Παναγιώτης Δεληγιάννης: «Πριν μερικά χρόνια οι Έλληνες συγγραφείς της crime λογοτεχνίας ήταν ελάχιστοι»

stoxos
ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα του βιβλίου «Στόχος Ημερολόγιο» για το βιβλίο του και το είδος της λογοτεχνίας που υπηρετεί και που γνωρίζει τεράστια άνθιση.

«Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο στόχος σου σε αυτή τη ζωή;
Τι θα έκανες για να τον πετύχεις;
Θα θυσίαζες τα πάντα;
Την κάθε σου στιγμή, την οικογένειά σου, ή μήπως ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό;

Ο Βίτο εργάζεται σε ένα περιοδικό εναλλακτικού τουρισμού στο Μιλάνο. Του ζητούν να ταξιδέψει στην Ελλάδα –την πατρίδα της μητέρας του– μαζί με μια νέα συνάδελφο, τη Λάουρα. Εκείνος δέχεται και το κουβάρι μιας περίεργης ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται αργά με επίκεντρο τα σπίτια παλιών ευγενών. Οι σκιές ξεχύνονται μέσα στα σκοτάδια και η Λάουρα χάνεται.
Ποιοι είναι, τι θέλουν, ποιος είναι ο Στόχος;

Ένα θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα!

«Οι μυστικοί μας πράκτορες έχουν σταλεί σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας για να βρουν τον γιο του αρχαιολόγου και να τον εξοντώσουν. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς. Ο Στόχος είναι πλέον πολύ κοντά. Μένει μόνο να τον αγγίξουμε».

Με αυτή την περιγραφή μάς συστήνει ο Παναγιώτης Δεληγιάννης το πρώτο του μυθιστόρημα που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη υπό τον τίτλο «Ο Στόχος Ημερολόγιο». Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση λοιπόν μιλήσαμε με τον συγγραφέα για το σκοτεινό αυτό θρίλερ, τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του, τους ήρωές του και το επόμενο βήμα. 

Το βιβλίο σου, ανήκει στην κατηγορία Crime Fiction. Για ποιο λόγο επέλεξες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο είδος;

Ο Στόχος Ημερολόγιο είναι ένα κράμα φανταστικού, τρόμου και crime. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου λάτρευα αυτές τις κατηγορίες της λογοτεχνίας. Σαν παιδί έπλαθα με την φαντασία μου τους δικούς μου κόσμους και χανόμουν μέσα τους. Όσο μεγαλώνω, η αγάπη μου για αυτά τα είδη μεγαλώνει μαζί μου, σαν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Το ότι ξεκίνησα να γράφω αυτό το είδος, είναι κάτι που δεν το εκβίασα ποτέ, μου βγήκε αυθόρμητα και φυσικά.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα παρατηρείται μια άνθηση του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους. Εσύ είσαι αισιόδοξος για το μέλλον του στη χώρα μας;

Με χαρά διαπιστώνω πως όλο και περισσότεροι νέοι συγγραφείς καταπιάνονται με αυτό το ιδιαίτερο και αγαπητό στο κοινό λογοτεχνικό είδος. Είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί σκέφτομαι πως πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια οι Έλληνες συγγραφείς (πέρα από τα μεγάλα ονόματα) της Crime Λογοτεχνίας μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ σήμερα πολλοί νέοι συγγραφείς έχουν εκδώσει αξιόλογα έργα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πολυδιαφημισμένα των ξένων συγγραφέων  και υπάρχουν από πίσω δεκάδες που ακολουθούν και είμαι σίγουρος πως θα μας εκπλήξουν στο κοντινό μέλλον.

Ποια η σχέση σου με τη Δεκέλεια και τη φυσική ομορφιά της, που την περιγράφεις στις σελίδες του Στόχου τόσο παραστατικά;

Τη σχέση μου με τη φύση θα μπορούσα να την συγκρίνω με την σχέση ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Χρειάζεται σεβασμός, αγάπη και προσπάθεια. Στις μέρες μας λίγοι την σέβονται και όπως βλέπουμε η φύση μας εκδικείται με πολλούς τρόπους. Η σχέση μου με τη Δεκέλεια ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, όταν με πήγαιναν οι γονείς μου εκεί για περίπατο. Έμαθα να αγαπώ το δάσος και τα ζώα. Οι περιγραφές που είπες, είναι η Δεκέλεια όπως θα ήθελα να είναι. Πιο σκοτεινή, άγρια, μυστηριώδης και γεμάτη ένοχα μυστικά. Η μαγεία υπάρχει, αρκεί να αναζωπυρώνουμε κάθε λίγο και λιγάκι την φλόγα της.

Σκέφτηκες ότι το βιβλίο σου θα μπορούσε να δώσει δύναμη στο άτομο που το διαβάζει και να αντιμετωπίσει τα δικά του τέρατα όπως και ο ήρωας σου;

Ο ήρωάς μου είναι ένας συνηθισμένος καθημερινός άνθρωπος. Πιστεύω πως ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί του. Όπως ο Βίτο, έτσι και ο μέσος άνθρωπος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τα τέρατά του, όποια και αν είναι αυτά. Από την φύση μας είμαστε πλασμένοι μαχητές και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα για να ανακαλύψουμε και πάλι την ευτυχία.

