Το κίτρινο πάτωμα και η αγωνιώδης πορεία του δημιουργού από την αρχή ως την ολοκλήρωση

xantzaras-ekthesi-zografikis1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Πρόκειται για την 12η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη. Στην γκαλερί Σκουφά.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, στις 19.30, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Απόστολου Χαντζαρά, με τίτλο, Το κίτρινο πάτωμα / Yellow Floor. Πρόκειται για την 12η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, στην οποία με το γνώριμο ζωγραφικό του ιδίωμα, αφηγείται μια ιστορία για την αγωνιώδη διαδρομή του δημιουργού μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ιστορικός Τέχνης Μαράη Γεωργούση:

«Ο Χαντζαράς δημιούργησε ένα ζωγραφικό σενάριο αποτελούμενο από μία σειρά 50 ζωγραφικών έργων με εσωτερική ροή, τα οποία συνθέτουν μια αυτοτελή ιστορία με πρωταγωνιστή - ήρωα τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι ιστορίες-σκηνικό εμφορούνται από έντονη θεατρικότητα, ενώ κεντρικό σημείο αναφοράς αποτελεί η υπαρξιακή αγωνία του καλλιτέχνη. Ο Χαντζαράς έχει απόλυτη επίγνωση των μεταπτώσεων και της εσωτερικής πάλης, τις οποίες ξορκίζει μέσα από το έργο του.  Ο καλλιτέχνης – ήρωας έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με την δυσκολία της έμπνευσης και της δημιουργίας, την «οντολογική αγωνία» κατά τον Kierkegaard, το ανικανοποίητο, τον ερωτισμό, την τρωτότητα της ανθρώπινης υπόστασης».

Ο Απόστολος Χαντζαράς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1977. Μαθήτευσε από την παιδική του ηλικία στο εργαστήριο Βυζαντινής Ζωγραφικής του πατέρα του Ελευθέριου Χαντζαρά. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Προτάθηκε για την υποτροφία του ΙΚΥ κατά τα έτη 2000-2003. Το 2004-2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Paris 8 στο Παρίσι. Παρακολούθησε το εργαστήριο Φωτογραφίας και Νωπογραφίας στην ΑΣΚΤ. Το 2008 ζωγράφισε για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων "Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα".

Το 2011 φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα: «Βιοτεχνία Υαλικών» για τη σειρά του Βήματος: «Έλληνες Πεζογράφοι»,  το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Κοτζιά: «Φανταστική Περιπέτεια», για τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ το 2013 φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Λητώς Πιτυρή: "Όλγα ή τίποτα", για τις εκδόσεις Κέδρος και το 2016 το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα: «Βιοτεχνία Υαλικών» για τις εκδόσεις Πατάκη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Info
Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, στις 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2018.
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00