του πολιτιστικού ασυνείδητου της Αμερικής. Στο έργο του, το «παιχνίδι» μεταξύ μνήμης και λήθης (που το περιέγραφε ως «ενεργή αμνησία»), έχει κεντρικό ρόλο αφού ο Kelley πάσχιζε να δει πώς προσπαθούμε διαρκώς να ανασυστήσουμε τον εαυτό μας με βάση τις ασταθείς και αναξιόπιστες αναμνήσεις από το παρελθόν μας.

Info
Μέγαρο Σταθάτου
Έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018

Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο
Και φέτος τις γιορτές, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι...στο μέλλον (αλλά και το παρελθόν). Δύο χρόνια μετά την έκθεση Digital Revolution, η Στέγη, σε συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου, παρουσιάζει μέσα από τη νέα της έκθεση τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας στη σύγχρονη κουλτούρα: από το 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, στα βάθη της ανθρώπινης αντίληψης. Στο υπόγειο της Στέγης, θα δούμε εμβληματικά βιβλία και κόμιξ της παιδικής μας ηλικίας (πχ. Ιούλιος Βερν), καλτ κινηματογραφικά έργα που μας σημάδεψαν (όπως το Star Wars, το Alien το Donnie Darko αλλά και το Inception) καθώς και σύγχρονα τηλεοπτικά έπη που επαναπροσδιόρισαν την επιστημονική φαντασία (πχ.Handmaid's Tale και Black Mirror), θα φωτογραφηθούμε δίπλα σε γιγάντια ρομπότ και δεινοσαύρους, θα ακούσουμε Daft Punk, κι όλα αυτά σε μια έκθεση για όλη την οικογένεια που κάνει το άγνωστο να μοιάζει πραγματικά πολύ οικείο…

Info
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ι Εκθεσιακός Χώρος
Εγκαίνια: 9 Οκτωβρίου, ώρα 20:00
Έως τις 14 Ιανουαρίου 2018

Στέλλα Μελετοπούλου
Silent Night
Το πνεύμα των Χριστουγέννων φτάνει στην Γκαλερί Σκουφά. Στην έκθεση, 50 σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από το νόημα και τον συμβολισμό της Άγιας Νύχτας και των Χριστουγέννων. Από τα ηθογραφικά έργα του Λύτρα και τα συμβολικά του Γύζη, μέχρι και τους Κόντογλου, Τσαρούχη, Εγγονόπουλο, Παρθένη, Γκίκα κ.α., η Νεοελληνική Τέχνη μας έχει προσφέρει πολυάριθμα έργα που ιστορούν τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αναπαριστούν Χριστουγεννιάτικες σκηνές και έθιμα. Ερχόμενοι στο σήμερα, αναζητούμε την εικόνα και το νόημα των Χριστουγέννων στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τα έργα 50 καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή την έκθεση. Με μια πληθώρα τεχνικών και στυλ η έκθεση αφηγείται μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, προσκαλώντας το θεατή να βιώσει τα προσωπικά του Χριστούγεννα αλλά και να αναζητήσει το πνευματικό στοιχείο και την χαρά της τέχνης.

Info
Skoufa Gallery
Έως τις 13 Ιανουαρίου 2018

Thekla Malamou
Face Forward …into my home
Βιωματικά εργαστήρια αφήγησης και μια έκθεση φωτογραφικών πορτρέτων φωτίζουν τις ιστορίες 20 προσφύγων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Έναυσμα για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους αποτέλεσε ο διάλογος με επιλεγμένα έργα τέχνης του Μουσείου, ενός χώρου που μοιάζει ιδανικός για ένα project σαν αυτό λόγω του νομαδικού χαρακτήρα του που παραπέμπει στη νομαδική ζωή των προσφύγων. Το διαδραστικό πρότζεκτ του ΕΜΣΤ συστήνει στο κοινό τα πρόσωπα – τη γυναίκα, τον άνδρα, τον έφηβο, την οικογένεια – πίσω από τους αριθμούς και την πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας κανείς τα πρόσωπα και τις ιστορίες τους, συνειδητοποιεί ότι οι πρόσφυγες, όποια κι αν είναι η χώρα καταγωγής τους, όσες δύσκολες καταστάσεις κι αν αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν, είναι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές επιθυμίες, κοινά όνειρα και κοινές αγωνίες για το μέλλον. Και ότι, παρά το γεγονός πως άφησαν πίσω τους μεγάλο κομμάτι της ζωής τους, δεν έχασαν την ταυτότητά τους και την ελπίδα τους.

Σχεδιασμός προγράμματος: ΕΜΣΤ και Ύπατη Αρμοστεία

Info
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Έως τις 31 Ιανουαρίου 2018

Photo by Vladislav Zukovsky
Nέα Αποκτήματα
Και μιας και θα είστε ήδη στο ΕΜΣΤ, μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε τα νέα αποκτήματα του Μουσείου. Η ομώνυμη έκθεση περιλαμβάνει 150 νέα έργα που αποκτήθηκαν κατά την τριετία 2014-2017, διευρύνοντας τη συλλογή του Μουσείου που σήμερα φτάνει αισίως τα 1150 έργα και φέρνοντας το Μουσείο πιο κοντά στον τελικό του στόχο, στο άνοιγμα δηλαδή των χώρων των μόνιμων συλλογών του. Η μετακίνηση, αναγκαστική και βίαιη, ο φόβος, η ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση που προτρέπει σε ενναλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισής εσωτερικά και συλλογικά είναι θεματικές γύρω από τις οποίες κινούνται τα έργα που παρουσιάζονται, κρατώντας μια διαλεκτική σχέση με όσα συμβαίνουν την δύσκολη περίοδο που ζούμε.

Info
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Έως τις 28 Ιανουαρίου 2018

 Artists' Cards
Θέλετε να αγοράσετε δώρα για τους αγαπημένους σας αλλά έχετε στερέψει από πρωτότυπες ιδέες; Η γκαλερί έχει τη λύση, καθώς διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το πολυσυμμετοχικό εικαστικό πρότζεκτ Artists' Cards. Εκεί, οι καλλιτέχνες καλούνται να φτιάξουν ένα ή και περισσότερα έργα σε μορφή κάρτ ποστάλ. Τα έργα είναι κυρίως πρωτότυπα (σχέδια, ακουαρέλες, κολάζ), ή/και πολλαπλά (φωτογραφίες, μεταξοτυπίες). Δεν πρόκειται για χριστουγεννιάτικες κάρτες, εκτός και αν ο καλλιτέχνης επιλέξει το θέμα αυτό. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10-150 ευρώ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αποκτήσει κανείς ένα έργο κάποιου νέου ή καταξιωμένου καλλιτέχνη σε προσιτή τιμή!

Info
Εlika Gallery
Έως τις 5 Ιανουαρίου 2018