Έχω λάβει μηνύματα από αναγνώστες που έχουν ταυτιστεί με τον ήρωα και νιώθουν τον πόνο του, την αγωνία του και την ανάγκη του για λύτρωση. Πιστεύω πως ίσως και να πήραν λίγη δύναμη από το βιβλίο μου, πράγμα που με γεμίζει και με βοηθάει στο να συνεχίσω με πιο πολλή αγάπη και μεράκι αυτό που λατρεύω να κάνω.

Ποιους συγγραφείς μπορούμε να βρούμε στη βιβλιοθήκη σου;

Πολλούς συγγραφείς, κυρίως παραμυθάδες. Ο πρώτος και αγαπημένος μου είναι ο Ρόαλντ Νταλ, ο πρώτος συγγραφέας που διάβασα ποτέ στη ζωή μου και με έκανε να αγαπήσω το βιβλίο. Ο Γκράχαμ Μάστερτον κατέχει εξέχουσα θέση στη «βιτρίνα». Είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας ως ενήλικος. Έχω όλα τα βιβλία του που έχουν κυκλοφορήσει στα Ελληνικά. Όλα τα βιβλία του Τόλκιν. Φυσικά τα βιβλία της εξαιρετικής Ρόουλινγκ. Ο συγγραφέας της μεταποκαλυπτικής τριλογίας Το Πέρασμα, Τζάστιν Κρόνιν. Ο μεγάλος Γερμανός Μίκαελ Έντε. Όλα τα βιβλία του Νίκου Τσιφόρου που σκιαγραφούσαν την κοινωνία του 1960 και που είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Όλα τα βιβλία του Γιάννη Μαρή και του Πέτρου Μάρκαρη. Τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Σημαντική θέση στη βιβλιοθήκη μου, κατέχουν, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Κλάιβ Μπάρκερ, ο Τζακ Κέτσαμ, ο Στίβεν Κινγκ ο Τζο Νέσμπο, η Ευτυχία Γιαννάκη, ο Βαγγέλης Γιαννίσης,ο Μάριος Καρακατσάνης, η Εύη Ρούτουλα,  ο Γιώργος Μεσολογγίτης, ο Κωνσταντίνος Κέλλης, ο Έντουαρντ Λι, ο Γρηγόρης Αζαριάδης, η Χίλντα Παπαδημητρίου, ο Τζίμμυ Κορίνης, ο Σάιμον Κλαρκ, ο Μπράιαν Λούμλει και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί συγγραφείς.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου Στόχος; Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μια δεκαετία από σήμερα;

Ο μεγαλύτερός μου στόχος είναι να αγγίζω τις καρδιές όλο και περισσότερων αναγνωστών. Εύχομαι οι αναγνώστες να αγαπήσουν στον ίδιο βαθμό και τις επόμενες δουλειές μου. Φαντάζομαι τον εαυτό μου ακριβώς όπως και σήμερα, απλά με περισσότερες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Σκοπεύω να συνεχίσω τα ταξίδια στο εξωτερικό με τη σύζυγο και το παιδί μου. Το διάβασμα και τα ταξίδια είναι όλα όσα θέλω να κάνω στη ζωή μου.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο παράγοντας που καθορίζει ότι μια ιστορία πρέπει να γίνει σειρά βιβλίων; Τι πρέπει να αποφύγει ένας συγγραφέας όταν πρόκειται να γράψει μια σειρά βιβλίων;

Αυτό έχει να κάνει με τον κάθε συγγραφέα-δημιουργό και τι θέλει να περάσει μέσα από το έργο του. Ίσως η επιτυχία ενός βιβλίου και η ανάγκη του αναγνωστικού κοινού να μάθει περισσότερα για την ζωή των ηρώων που αγάπησε. Ίσως η ανάγκη του συγγραφέα να εξελίξει περισσότερο το σύμπαν που δημιούργησε. Αυτό που πρέπει να αποφεύγει ο κάθε συγγραφέας είναι τα κλισέ και οι επαναλήψεις. Αν δει ότι έχει αρχίσει και αναμασάει κάποια πράγματα καλό είναι να το ξανασκεφτεί αν είναι να συνεχίσει κάτι που πιθανότατα θα κουράσει και θα δυσαρεστήσει, όχι μόνο τους αναγνώστες του, αλλά πρώτο από όλους τον ίδιο. Η πρόσκαιρη έλλειψη έμπνευσης, κάνει πολλούς συγγραφείς να ξαναγυρίζουν σε γνώριμα μονοπάτια και να γράφουν κάτι παρόμοιο, είτε από ματαιοδοξία, είτε επειδή τους έχει ζητηθεί να γράψουν κάτι οπωσδήποτε.

Ο Παναγιώτης Δεληγιάννης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1982 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Βαρυμπόμπη. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου τεσσάρων ετών. Εκτός από τη συγγραφική του πορεία, αρθρογραφεί σε πολλά sites και blogs. Ο Στόχος (Ημερολόγιο) είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας μυστηρίου που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των περιπάτων του συγγραφέα στα δύσβατα μονοπάτια της Πάρνηθας.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα
Facebook
E-mail
Blog