Ταξίδια στην Ελλάδα σε μια έκθεση από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς

breydenbach

Άποψη του Ηρακλείου (Candia, Χάνδακας). Επιχρωματισμένη ξυλογραφία. Bernard von Breydenbach, Reise ins Hellige Land, E. Rauwich, Mainz. Τυπώθηκε στις 21 Ιουνίου 1486. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου.

ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό υλικό από τη Συλλογή ιστορικών και περιηγητικών εκδόσεων του Ευστάθιου Φινόπουλου.

Ο Ευστάθιος Φινόπουλος αναγνωρίζεται από το διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό κοινό ως ειδικός σε θέματα περιηγητισμού, χαρτογραφίας και τεκμηρίωσης εικονογραφικού υλικού, για τη διευρυμένη γεωγραφική περιοχή που ορίζεται ως ελλαδικός χώρος και για την περίοδο από τον 15ο έως τον 19ο αι. Από το φανταστικό στοιχείο και τον αυτοσχεδιασμό των πρώτων αιώνων μέχρι την ακριβή αποτύπωση στους νεότερους χρόνους, αναδεικνύεται η πολύπλευρη εικόνα του ταξιδιού, καθώς και οι πολλαπλές ταυτότητες των περιηγητών,  στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Jules M. V. vicomte de Sinety, Ανάβαση στον Ταϋγετο, Υδατογραφία. 1845 Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου.

Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν διακόσια έργα και διαρθρώνεται σε δέκα ενότητες που παρουσιάζουν ταξιδιώτες και διαδρομές, χάρτες, έντυπες πρώιμες περιηγητικές μαρτυρίες, εκδόσεις με ελληνικές και οθωμανικές ενδυμασίες και χαρακτικά φιλελληνικού ενδιαφέροντος. Σταθμοί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτελούν το ταξίδι του δούκα του Montpensier στην Ελλάδα (19ος αι.), αντίτυπα που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, όψεις της Αθήνας που δεν είναι ευρέως γνωστές, καθώς και εκθέματα που υφαίνουν την προσωπικότητα του συλλέκτη. Παρουσιάζονται επίσης σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφοι χάρτες, λυτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, καθώς και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες. Ενδεικτικά των συλλεκτικών προτιμήσεων του Ευστάθιου Φινόπουλου είναι τα πολλαπλά αντίτυπα, τα διαφορετικά «τραβήγματα» της ίδιας έκδοσης, διαδοχικές εκδόσεις και ποικίλες μεταφράσεις του ίδιου βιβλίου που ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά.

Ελληνίδα αστή στα διαμερίσματά της. Αποσπασμένη χαλκογραφία, σχέδιο του J.B. van Mour. Διακρίνονται ανάγλυφες χρυσίζουσες λεπτομέρειες στα κοσμήμτα και τη ζώνη. Charles de Ferriol, Recueil de cent estampes représentant differentes nations du Levant…, Chez Le Hay, Chez Duchange, Παρίσι 1714. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου.

Η εμπειρία και η ανάμνηση του ταξιδιού αναδύονται μέσα από το πολύτιμο υλικό της Συλλογής Φινόπουλου, η συγκρότηση της οποίας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με την αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων από υπαίθριο παλαιοβιβλιοπώλη στη Farringdon Road του Λονδίνου. Στη συνέχεια, η αναζήτηση για την απόκτηση παλαιών βιβλίων έγινε καθημερινή συνήθεια για τον συλλέκτη. Η Συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται μέχρι σήμερα με βιβλία και έργα τέχνης.

Δημόσιος περίπατος στο Keaghid-Khane (Γλυκά Νερά), στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Χαλκογραφία. Ignace Mouradja d’Ohsson, Tableau général de l'Empire Othoman: divisé en deux parties, dont l'une comprend la législation Mahométane, l'autre, l'histoire de & l'Empire Othoman…,Tome second, Del’Imprimerie de Monsieur, Παρίσι 1790. Αντίτυπο πολυτελείας, χωρίς υπομνηματισμό ( “before letters”), το οποίο ανήκε στον βασιλιά της Σουηδίας Charles Bernadotte XV. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου.

Το Μουσείο Μπενάκη αποδέχθηκε τη δωρεά της Συλλογής Φινόπουλου με σκοπό τη συντήρηση και αξιοποίησή της ως εργαλείο έρευνας και ιστορικής μελέτης. Η συλλογή στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο στην Αθήνα και λειτουργεί με την εποπτεία του ίδιου του συλλέκτη και ο κατάλογος των εκδόσεων που συμπεριλαμβάνει διατίθεται online στην ενότητα της συλλογής της Βιβλιοθήκης στο site του Μουσείου Μπενάκη και συγκεκριμένα στο ακόλουθο link: http://slibrary.benaki.gr/cgi-bin-EL/egwcgi/egwirtcl/targets.egw.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι ερευνητές της συλλογής: Μαρία Ξεναρίου, Μίρκα Παλιούρα, Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής. Την έκθεση συνοδεύει έκδοση 64 σελίδων και προβολή video μικρής διάρκειας που αναφέρεται στον συλλέκτη Ευστάθιο Φινόπουλο και το έργο του. Παράλληλα, την έκθεση «ντύνει» μουσικά μία φιλελληνική σύνθεση του Αυστριακού Hieronymous Payer από παρτιτούρα της συλλογής Ε. Φινόπουλου του 1830. Το μουσικό αυτό έργο ήταν αφιερωμένο στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και θα ακουστεί εκτελεσμένο από τη μαέστρο και πιανίστα, Ζωή Ζενιώδη.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους επιμέλητές της, τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Σάββατο 17/03/2018, στις 12:00
Σάββατο 31/03/2018, στις 12:00
Σάββατο 21/04/2018, στις 12:00
Σάββατο 28/04/2018, στις 12:00

Info
Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος – 19ος αι.)
Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου
Εγκαίνια: Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00
Διάρκεια: 7 Μαρτίου έως 29 Απριλίου 2018

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.