Ο Masterton, οι πληγωμένοι άγγελοι του και μια ματιά στον σπουδαίο συγγραφέα

masterton01
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Με αφορμή την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Fantasmagoria, γνωρίζουμε τον πολυβραβευμένο Bρετανό συγγραφέα Graham Masterton και το έργο του.

Στα 72 του χρόνια, είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς της λογοτεχνίας τρόμου παγκοσμίως. Ο λόγος για τον πολυβραβευμένο Βρετανό Graham Masterton, ο οποίος συνεχίζει σταθερά να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.  

Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο τον Ιανουάριο του 1946. Ξεκίνησε ως συντάκτης στο περιοδικό Mayfair και συνέχισε στην βρετανική έκδοση του Penthouse.  

Πριν ξεκινήσει να γράφει τρόμο, έγραφε βιβλία που αφορούσαν οδηγίες για το σεξ τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και τον έκαναν ευρέως γνωστό.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, το Μανιτού με πρωταγωνιστή το ψευτομέντιουμ Χάρι Έρσκιν, ήταν και εκείνο που τον καθιέρωσε στην λογοτεχνία τρόμου το 1976. Λίγα χρόνια αργότερα το Μανιτού μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν δεκάδες μυθιστορήματα, τέσσερα από τα οποία ήταν συνέχειες των περιπετειών του Χάρι Έρσκιν.

Κύρια πηγή έμπνευσης για το συγγραφικό του έργο είναι οι δαίμονες. Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, για την έρευνά του πάνω στις θρησκείες, τις μυθολογίες και τους αστικούς μύθους. Οι δαίμονες, που τόσο εξιτάρουν την φαντασία, παίρνουν σάρκα και οστά στα έργα του και γίνονται ανθρώπινοι. Έχουν υπεράνθρωπες δυνάμεις αλλά και μεγάλες αδυναμίες. Συνιστούν τον αρχέγονο τρόμο που φωλιάζει βαθιά στον κάθε ένα από εμάς. Οι ήρωες του Μάστερτον είναι κατά κύριο λόγο πραγματιστές, που συγκρούονται πρώτα με τις απόψεις τους, έτσι ώστε να τις αναθεωρήσουν  και αφού τελικά αποδεχτούν το υπερφυσικό, το πολεμούν έτσι ώστε να μην επικρατήσει.

Τα έργα του Graham Masterton έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν πάνω από είκοσι μυθιστορήματα και έχουν αγοραστεί τα δικαιώματα και άλλων που αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες από τις εκδόσεις Οξύ, ανάμεσα στα οποία και τα μυθιστορήματα Scarlet Widow και The wells of hell.

Τα τελευταία χρόνια, ο συγγραφέας έχει κάνει μια στροφή προς το αστυνομικό μυθιστόρημα. Ηρωίδα του είναι η Ιρλανδή αστυνομικός Κέιτι Μαγκουάιρ. Το πρώτο μέρος της σειράς (Οξύ, 2011, Τρομερή Ομορφιά) ήταν ένα άρτιο μυθιστόρημα, που ακροβατεί μεταξύ τρόμου και αστυνομικού.

Το δεύτερο μέρος (Οξύ, Νοέμβριος 2017, Πληγωμένοι Άγγελοι) διαθέτει ενδιαφέρουσα υπόθεση, καθώς ασχολήθηκε με τα σκάνδαλα της πουριτανικής καθολικής εκκλησίας. Διαθέτει μάλλον αργό ρυθμό, πολλές πληροφορίες (ίσως παραπάνω από όσες χρειάζονται;) ενώ η εύκολη λύση του μυστηρίου κάποιος θα έβρισκε πως λειτουργεί εις βάρος του σασπένς. Ένα θετικό στοιχείο ήταν οι εξαιρετικές Brutal περιγραφές των βασανιστηρίων που υπέστησαν οι κληρικοί-θύματα. 

Ο Graham Masterton είναι ο επίσημος καλεσμένος του Fantasmagoria και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 21-22 Απριλίου 2018, όπου θα μιλήσει για το έργο του, θα υπογράψει βιβλία του και θα παραδώσει ένα ειδικό σεμινάριο δημιουργικής γραφής. 

«Πληγωμένοι άγγελοι»

Ένα κρύο ανοιξιάτικο πρωινό στο Κορκ της Ιρλανδίας, δύο ψαράδες βρίσκουν τυχαία ένα πτώμα να επιπλέει στον ποταμό Μπλακγουότερ. Τα χέρια του και τα πόδια του είναι δεμένα και ο λαιμός του φέρει σημάδια στραγγαλισμού. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο πάτερ Χίνι, πρώην δάσκαλου μουσικής στο τοπικό σχολείο αρρένων, στον οποίο ανήκει το πτώμα, έχει ευνουχιστεί. Η υπόθεση ταράζει την τοπική κοινωνία και η αστυνόμος Κέιτι Μαγκουάιρ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει γρήγορα το έγκλημα. Ένας δεύτερος ιερέας βρίσκεται κακοποιημένος και δολοφονημένος, με την ίδια βάναυση πληγή να κρύβεται κάτω από το ράσο του. Η Κέιτι ανακαλύπτει στοιχεία που αποδεικνύουν μια φρικτή συγκάλυψη που σχετίζεται με το Ορφανοτροφείο του Αγίου Ιωσήφ και έρχεται αντιμέτωπη με ανώτερα στελέχη του κλήρου που προσπαθούν να την παραπλανήσουν, ώστε να μη μαθευτεί το καλά κρυμμένο για δεκαετίες μυστικό. Ένα μυστικό που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική...

Μετάφραση: Μαρία Μουντοκαλάκη
Εκδόσεις Οξύ

Παναγιώτης Δεληγιάννης
www.facebook.com/panagiotis.deligiannis.gr