Τα Αξέχαστα Χριστούγεννα της Ζοέλ Λοπινό

zoel-lopino
ΤΡΙΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η συγγραφέας θυμάται τα Χριστούγεννα των παιδικών της χρόνων και στέλνει την ευχή για αγάπη και...λίγη χρυσόσκονη μαγείας, για αυτές τις γιορτές.

Τη μαγεία των Χριστουγέννων, αυτή που σε αρπάζει από την γκριζωπή πεζότητα της καθημερινότητας και σε πετάει στη χρυσόσκονη των αστεριών, αυτή που σε ανυψώνει καρδιακά και ψυχικά, μια φορά την έζησα μονάχα. Αλλά τέτοια ευτυχία δεν την ξεχνάς ποτέ! 

Την επόμενη χρονιά, στα επτά μου, δυστυχώς μου γκρέμισαν και αυτή οι «μεγάλοι». Με βούτηξαν με το έτσι θέλω στον κόσμο τους, τον φτωχό και στενόχωρο. Δεν συνήρθα ποτέ από την αποκαθήλωση του Père Noël. Δεν ήθελα έναν κόσμο απογυμνωμένο από τη μαγεία! Πάντα μου άρεσαν τα εξωπραγματικά. Τα είχα ανάγκη για να επιβιώσω, για να θρέψω το όνειρο και να σωθώ από τη θλίψη. Ίσως γι’ αυτό έγινα συγγραφέας…

Παραμονή Χριστουγέννων λοιπόν, το μεγαλοπρεπές έλατο που είχε διαλέξει ο παππούς μέσα στο δάσος, έλαμπε τυλιγμένο στα πολύχρωμά του στολίδια και τις χρυσές γιρλάντες σκορπώντας τη μοσχοβολιά του. Ακόμα και στα μάτια των γονέων μια εφήμερη χαρά σπινθήριζε. Με έβαλε η μητέρα μου να γυαλίσω τις μπότες όλης της οικογένειας κι έπειτα το πάτωμα έπρεπε να καμαρώσει ο Άι Βασίλης τη νοικοκυρόσύνη μας! Αγωνία! Χτυποκάρδι! Θα περάσει; Δεν θα περάσει;

Το πρωί, μείναμε άφωνες με την αδερφούλα μου. Μα είχε τρελαθεί ο Άι Βασίλης; Έκανε κάποιο λάθος; Βουνό τα δώρα! Στην κορυφή, τον Νικολά, τον κούκλο μου, τον πιο αγαπημένο μου! Ever! Ξάφνου βούρκωσα. Τέτοια αφθονία σήμαινε στο παιδικό μου μυαλό πως είχα επιτέλους αναγνωριστεί ως «καλό παιδί», πως κάποιος έστω μ’ αγαπούσε: ο πιο γλυκός άνθρωπος του κόσμου, ο Père Noël. Μάλιστα, για να μου είχε φέρει τόσα δώρα, είχε σίγουρα δει το πόσο άδικο ξύλο είχα φάει όλη τη χρονιά, πόσες ταπεινώσεις. Αγαλλίασε πραγματικά η ψυχή μου. Δεν φαντάζεστε πόσο σημαντικό νόημα είχε για μένα!

Όχι, τα Χριστούγεννα δεν είναι μια εμπορική υπόθεση. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ τη χρυσόσκονη της μαγείας ώστε να σπάσει η ψυχική μας μιζέρια! Βασίλισσα της γιορτής είναι η Αγάπη που τόσο έχουμε ανάγκη να τη χαρίσουμε και να τη νιώθουμε μέσα στην καρδιά μας! 

Όμορφες γιορτές, με νόημα, να έχετε όλοι!

Το μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό Πιάσε τ’ άστρα της ζωής κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.