Η Μαίρη Κόντζογλου έχει τη μυστική συνταγή του πιο ωραίου γλυκού της πόλης

kontzoglou-metaixmio
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας μια ανάμνηση και ένα γλυκό μυστικό που θα πάρει μαζί της.

Τα κανταΐφι με την πάστα αμυγδάλου ήταν μια μυστική συνταγή του ένδοξου κάποτε ζαχαροπλαστείου ΦΛΟΚΑ.

Το έφαγα σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζωμα ενός φίλου, ο παππούς του οποίου είχε υπάρξει εμπνευστής της συνταγής και «αρχιμάστορας» του ΦΛΟΚΑ.

Αν και ύστερα από μεγάλο φαγοπότι, το κανταΐφι, όταν προσφέρθηκε, έτυχε θερμής υποδοχής που συνοδεύτηκε από επιφωνήματα έκπληξης στην αρχή, απόλαυσης λίγο μετά, αγανάκτησης αργότερα, καθώς ο οικοδεσπότης αρνήθηκε να πει πώς το είχε φτιάξει.

Με τα πολλά, δέχτηκε τελικά –βοήθησε σ’ αυτό και το πολύ κρασί που είχε καταναλωθεί– την πρόταση ενός από τους καλεσμένους, ίσως του πιο ένθερμου θαυμαστή του συγκεκριμένου γλυκού. Έγραψε τη συνταγή και την έκρυψε σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Όσες κυρίες ή και κύριοι θέλησαν να συμμετέχουν στο «κυνήγι του θησαυρού», αφού ορκίστηκαν πως αν νικούσαν δεν θα πρόδιδαν ποτέ το μυστικό, είχαν ένα τέταρτο στη διάθεσή τους για να βρούνε την κρυψώνα.

Δε δήλωσα συμμετοχή, γιατί βαριόμουν, αλλά κυρίως γιατί ποτέ δεν είχα καλή σχέση με τη ζαχαροπλαστική – σε αντίθεση με τη μαγειρική.

Όσο οι άλλοι έψαχναν σαν τρελοί γελώντας και βγάζοντας πρόωρες κραυγές χαράς κάθε φορά που άγγιζαν κάτι χάρτινο, βρήκα ευκαιρία και χώθηκα στην κουζίνα, άνοιξα τον φούρνο η λαίμαργη και τσίμπησα ακόμα λίγο από τη γαλοπούλα! Είπα να φάω και λίγη γέμιση, ακόμα πιο νόστιμη! και έβαλα τα δάχτυλα στην κοιλιά του πουλιού, να πιάσω ένα ψημένο κάστανο που μου φάνηκε πως μου έκλεινε το μάτι.

Τα χέρια μου άγγιξαν δίπλα από το κάστανο ένα χαρτάκι, το τράβηξα και, αφού έφαγα πρώτα το ολόγλυκο κάστανο αργά αργά, ανακάλυψα πως είχα ανακαλύψει τη «Συνταγή για κανταΐφι με πάστα αμυγδάλου».  

Δεν ξέρω πως είχε αισθανθεί ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε κατά λάθος την Αμερική, πάντως είναι υπέροχο συναίσθημα! Ήμουν η νικήτρια του διαγωνισμού!

Η χαρά μου πάντως δεν κράτησε πολύ. Έπνιξα τις κραυγές θριάμβου όταν σκέφτηκα πως

Α) δεν είχα δηλώσει συμμετοχή,

Β) αν έλεγα πού τη βρήκα, όλοι θα ήξεραν πως πάλι έτρωγα και μάλιστα κρυφά στην κουζίνα

Νικητής δεν πρόεκυψε ποτέ, όπως δεν βρέθηκε ποτέ και η συνταγή, μυστήριο πράμα…

Όλοι επιτέθηκαν στον οικοδεσπότη πως έπαιζε ανέντιμα, εκείνος προσκόμισε την ξεκοιλιασμένη γαλοπούλα και απελπισμένος έκανε ανασκαφές – πού στο διάτανο είχε πάει το χαρτί!

Εννοείται πως δεν επιχείρησα ποτέ να παρασκευάσω το κανταΐφι, είπαμε δεν είναι του στιλ μου…

Φοβάμαι πως θα πάρω το μυστικό μαζί μου. Γι’ αυτό…

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΠΑΝΙΟΥ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΙΑ.

ΤΙΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΗ.

ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Οι Μαγεμένες καθώς και η τριλογία της «Τα Παλιά Ασήμια».