Quincy Jones: «Οι Beatles ήταν οι χειρότεροι μουσικοί στον κόσμο»

quincy-Jones Richard Shotwell
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Επίσης, δεν πιστεύει πως οι U2 γράφουν πια σπουδαία μουσική.

Ο θρυλικός μουσικός παραγωγός Quincy Jones, με 79 βραβεία Grammy στο ενεργητικό του, αποκάλυψε πως οι Beatles δεν του είχαν κάνει καλή εντύπωση όταν τους άκουσε και γνώρισε για πρώτη φορά, ενώ αντίστοιχα δεν πιστεύει πως οι U2 γράφουν πια σπουδαία μουσική.

Σε μια νέα συνέντευξη για το Vulture, ο Jones μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις για τα «Σκαθάρια» και σχολίασε πως η rock μουσική τους δεν ήταν «τίποτα άλλο παρά λευκή rhythm and blues». Ο παραγωγός μάλιστα δεν τους θεωρούσε ιδιαίτερα καλούς μουσικούς, χαρακτηρίζοντας τον Paul McCartney ως τον χειρότερο μπασίστα που είχε ακούσει στη ζωή του. Το μέλος των Beatles όμως για το οποίο ο παραγωγός είχε την λιγότερη εκτίμηση ήταν ο Ringo Starr.

Στη συνέχεια, ο Jones αφηγήθηκε μια ιστορία με τον ντράμερ, για να στηρίξει την άποψή του. Ο Starr βρισκόταν στο στούντιο με τον George Martin για να ηχογραφήσει τα ντραμς, αλλά δυσκολευόταν ιδιαίτερα να παίξει σωστά. Μετά από τρεις ώρες, οι δυο παραγωγοί συνέστησαν στον Starr να πάει να πιει μια μπύρα, να φάει και να ξεκουραστεί για λίγο.

Όταν έφυγε από το στούντιο ο Starr, οι παραγωγοί κάλεσαν τον Ronnie Verrell, ντράμερ της jazz, ο οποίος ολοκλήρωσε την ηχογράφηση μέσα σε 15 λεπτά. Όταν ο Starr επέστρεψε αργότερα, ζήτησε να του παίξουν το κομμάτι άλλη μια φορά και σχολίασε πως ακουγόταν περίφημα. Τότε οι δύο παραγωγοί του αποκάλυψαν πως όντως ακουγόταν καλά γιατί δεν έπαιζε αυτός! Παρά τις κακές εντυπώσεις του Jones για το μουσικό ταλέντο του, o παραγωγός τον χαρακτήρισε ως σπουδαίο τύπο.

Hollywood Reporter / Quincy Jones Archive

Ο Quincy Jones συνεργάστηκε με τον Bono και τον Bob Geldof στην φιλανθρωπική κίνηση «Drop The Debt Now» για την ελάφρυνση χρέους.

Αργότερα στην συνέντευξη η κουβέντα πήγε στους U2, με τον Jones να αποκαλύπτει πως όποτε επισκέπτεται το Δουβλίνο ο Bono τον φιλοξενεί «στο κάστρο του» λόγω της έκτασης του ρατσισμού στην Ιρλανδία. Όταν ρωτήθηκε για το εάν οι U2 γράφουν ακόμα καλή μουσική, ο Jones ήταν διστακτικός.

«Δεν ξέρω. Αγαπώ τον Bono με όλη μου την καρδιά, αλλά υπάρχει πάρα πολλή πίεση στο συγκρότημα» σχολίασε ο παραγωγός. «Κάνει καλή δουλειά σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία μου με αυτόν και τον Bob Geldof στην καμπάνια για ελάφρυνση του χρέους ήταν ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ» δήλωσε στη συνέχεια, συγκρίνοντας το εγχείρημα με το «We Are The World».