Who is Who: Sting

who-is-who-sting

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ο Βρετανός μουσικός, είτε σαν μέλος των Police, είτε ως solo καλλιτέχνης, έχει γράψει μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια των τελευταίων χρόνων, έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από όλο σχεδόν τον κόσμο και έχει κερδίσει τον σεβασμό του κοινού και των κριτικών.

- O Gordon Matthew Thomas Sumner, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Sting, γεννήθηκε στο Newcastle της Αγγλίας. Γιος μιας κομμώτριας και ενός γαλατά, ήταν ο μεγαλύτερος από τέσσερα παιδιά. Στη διάρκεια της εφηβείας του έμπαινε κρυφά σε night clubs της περιοχής, για να παρακολουθήσει συναυλίες, των Cream ή του Jimi Hendrix και άλλων καλλιτεχνών που τον επηρέασαν στην μετέπειτα πορεία του.

- Για να βγάλει τα προς το ζην όταν ενηλικιώθηκε έκανε διάφορες δουλειές, από οδηγός λεωφορείου, μέχρι υπάλληλος στην εφορία και δάσκαλος. Τα βράδια εμφανιζόταν με jazz μπάντες σε διάφορα bars. Τότε υιοθέτησε και το ψευδώνυμο του, με το οποίο έγινε γνωστός.

- Η έμπνευση του ήρθε, όταν εμφανίστηκε σε ένα live με μια μπλούζα με κίτρινες και μαύρες ρίγες, που σύμφωνα με τους άλλους μουσικούς τον έκανε να μοιάζει με μέλισσα. Από εκεί ονομάστηκε Sting (κεντρί). Μάλιστα «κόλλησε» τόσο πολύ με τον καινούργιο του εαυτό, που δε συστήθηκε ποτέ ξανά με το αληθινό του όνομα.

- Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μετακόμισε στο Λονδίνο. Γνωρίστηκε με τον Stewart Copeland και τον Andy Summers και λίγο καιρό μετά, σχημάτισαν τους Police. Οι επιρροές τους αρχικά πήγαζαν από το punk, γρήγορα όμως άλλαξαν τον ήχο τους, σε rock με reggae και pop στοιχεία. Το τελευταίο τους album «Synchronicity», περιείχε και τη μεγαλύτερη τους επιτυχία, το «Every Breath You Take».

- Οι αρχές των 80s βρήκαν τον Sting να ξεκινάει τη solo πορεία του. Ο ακτιβισμός ξεκίνησε να τον απασχολεί από τότε. Συμμετείχε στο event «The Secret Policeman’s Other Ball», μια φιλανθρωπική εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για κοινωνικούς σκοπούς. Συμμετείχε επίσης, στο single «Do They Know It’s Christmas?» με πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.

- Το πρώτο του solo album «The Dream of the Blue Turtles», κυκλοφόρησε το 1985 και έγινε τριπλά πλατινένιο. Το «Nothing Like The Sun» που ακολούθησε χαιρετίστηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο συγκεκριμένο περιλαμβάνονταν μερικά κλασικά του κομμάτια, όπως το «Englishman in New York» και το «Fragile». Το album μάλιστα, κυκλοφόρησε και στα ισπανικά, με τον τίτλο «Nada como el sol».

- To 1992 παντρεύτηκε με την Trudie Styler με την οποία έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι σήμερα.

- Ανάμεσα σε άλλες συνεργασίες, βραβεία Grammy και επιτυχημένα albums και projects συνεργάστηκε με τον Bryan Adams και των Rod Stewart στο «All For Love» για το soundtrack της ταινίας «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», που έμεινε επί πέντε εβδομάδες στην κορυφή των αμερικανικών charts. Ανάμεσα στους πολλούς καλλιτέχνες που συνεργάστηκε, είναι και ο Γιώργος Νταλάρας, με τον οποίον έδωσαν μία κοινή συναυλία στην Αθήνα.

