Βασίλης Αλεξάκης: γαλλικό βραβείο στον εραστή των ωραίων λέξεων

basilis-aleksakis-galliko-brabeio-ston-erasti-ton-oraion-lekseon

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Ο «πιο Γάλλος από τους Έλληνες συγγραφείς», όπως τον αποκαλεί το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Βασίλης Αλεξάκης, τιμήθηκε χθες με το βραβείο «Γαλλικής Γλώσσας 2012».

Το βραβείο αυτό, που θεσπίστηκε το 1986, αφορά το έργο λογοτεχνών, καλλιτεχνών ή επιστημόνων που συνέβαλαν, με το ιδιαίτερο ύφος των έργων τους ή με τις ενέργειές τους, στο να αναδείξουν την ποιότητα και την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ, θα απονεμηθεί επισήμως στις 9 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της έκθεσης βιβλίου της Μπριβ.

Η επιτροπή που του απένειμε το βραβείο της «Γαλλικής Γλώσσας» αποτελείται από μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Γκονκούρ, συγγραφείς και δημοσιογράφους.

Υποψήφιος και για το βραβείο Γκονκούρ

Ο Έλληνας συγγραφέας είναι υποψήφιος και για το βραβείο Γκονκούρ για το νέο του μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τίτλο « L' enfant grec» (Το ελληνόπουλο). Στο νέο του βιβλίο, ο Αλεξάκης παρουσιάζει τον ήρωά του, ο οποίος αναρρώνοντας από μια μεγάλη επέμβαση, επισκέπτεται τον κήπο του Λουξεμβούργου με τις πατερίτσες και συνομιλεί με τους διαβάτες και τους εργαζόμενους, νοσταλγώντας τον κήπο της παιδικής του ηλικίας στην Καλλιθέα. Όταν η μοναξιά πυκνώνει γύρω του, τον επισκέπτονται αγαπημένοι ήρωες από τα αναγνώσματα της νεότητας, ο Γιάννης Αγιάννης, οι τρεις Σωματοφύλακες, ο Ταρζάν, ακόμα και ο θάνατος, με τη μορφή μιας γιγάντιας μαριονέτας.Η βραχεία λίστα με τις υποψηφιότητες θα ανακοινωθεί στις 30 Οκτωβρίου και ο νικητής στις 7 Νοεμβρίου.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1943 και πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 17 ετών, χωρίς να γνωρίζει γαλλικά. Εργάστηκε ως σκιτσογράφος και κατόπιν ως δημοσιογράφος. Έχει γράψει πολλά βιβλία στα γαλλικά και στα ελληνικά όπως τα «Η Μητρική Γλώσσα», «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», «Οι ξένες λέξεις» και« μ.Χ.» για το οποίο το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος.