Το Εργαστήριο Διλημμάτων (57η Μπιενάλε της Βενετίας) ξεκίνησε στο ΕΜΣΤ

laboratory-of-dillemmasemst
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η έκθεση άνοιξε επίσημα και για το Αθηναϊκό κοινό μέσω του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), επιτρόπου της εθνικής αυτής συμμετοχής, την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Ιουλίου 2018.

Πριν το επίσημο άνοιγμα της έκθεσης προηγήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί της διευθυντρίας του Μουσείου, Κατερίνα Κοσκινά, του καλλιτέχνη του έργου, Γιώργου Δρίβα και του επιμελητή Ορέστη Ανδρεάδακη. Χαιρετισμούς, επίσης, απεύθυναν ο διευθυντής και ιδρυτής του PCAI Polyeco Contemporary Art Initiative, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, και ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος της EFA Ventures.

Το εικαστικό και φιλότεχνο κοινό της πόλης παραβρέθηκε σύσσωμο στη σημαντική αυτή καλλιτεχνική διοργάνωση καθώς και αρκετοί από τους συντελεστές του έργου, όπως οι ηθοποιοί Κόρα Καρβούνη και Γιώργος Κοτανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παρουσίασή του στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας το έργο έγινε δεκτό από το διεθνή τύπο με διθυραμβικές κριτικές  και συμπεριλήφθηκε στα highlights της διεθνούς διοργάνωσης από τους International Business Times και τα περιοδικά Aesthetica, Elle Décor και Architectural Digest. O Michael Huber (Kurier) σημειώνει πως «To ελληνικό περίπτερο μεταμοσχεύει την πολιτική σε ένα μετα-επίπεδο», ενώ η Ellen Wagner (Faust Kultur) επισημαίνει: «Η ποίηση στην εγκατάσταση του Δρίβα που ξεδιπλώνεται μέσα από έναν επιστημονικό λόγο που φαίνεται να αγαπά το ερευνητικό έργο, ανοίγει ελεύθερους χώρους, στους οποίους τα επιχειρήματα για την πιθανή συνέχιση ενός πειράματος μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και προ παντός για σκέψη σε άλλες κατευθύνσεις απ' ό, τι μόνο στις φυσικές επιστήμες».

Το PCAI Polyeco Contemporary Art Initiative

Είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, Εκτελεστικού Προέδρου της Polyeco Group, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μέσω της σύγχρονης τέχνης. Η μετάβαση από τη σταθερή στην κινούμενη εικόνα τις τελευταίες δεκαετίες ως κυρίαρχο εκφραστικό μέσο είναι ο βασικός λόγος που παρακίνησε το PCAI να εστιάσει - χωρίς ωστόσο να περιορίζεται - στη χρήση του δυναμικού μέσου του εικαστικού φιλμ για την επίτευξη των στόχων του.

Με έναν πρωτότυπο και δυναμικό τρόπο, το PCAI πραγματοποιεί απευθείας αναθέσεις σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης με αφορμή τα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τροφή σε σχέση με ζητήματα καλλιτεχνικής πρακτικής.

Δείτε περισσότερα για την έκθεση 

 

Σήμερα, το PCAI έχει αναθέσει 14 έργα κινούμενης εικόνας σε αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων είναι οι Wu Tsang, Mika Rottenberg και Γιώργος Δρίβας. Έντεκα από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στα πλαίσια της έκθεσης του PCAI, Παρατοξικά Παράδοξα, στο Μουσείο Μπενάκη το 2017.

Το PCAI συνεργάζεται και υποστηρίζει οργανισμούς και φορείς τέχνης σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Με προσήλωση και ευαισθησία στον ρόλο του προς την κοινωνία το PCAI, επίσης, οργανώνει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα ειδικά για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της ψηφιακής τέχνης, ξεκινώντας από παιδιά νεαρής ηλικίας σε δημοτικά σχολεία.

Περισσότερες πληροφορίες για το PCAI και το πρόγραμμά του: Κίκα Κυριακάκου | Collection & Exhibitions Manager | [email protected] | 2104060088

Info
Καλλιτέχνης || Γιώργος Δρίβας
Επιμελητής || Ορέστης Ανδρεαδάκης 
Εγκαίνια || Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018
Διάρκεια || 29 Μαρτίου – 1 Ιουλίου 2018
Ημέρες και ώρες λειτουργίας || Τρίτη έως Κυριακή, 11:00 – 19:00
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης || Λ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή,  Αθήνα

Opening Video