Πουλήθηκαν οι πόρτες του θρυλικού Chelsea Hotel που φιλοξένησε τον Bob Dylan

chelsea-hotel
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η πόρτα του δωματίου όπου διέμενε ο Bob Dylan δημοπρατήθηκε για 100.000 δολάρια.

Πενήντα πόρτες του ιστορικού ξενοδοχείου Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης πρόσφατα δημοπρατήθηκαν για περίπου 400.000 δολάρια. Οι πόρτες διασώθηκαν από έναν πρώην ένοικο του το 2011, όταν πετάχτηκαν στα σκουπίδια στo πλαίσιo ανακαίνισης.

Η πιο ακριβή πόρτα στην πρόσφατη δημοπρασία ήταν αυτή του δωματίου του Bob Dylan, η οποία πουλήθηκε για 100.000 δολάρια. Η πόρτα που χώριζε τα δωμάτια των Janis Joplin και Leonard Cohen πουλήθηκε για 85.000 δολάρια, ενώ αυτή που χώριζε τα δωμάτια των Jimi Hendrix και Madonna για 13.000 δολάρια.

Το ξενοδοχείο άνοιξε στην 23rd Street της Νέας Υόρκης το 1884 και ανέκαθεν υπήρξε αγαπημένος τόπος διαμονής και έμπνευσης για καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς. Ο Jack Kerouac έγραψε το «Στον δρόμο» όταν έμενε στο ξενοδοχείο την δεκαετία του 1950, ενώ ο Cohen απαθανάτισε το ξενοδοχείο στο «Chelsea Hotel No.2». Ανάμεσα στους πολλούς διακεκριμένους επισκέπτες του συγκαταλέγονται οι Mark Twain, Andy Warhol, Arthur C. Clarke, Humphrey Bogart, Joni Mitchel και Sid Vicious.

Το 2011 ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου και ο πρώην ένοικος, Jim Georgiou, βρήκε περίπου 50 πόρτες στα σκουπίδια. Μετά από σχετική έρευνα κατάφερε να βρει σε ποια δωμάτια διασημοτήτων ανήκαν. «Για μένα αυτές οι πόρτες ήταν ιστορία και ομορφιά. Είναι πολύτιμες γιατί τόσος πολύς κόσμο τις έχει περάσει» σχολίασε ο Georgiou στους New York Times. Τα μισά κέρδη της δημοπρασίας θα ενισχύσουν την φιλανθρωπική οργάνωση για τους άστεγους City Harvest.