Νέα στέγη και οριστική λύση για το Θεατρικό Μουσείο

theatriko-mouseio-stadiou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Φεύγει από την οδό Ακαδημίας για να μεταστεγαστεί σε νεοκλασικό εξοχικό στην οδό Σταδίου.

Tο Θεατρικό Μουσείο πρόκειται να αφήσει την γνώριμη στέγη του ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Σταδίου 47, κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου. Το κτήριο θα παραχωρηθεί, βάσει συμφωνίας, από την Εθνική Πινακοθήκη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο να δημιουργηθεί εκεί το νέο Θεατρικό Μουσείο.

Εκεί θα μεταστεγαστεί η πλούσια κληρονομιά και το αρχείο του Θεατρικού Μουσείου, το οποίο παράλληλα θα περιλαμβάνει χώρους έρευνας και εκπαίδευσης. Στην τωρινή του τοποθεσία, το Θεατρικό Μουσείο περιλαμβάνει δυο πτέρυγες με εκθέματα κυρίως του νεοελληνικού θεάτρου.

Facebook

To καμαρίνι της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπως παρουσιάζεται στο Θεατρικό Μουσείο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται προγράμματα, αφίσες, μακέτες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από σημαντικές παραστάσεις, καθώς και προσωπικά αντικείμενα μεγάλων Ελλήνων ερμηνευτών όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Δημήτρη Χορν, της Μελίνας Μερκούρη, της Μαρίας Κάλλας και πολλών άλλων.

Η βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου, η οποία στεγάζεται σε ξεχωριστό χώρο στην οδό Καραμανλάκη στα Πατήσια, θα μεταφερθεί και αυτή σε εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ, πρόσφατα διαπιστώθηκε διάρρηξη στον χώρο της βιβλιοθήκης, την οποία ερευνούν οι αστυνομικές αρχές.

Facebook

Το Θεατρικό Μουσείο περιλαμβάνει πολλά σπάνια αντικείμενα, κοστούμια και αρχειακό υλικό.

Παράλληλα όμως με την στέγαση στον νέο του χώρο, το Θεατρικό Μουσείο θα περάσει στο Δημόσιο. Η πρόσοψη της νέα στέγης του Μουσείου κρίθηκε διατηρητέα  από  τον Δήμο Αθηναίων , το  2003, ενώ το κτίριο εκμισθώνονταν έως τον Οκτώβριο του 2012, σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Η αποκατάσταση και μετατροπή της εξοχική κατοικίας της οικογένειας Σούτζου θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βάση σχεδίων και ερευνών του ΥΠΠΟΑ.  Ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας έχει οριστεί το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Θεατρικού Μουσείου.