- Το 1997, ο Puff Daddy και η Faith Hill, διασκεύασαν το «Every Breath You Take» εις μνήμην του Notorious B.I.G., που είχε δολοφονηθεί πρόσφατα. Ο Sting το ερμήνευσε ζωντανά μαζί τους στα βραβεία του Mtv.

- Το album «Brand New Day» του 1999 περιείχε και το single «Desert Rose», στο οποίο συνεργάστηκε με τον Αλγερινό τραγουδιστή Cheb Mami. Το συγκεκριμένο τραγούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του επιτυχίες και βραβεύτηκε με Grammy, στην τελετή των οποίων το ερμήνευσε ζωντανά μαζί με τον Mami. Για αυτή την εμφάνιση η αμερικανο-αραβική κοινότητα τον τίμησε, για τον αγώνα του στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των ανθρώπων του κόσμου. Αμφιλεγόμενα ήταν τα σχόλια όμως, όταν το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε για τη διαφήμιση της Jaguar, στην οποία εμφανίστηκε και ο Sting, που αν και γνωστός υπερασπιστής του περιβάλλοντος, διαφήμισε το πολυτελές αυτοκίνητο.

- Την ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ενώ τραγουδούσε ζωντανά από τη βίλα του στην Τοσκάνη με σκοπό την ηχογράφηση της συναυλίας, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στους Δίδυμους Πύργους, σταμάτησε την αναμετάδοση της συναυλίας μέσω internet, αλλά το κοινό τον ήθελε να συνεχίσει. Το αποτέλεσμα ήταν το cd/dvd «All this Time», αφιερωμένο στα θύματα της επίθεσης.

- Τα βραβεία δεν είχαν σταματημό για τον Sting, που εκτός από Grammies, βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για το κομμάτι «Until…» για την ταινία «Kate and Leopold», πολλά Brit Awards και μια θέση στο Songwriters Hall of Fame. Το 2003 κυκλοφόρησε το «Sacred Love» στο οποίο επηρεάστηκε από το hip-hop και συνεργάστηκε με τη Mary J. Blige, αλλά και την κόρη του Ravi Shankar, Anoushka, βιρτουόζο του sitar. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του «Broken Music». Οι πειραματισμοί και οι συνεργασίες δεν έχουν ποτέ τέλος, καθώς το 2005 έκανε ένα πέρασμα από το album «Monkey Business» των Black Eyed Peas.

- Το 2007 ξαναβρέθηκε με τους Police και άνοιξαν την τελετή των βραβείων Grammy με το «Roxanne», ανακοινώνοντας παράλληλα την reunion tour τους.

- Η παραγωγός ντοκιμαντέρ, Vaness Dylyn, που εκείνο τον καιρό ετοίμαζε μία ταινία με τίτλο «The Musical Brain», ήρθε σε επαφή με τον Sting, ο οποίος βρήκε ενδιαφέρουσα την ιδέα να περάσει από scan ο εγκέφαλος του, ενώ άκουγε διαφορετικά είδη μουσικής.

- Ανάμεσα στα πολλά projects με τα οποία καταπιάνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η συμμετοχή του στα albums της Nicole Sherzinger και του Matthew Morrison και η εμφάνισή του ζωντανά στη Νέα Υόρκη στη συναυλία εις μνήμην των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

- Η σχέση του με τον ακτιβισμό και τον αγώνα έναντι σε κάθε είδους καταπάτηση δικαιωμάτων είναι γνωστή. Επίσης, μάχεται για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου και έχει προσφέρει πολλά στον αγώνα για τη διατήρηση των δασών του Αμαζονίου και των κατοίκων τους. Προς τιμήν του μάλιστα, ένα είδος κολομβιανού βατράχου έχει ονομαστεί Dendrosphorus Stingi.

- Ανάμεσα στις πολλές του ασχολίες, είναι εξαιρετικός σκακιστής, ενώ είναι λάτρης της yoga, με την οποία διατηρεί τη φυσική του κατάσταση.

Ροζίνα Αράπη