500 χρόνια «έκλεισε» η Καπέλα Σιξτίνα

500-xronia-ekleise-i-kapela-sikstina-kapela-sikstina

www.wikipedia.org

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Με τη διάσημη νωπογραφία του Μιχαήλ Άγγελου να κοσμεί την οροφή της, η Καπέλα Σιξτίνα γιόρτασε με ευλάβεια τα 500 χρόνια της.

Το παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα στο Βατικανό αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο τον Δ’. Η μοναδική αρχιτεκτονική του ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν οι δημιουργίες των ζωγράφων της Αναγέννησης, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο παρεκκλήσι. Ιδιαίτερη «πινελιά» η διάσημη λεπτομέρεια της οροφής, την οποία φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος (1508-1512).

Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δραστηριότητες, με σημαντικότερο το κονκλάβιο, τη διαδικασία μέσα από την οποία εκλέγεται ο νέος Πάπας.

Φέτος ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του προ 500 ετών, ο πάπας Βενέδικτος οδήγησε την Τετάρτη τους πιστούς στην Καπέλα Σιξτίνα, γιορτάζοντας τα 500 χρόνια της.

Στις 31 Οκτωβρίου 1512, ο πάπας Ιούλιος ΙΙ πραγματοποίησε εσπερινή λειτουργία για τα εγκαίνια της θρυλικής αίθουσας με τις τοιχογραφίες που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αποτελούν κορυφαίο εικαστικό γεγονός.